El Govern central aprova el PERTE dels microxips

El projecte estratègic comptarà amb una inversió pública "d'importància geoestratègica" superior als 12.000 milions d'euros

La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics del Govern espanyol, Nadia Calviño | EP La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics del Govern espanyol, Nadia Calviño | EP

El Consell de Ministres ha aprovat el Projecte Estratègic per a la Recuperació i la Transformació Econòmica (PERTE) dels microxips i els semiconductors. Segons ha explicat la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Digitalització, Nadia Calviño, el pla compta amb una inversió pública de "més de 12.000 milions d'euros".

La ministra considera el PERTE dels microxips el projecte "més ambiciós" de pla de recuperació. Segons Calviño, "per la seva dotació econòmica, pel seu impacte transformador i per la seva contribució a l'autonomia estratègica", la inversió en microxips i semiconductors té una gran "importància geoestratègica" per al futur de l'Estat en el model productiu de la Unió Europea de les dècades que venen.

Com ha lamentat la titular d'Afers Econòmics, Europa només aporta el 10% dels microxips que es fabriquen al món. El PERTE, així, és una aposta per millorar "l'autonomia" europea enfront els grans productors de Taiwan, els Estats Units, la Xina, el Japó i Corea del Sud, els principals mercats exportadors d'aquestes tecnologies. La infraestructura europea de microxips i semiconductors hauria d'enfrontar els "colls d'ampolla" com els que han alentit l'exportació de processadors durant els darrers mesos i que han obstaculitzat la producció, per exemple, del vehicle elèctric.

El PERTE espaiarà les inversions del govern en quatre eixos que s'aplicaran entre enguany i el 2027. Les verticals que rebran els 12.250 milions d'euros de capital del fons de recuperació seran el reforç de la capacitat científica en la recerca, el disseny, la construcció de plantes de fabricació de microxips i la dinamització de la indústria. Durant la seva intervenció al Fòrum Econòmic Mundial de Davos, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha considerat que el projecte "serà el millor soci de la indústria per poder expandir i diversificar la producció de microxips"; tot garantint que es cobrirà una demanda "que cada vegada s'intensifica més".

Més informació
Nou PERTE de microxips i semiconductors
La crisi dels microxips fa caure la fabricació de vehicles a l'Estat
Seat frena la producció a Martorell per manca de microxips
Avui et destaquem
El més llegit