El Govern espanyol destina 300 milions d'euros a pal·liar la fallida de Thomas Cook

Les ajudes als afectats pel turoperador inclouen rebaixes de tarifes d'Aena i Enaire i una línia de crèdits de 200 milions

Un avió de Thomas Cook en una imatge d'arxiu | Europa Press Un avió de Thomas Cook en una imatge d'arxiu | Europa Press

El Govern espanyol prepara un paquet de 300 milions d'euros per pal·liar els efectes de la fallida del turoperador britànic Thomas Cook. La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme en funcions, Reyes Maroto, ha anunciat que l'executiu aprovarà mesures en aquest sentit en el Consell de Ministres de la setmana que ve, l'11 d'octubre. Serà a través d'un reial decret llei urgent.

El pla de xoc inclourà 13 punts, entre els quals destaquen una línia de crèdits de 200 milions d'euros i rebaixes de tarifes d'Aena i Enaire. L'objectiu és rescatar els afectats per la fallida del turoperador, principalment a les Illes Balears i les Canàries. Els càlculs del govern de Pedro Sánchez apunten una pèrdua de 700.000 passatgers (300.000 a les Balears i la resta a les Canàries). Tots aquests viatgers ja havien comprat bitllets amb Thomas Cook i no podran venir com a conseqüència de la fallida, segons ha explicat Maroto.  

Ajudes a les aerolínies

La principal mesura que s'adoptarà serà una reducció d'un 38% de la tarifa total d'aterratge i enlairament que han de pagar les aerolínies a les dues comunitats autònomes més afectades. L'objectiu és incentivar la presència d'altres companyies aèries a dos arxipèlags que basen la seva economia en el turisme. 

Així, les aerolínies podran exonerar el 100% de la tarifa de passatgers en els seients extra que ofereixin a part dels que ja estaven contractats fins el dia 31 d'agost en vols internacionals durant la temporada d'hivern. També es promocionaran destinacions amb el mateix objectiu d'atreure i retenir a les companyies per mantenir la connectivitat. 

Per la seva part, les tarifes d'Enaire es reduiran un 12%. Serà a partir de l'1 de gener de 2020 per a vols amb origen i destinació a les Illes Balears i les Canàries.

Línia de crèdits per a 600 hoteleres

A la línia de crèdits de 200 milions d'euros que prepara el Govern espanyol hi podran accedir les empreses i autònoms afectats per la fallida, un miler. D'aquestes, es calcula que 600 són hoteleres. Com a part del paquet de mesures, també s'ampliaran les bonificacions del 50% en les cotitzacions de la Seguretat Social en els contractes fixos discontinus entre octubre i desembre.

La Seguretat Social oferirà assessorament sobre ajornament de pagaments i s'analitzarà el sector des del Servei Públic d'Ocupació per intentar accelerar la recol·locació dels treballadors afectats per la crisi de Thomas Cook, uns 3.400 directes.         

Els objectius del pla que ha establert el Govern espanyol són millorar la connectivitat aèria, facilitar liquiditat a les empreses i autònoms afectats, mantenir l'ocupació i recuperar la demanda turística.

Crítiques a la mesura

El pla de xoc ha rebut crítiques. Hotelers i hostelers de Catalunya i Andalusia han criticat que les ajudes se centrin només a les Balears i les Canàries. Consideren que les seves zones de costa també han estat afectades per la fallida de Thomas Cook i reclamen mesures per a tot l'Estat. 

Més info: La fallida de Thomas Cook, 10 milions d'euros d'impacte a Catalunya

El partit ecosobiranista Més per Mallorca també ha criticat la decisió de Sánchez, ja que ho veuen com un "regal" de la taxa turística als hotelers. El Govern balear ha anunciat mesures, en aquest cas, una ajuda de 500 euros al mes per als treballadors de Thomas Cook a l'arxipèlag. 

Més informació
Thomas Cook fa fallida i amenaça 22.000 llocs de feina arreu del món
Thomas Cook: uns 2.000 britànics deixaran de viatjar a la Costa Daurada
Thomas Cook: l'alcohol i els orígens del negoci del turisme
Avui et destaquem
El més llegit