El Govern aprovarà avui la pròrroga dels ERTO fins al 30 de setembre

L’acord ha arribat després de l’apropament de postures entre Ministeri i patronal per les exoneracions fiscals a empreses que s’acullin al expedients

L'executiu ratificarà l'acord amb els agents socials avui en Consell de Ministres Extraordinari | ACN L'executiu ratificarà l'acord amb els agents socials avui en Consell de Ministres Extraordinari | ACN

El Govern Central prorrogarà els Expedients de Regulació Temporal de l’Ocupació (ERTO) després d’arribar a un acord d’última hora amb les patronals CEOE i CEPYME. L’executiu espanyol aprovarà l’ampliació dels expedients aquesta mateixa tarda en un Consell de Ministres extraordinari que se celebrarà a les 16.30. L’acord ha arribat després que el govern apropés la seva proposta a les demandes de les patronals pel que fa a les exoneracions fiscals. 

El principal canvi respecte d’anteriors programes seran les bonificacions de quotes de la Seguretat Social per a empreses que s’hi acullin. Amb aquest nou acord, les exoneracions aniran del 60 al 100%, però la part alta de la forquilla està reservada només per aquelles empreses que comencin a reincorporar a l’activitat els treballadors afectats pels expedients. Pel que fa a les modalitats d’ERTO, es mantindrà l’esquema amb tres possibles formats: els ERTO per sectors ultraprotegits, per impediment de l’activitat i de limitació, pensat aquests dos últims per les reduccions de producció provocades per les mesures sanitàries. 

Les empreses de sectors ultraprotegits comptaran amb exoneracions més elevades, d’entre el 85% i el 95% pels treballadors que es mantinguin en ERTO fins al setembre. Per aquells que continuin en situació de suspensió de contracte, aniran entre el 60% i el 85%, amb reduccions progressives per nombre de treballadors de l’empresa i per temps en vigor de l’expedient. Tres nous sectors s’uneixen als ultraprotegits – confecció, comerç majorista de café, té i cacau i activitats de fotografia – mentre que sectors com arts gràfiques, fabricació d’equipament fotogràfic o transport especial quedaran exclosos de la categoria. 

Pel que fa als ERTO per limitació de l’activitat, les exoneracions en aquest nou programa serien del 85% al juny i el juliol i del 75% l’agost i el setembre per a empreses amb menys de 50 treballadors, i un 10% menors en ambdós períodes per a aquelles que en tinguin més. Els ERTO d’impediment mantindran un 100% de les bonificacions a les empreses amb menys de 50 treballadors i d’un 90% a les més grans durant tot el període de vigència de l’expedient.

Els treballadors afectats per la suspensió de relacions laborals mantindran, en principi, les mateixes condicions: accés a la prestació sense període de carència, que no computarà per l’accés a prestacions per atur, i amb una equivalència del 70% de la base reguladora. Les empreses mantenen, a més, el compromís de manteniment de l’ocupació tal com es va acordar en els acords anteriors, així com la prohibició d’acomiadaments, interrupció de contractes temporals, repartiment de dividends i realització d’hores extres mentre estiguin subjectes a l’Expedient de Regulació Temporal de l’Ocupació.

Més informació
La CEOE rebutja la proposta de pròrroga dels ERTO del govern central
Avui et destaquem
El més llegit