El govern espanyol anuncia que rebaixarà l'IVA de l'oli d'oliva al 0% a partir de l'1 de juliol

Passarà a formar part de la llista de béns de primera necessitat amb l'impost superreduït

El govern espanyol anuncia que rebaixarà l'IVA de l'oli d'oliva al 0% a partir de l'1 de juliol | ACN El govern espanyol anuncia que rebaixarà l'IVA de l'oli d'oliva al 0% a partir de l'1 de juliol | ACN

El govern espanyol reduirà l'IVA de l'oli d'oliva al 0% a partir de l'1 de juliol i l'inclourà en el grup de béns de primera necessitat on apliquen el tipus superreduït. Segons han informat aquest divendres fonts de l'executiu, el Ministeri d'Hisenda aprovarà dimarts que ve la reducció de l'impost. Actualment, aquest producte bàsic de la dieta mediterrània ja gaudia d'una rebaixa de l'IVA al 5%. Amb la reducció al zero l'oli s'uneix a altres productes bàsics com el pa, els ous, les fruites o les verdures, categoria que tindrà de manera permanent. L'objectiu de la mesura, apunten des del govern, és protegir i incentivar el consum d’oli i reduir-ne el preu en un moment marcat per la sequera que pateix el camp espanyol.

El passat mes de gener Junts va pactar amb el PSOE aquesta rebaixa de l'IVA de l'oli juntament amb altres mesures com ara la delegació de les competències sobre immigració a la Generalitat i la publicació de les balances fiscals. Tot plegat, a canvi de facilitar l'aprovació dels tres primers decrets llei del govern espanyol.

Amb la reducció al zero l'oli s'uneix a altres productes bàsics com el pa, els ous, les fruites o les verdures

La decisió sobre l'oli d'oliva arriba després que la setmana passada el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciés també la voluntat prorrogar la rebaixa de l'IVA vigent en alguns aliments bàsics, que caducava el 30 de juny. "Hem de plantejar-ho al Congrés. Aquest és un govern amb minoria parlamentària, però l'evolució dels preus dels aliments continua alta i, per tant, hem de fer aquest esforç, que és enorme per les arques públiques", va explicar.

En el cas concret de l'oli d'oliva ha experimentat una pujada molt dràstica els darrers anys, passant dels 3-4 euros per litre als 8-10 euros. L'origen d'aquest increment es deu, en gran manera, a la caiguda de la producció per la sequera o l'increment de preus agrícoles causat per la guerra d'Ucraïna, un dels principals productors mundials d'altres greixos com l'oli de gira-sol. En el cas català, productors rellevants com la Denominació d'Origen Protegida Siurana ja avisava l'any passat que el preu de l'oli podria continuar pujant a causa de l'escassa producció d'olives.


 

Més informació
Grup Pons: la cerca de l’excel·lència en l’oli d’oliva
El misteriós cas de l’oli d’oliva
El funeral de l'oli d'oliva
Per què baixarà aviat el preu de l’oli d’oliva?
Avui et destaquem
El més llegit