El Govern presenta un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei estatal d'habitatge

El Consell de Garanties Estatutàries ha conclòs que la norma espanyola contravé l'Estatut per vulneració de competències

Catalunya és l'única comunitat autònoma que ha demanat l'aplicació de l'índex de preus de lloguer | ACN Catalunya és l'única comunitat autònoma que ha demanat l'aplicació de l'índex de preus de lloguer | ACN

El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts presentar un recurs al Tribunal Constitucional (TC) contra diversos articles de la llei estatal d'habitatge. El Consell de Garanties Estatutàries ha emès un informe, a petició de Govern, que conclou que la norma espanyola vulnera les competències exclusives que l'Estatut concedeix a la Generalitat en aquesta matèria.

En concret, l'executiu català recorrerà 11 articles, sencers o alguns apartats, i dues disposicions transitòries de la Llei 12/2023, de 24 de maig, pel dret a l'habitatge. Cap dels articles que el Govern recorrerà fa referència als diversos mecanismes previstos a la llei per a la contenció de rendes del mercat de lloguer. 

L'executiu català recorrerà 11 articles, sencers o alguns apartats, i dues disposicions transitòries

Segons el Consell de Garanties Estatutàries, aquests articles i disposicions vulneren les competències exclusives de la Generalitat en matèria d’habitatge, o bé la d’urbanisme o totes dues alhora, i que no tenen empara a la Constitució espanyola. El Consell també troba vulneració del principi d’autonomia financera i d'autonomia de despesa de la Generalitat. Per al Govern, tal com està redactada la llei estatal d'habitatge, es podria permetre el desenvolupament d'una política pública de l’Estat en matèria d'habitatge que desplaçaria la política pública pròpia de la Generalitat.

Més info: Les cooperatives d'habitatge i la renda mínima, finalistes als Innovation in Politics Awards

L'executiu català assenyala que ha pres la decisió de presentar el recurs d'inconstitucionalitat després d'esgotar el termini previ de negociació amb l'Estat sense haver assolit un acord.

Més informació
Com ha crescut el preu de l'habitatge a Catalunya en el darrer any?
L'accés a l'habitatge: un problema estructural que amenaça l'estat del benestar
El cost econòmic per accedir a un habitatge es troba en màxims històrics
Avui et destaquem
El més llegit