El Govern preveu arribar al 7% d'habitatges destinats a lloguer social

El pla territorial sectorial d'habitatge s'aprovarà el primer trimestre del 2023 amb un pressupost de 13.500 milions d’euros

Pla obert de l'edifici de l'Espai Germanetes que alberga 35 habitatges de lloguer social | Carola López Pla obert de l'edifici de l'Espai Germanetes que alberga 35 habitatges de lloguer social | Carola López

El Govern té per objectiu arribar al 7% d'habitatges de lloguer social a tots els municipis de Catalunya el 2042, i al 15% en aquelles àrees amb alta demanda l'any 2027. Així ho ha anunciat el Departament de Drets Socials, en la presentació del nou pla territorial sectorial d'habitatge, un document de diagnosi i planificació de les polítiques d'habitatges a Catalunya. La proposta, ha estat anunciada pel secretari d'habitatge, Carles Sala, qui espera aprovar-la el primer trimestre del 2023, amb un pressupost de 13.500 milions d’euros.

Sala ha detallat que han comptat amb el Centre d'Estudis Demogràfics, encarregats de fer un estudi de projecció demogràfica del territori per tal d'analitzar les necessitats de cada àrea. El pla ha detectat 163 municipis de Catalunya com a "àrees de forta demanda acreditada", on es concentra el 82,7% de la ciutadania. Dins d'aquests municipis, on es vol incrementar fins a un 15% els habitatges destinats a polítiques socials, el Govern ha establert tres tipus de demanda.

En primer lloc, hi hauria les àrees "amb molt de retard", on l'objectiu és arribar al percentatge en qüestió en quinze anys. En el segon tipus, es troben els municipis on es preveu assolir el 15% en un període de vint anys. I, finalment, un tercer tipus, on encara no hi hauria cap població detectada, que per la seva situació geogràfica podrien acabar sol·licitant aquest increment del 15%.

Sala: “Si no fem res, aquest dèficit podria arribar a 300.000 habitatges d'aquí a vint anys"

Sobre aquest objectiu del 15%, Sala ha explicat que actualment a les àrees de forta demanda acreditada només es destina entorn del 7%, i que Catalunya té un dèficit de 163.000 habitatges, que incrementarà fins a 200.000 si no hi ha canvis en les polítiques. “Si no fem res, aquest dèficit podria arribar a 300.000 habitatges d'aquí a vint anys", ha afegit.

Sala ha declarat que la finalitat del Govern és arribar al 7% de lloguers socials, un percentatge que, segons ha indicat, "ens apropa a la mitjana europea". Entre les propostes fetes pel departament, hi ha l'ampliació el parc de lloguer social actual amb 192.500 habitatges nous. La proposta "no és promoure'ls de nova construcció", sinó "trobar fórmules" al parc existent, que, segons ha qualificat el secretari d’habitatge, està "mal conservat". A banda del parc de lloguer social, el pla també preveu aconseguir 107.800 habitatges més.

Després de veure's aturat el 2019, el pla es troba actualment en una "fase avançada" del seu procés de tramitació. Drets Socials té previst portar-lo al consell tècnic a finals del mes de juliol, mentre que l'aprovació provisional s'espera per finals d'any, i la definitiva pel primer trimestre del 2023.

Més informació
La pujada de l'habitatge triplica les millores salarials a Catalunya
Drets Socials enceta l'habitatge finançat amb els fons NGEU
Els catalans destinen el 54% del salari al lloguer de l'habitatge
Avui et destaquem
El més llegit