Les granges catalanes han perdut aquest any, de mitjana, 4,82 euros per porc engreixat, segons els càlculs de l’organització Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC). Malgrat l’increment dels preus de venda, que s’han situat en registres històrics, encara s’han disparat més els costos de producció.
Segons les seves dades, el porc blanc viu s’ha venut aquest any a Mercolleida -la llotja de referència– a un preu mitjà d’1,527 euros/quilo, un valor que qualifiquen d’històric, però que no els reporta beneficis sinó tot el contrari. Els costos de producció s’han incrementat prop d’un 17% durant aquest 2022 i, més d’un 26% si es té en compte la mitjana de l’any anterior. Destaca la pujada del preu del pinso, que s’ha situat en una mitjana de 1,135 euros/quilo, un 35% més que el 2021. També han augmentat els preus de l’electricitat, el combustible, els serveis, les reparacions i el manteniment.
La situació econòmica internacional desencadenada per la guerra a Ucraïna els ha afectat, però, en el seu cas, també cal afegir la recuperació de la producció de porc a la Xina un cop han superat la pesta porcina africana.
En una granja de cicle tancat de 500 mares i 12.000 porcs, el marge per animal és de -4,82 euros
Segons els seus càlculs, el marge mitjà obtingut en l’exercici 2022 ha sigut de -0,035 euros/quilo, una caiguda considerable respecte al resultat de l’any anterior que va ser de 0,023 euros/quilo. Això suposa que, per exemple, en una granja de cicle tancat de 500 mares i 12.000 porcs, el marge per porc és de -4,82 euros, un 281,8% inferior al marge assolit el 2021 que va ser de +2,65 euros per porc.
Davant aquesta situació, JARC demana que l’administració ajudi als ramaders integrats, el 80% del total, que són els que tenen acords tancats amb un determinats proveïdor de cries i pinso. Precisament, sector porcí integrat, així com l’aviram d’ou, s’han quedat fora dels ajuts governamentals per pal·liar les conseqüències de la crisi bèl·lica d’Ucraïna en l’economia.
Des de la JARC recorden que el sector porcí s’ha compromès en la reducció de les emissions de CO2 i de consum d’aigua, que han disminuït un 40% i un 30%, respectivament, en 15 anys, segons dades de la patronal Interporc.