
El Departament d'Economia i Finances del Govern de la Generalitat ha publicat aquest dijous l'escenari macroeconòmic de Catalunya per al bienni 2025-2026, un document en què es recull una previsió de creixement del PIB català del 2,6% per al 2025 i del 2% per al 2026.
Aquestes xifres van en línia amb les previsions de creixement d'Espanya com a conjunt, que són del 2,5% i de l'1,8% per a 2025 i 2026, segons el Fons Monetari Internacional, i del 2,6% i del 2,2% segons els càlculs del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa del govern espanyol. Tant l'economia catalana com l'espanyola se situen per davant de les previsions de creixement de la zona euro, que segons l'FMI seran del 0,8% el 2025 i de l'1,2% el 2026.
Creixement impulsat per la demanda interna
El document d'Economia assenyala que l'increment del PIB català per al 2025 respondria principalment per l'aportació positiva de la demanda interna, de 2,9 punts. Així, el consum de les llars s'elevaria fins a un 3,5%, impulsat per la bona tendència del mercat laboral, el creixement sostingut dels salaris i la moderació dels preus, mentre que el consum de les administracions públiques es moderaria (2,9%) a causa de la pròrroga pressupostària. El document preveu un creixement del 3,7% de la formació bruta de capital, explicat pel baix nivell d'endeutament de les empreses, la millora de les condicions de finançament i el suport dels fons Next Generation EU.
Per contra, la demanda externa trencaria la tendència de quatre anys en creixement per caure 0,3 punts el 2025. L'anàlisi contempla un augment de les exportacions de l'1,8%, reduït per la guerra comercial, i un increment del 3,8% de les importacions, explicat per la forta demanda interna. Finalment, s'espera que el mercat laboral continuï millorant, però a un ritme més reduït que els anys anteriors. Així, el càlcul és que l'ocupació a temps complet creixi un 1,6% durant el 2025 i que l'atur es redueixi fins al 8,5%.
Un 2026 més moderat
Pel que respecta a les previsions de 2026, el Govern preveu un creixement del 2%, inferior que l'any anterior, però amb una composició força similar. El consum intern previst mostra unes xifres més tímides, del 2,3% en el consum de les llars i de l'1,8% a les administracions públiques, mentre que la formació bruta de capital també experimentaria una petita davallada, amb un creixement del 3,2%.
En conjunt, la demanda interna s'incrementaria un 2%, mentre que l'externa mostra una lleugera remuntada respecte al 2025, tot i que continua en xifres negatives (-0,1%). La nota positiva és l'augment del creixement previst en exportacions, que serien del 2,7%, amb unes importacions similars, però lleugerament inferiors a l'exercici anterior, amb un creixement del 3,5%.
Pel que respecta al mercat laboral, Economia calcula un creixement de l'ocupació de l'1%, que al seu torn ajudaria a reduir la taxa d'atur fins al 8,4%.