• Economia
  • Com ha crescut el preu de l'habitatge a Catalunya en el darrer any?

Com ha crescut el preu de l'habitatge a Catalunya en el darrer any?

Catalunya va ser el quart territori més car a l'Estat en un context de "poca oferta i molta demanda, no només estatal, sinó estrangera"

Barcelona va ser la tercera capital més cara de l'Estat | ACN
Barcelona va ser la tercera capital més cara de l'Estat | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
05 de Febrer de 2024

L'habitatge de segona mà a Catalunya es va situar en la quarta posició del rànquing de comunitats autònomes més cares a l'Estat, segons l'informe mensual de preus de venda de pisos.com, que el primer mes d'aquest 2024 situa el preumitjà en els 2.729 euros per metre quadrat, davant els 2.181 de mitjana en el conjunt estatal. Tenint en compte que el passat desembre el preu mitjà a Catalunya se situava en els 2.726 euros, el creixement nacional ha estat d'un 0,11%, el segon més lleu a l'Estat. Interanualment, ha pujat un 5,29%.

 

"Hi continua havent poca oferta i molta demanda, no només nacional, sinó estrangera, cosa que aprofundeix el desequilibri”, apunta FerranFont, director d'Estudis de pisos.com, qui afegeix que aquest escenari provoca que “comprar un habitatge es compliqui, més encara per a determinats col·lectius, i estem davant d'un repte al qual el sector ha de donar resposta”. L'expert admet que "es construeix poc des de fa ja força anys, cosa especialment notable en l'àmbit de l'habitatge públic, ja que anem molt per sota del que realment caldria".

Font: "Hi continua havent poca oferta i molta demanda, no només nacional, sinó estrangera, cosa que aprofundeix el desequilibri”

Font assegura que “als mercats més dinàmics, es continuarà creixent, encara que amb menys intensitat”, afegint que “els venedors hauran d'entrar a la negociació”. En opinió del portaveu del portal immobiliari, “el finançament bancari influeix en la presa de decisions immobiliàries, ja que una hipoteca atractiva facilita fer el pas cap a la compra” i es refereix als canvis que ha experimentat el mercat hipotecari en els últims anys, apuntant que “el problema no ha estat en quant s'han encarit els préstecs, sinó que ho han fet molt de pressa, deixant les famílies sense capacitat de reacció per ajustar els seus ingressos al seu deute hipotecari mensual”. 

 

Barcelona, la tercera capital més cara

Mensualment, la província de Girona (1,95%) va llançar el quart repunt nacional més intens. Per part seva, Barcelona (-0,04%) va registrar el segon descens menys cridaner de l'Estat. Per contra, Lleida (17,94%) va ser la que més va créixer. En relació amb els preus, Barcelona (3.089 euros per metre quadrat) va ser la quarta província espanyola més cara, mentre que la més barata de la regió va ser Lleida (1.114 euros).