Els grans esdeveniments i la transformació de Barcelona

Barcelona i Catalunya no tindrien l’excel·lent posició actual si no haguessin acollit grans esdeveniments al llarg de la seva història

Els 'expats' han fet augmentar el preu del lloguer a Barcelona | iStock Els 'expats' han fet augmentar el preu del lloguer a Barcelona | iStock

Barcelona és especial per molts motius. Un d’ells és que és l’única ciutat del món acollidora dels tres esdeveniments esportius mundials amb major impacte: Mundial de Futbol, Jocs Olímpics i Copa Amèrica. Aquests esdeveniments i molts d’altres (Forum Universal de les Cultures, Fòrmula 1, Mundial Motociclisme, Mundials de Natació, Europeu d’Atletisme, Mobile, Primavera Sound...) que han tingut lloc a Catalunya en les darreres dècades han contribuit a la seva transformació. Aquesta ha estat la temàtica del darrer VIII Summit organitzat per Barcelona Oberta.

Els esdeveniments generen grans impactes tangibles, com el nombre d’assistents, l’activitat econòmica i les inversions. Per exemple, els Jocs Olímpics varen generar 34.628 milionss d’euros, dels quals 10.660 milions en infraestructures, 61.680 llocs de treball i una recaptació de 2.706 milions d’euros en impostos segons un estudi de la UAB. I també hi ha efectes que es produeixen al llarg dels anys posteriors. A més, hi ha d’altres impactes més intangibles:

Més info: Barcelona és una de les ciutats europees més demandades per celebrar esdeveniments

  • Millora del benestar i competitivitat per les infraestructures construïdes: Per exemple, les Rondes o la transformació del front marítim de Barcelona no s’haurien fet sense els Joc Olímpics i el Fòrum Universal de les Cultures. És el cas també de diverses infraestructures de transport (ampliació de l’aeroport....), comunicacions (Torre de Collserola...), esportives (estadis, pavellons, palaus d’esports...), culturals (auditoris, palaus de congressos...) o de sostenibilitat (estacions depuradores, clavegueram, regeneració de rius...).
  • Dinamització de sectors econòmics més enllà del turisme: És el cas, per exemple, del sector de l’automòbil (Fórmula 1), el sector cultural (Fòrum Universal de les Cultures, Primavera Sound...), el sector audiovisual (ISE) o les TIC i startups (Mobile World Congress).
  • Millora de la reputació i del posicionament a escala internacional: Com a mostra podem recordar que en 2023 Barcelona ocupa la sisena posició en el rànquing mundial World’s Best Cities 2023 de Resonance Consultancy que valora les ciutats més atractives del món per a visitants, emprenedors i residents. I des de fa uns anys Catalunya és segons el Financial Times FDI la regió més atractiva del Sud d’Europa per a la inversió internacional.
  • Millora de la capacitat per acollir qualsevol tipus d’esdeveniments: Els esdeveniments amb un alt grau d’exigència organitzativa tenen un alt impacte en la sofisticació i millora de la capacitat per acollir qualsevol tipus d’esdeveniments. Això es demostra amb el número creixent d’esdeveniments que busquen poder celebrar-se a Barcelona. Segons Turisme de Barcelona, la ciutat ha passat de celebrar 50 esdeveniments associatius i corporatius el 1983 als gairebé 2.000 actuals, amb gairebé 700.000 delegats i un impacte econòmic d’uns 1.800 milions d’euros anuals, al voltant del 1,5% del PIB català.
  • Captació de turisme de més valor afegit: Hi ha un increment del turisme que es produeix en els anys següents a la celebració de l’esdeveniment, ja que una part significativa dels assistents manifesten el desig de tornar.

"Barcelona i Catalunya no tindrien l’excel·lent posició actual si no s’haguessin acollit els grans esdeveniments"

Com a conclusió final, es pot dir que Barcelona i Catalunya no tindrien l’excel·lent posició actual en temes com el prestigi internacional, l’urbanisme i dotació d’infraestructures, l’activitat econòmica, la presència de multinacionals o l’autoestima, si no s’haguessin acollit els grans esdeveniments. Barcelona, que era una ciutat d’esquena al mar abans dels Jocs Olímpics de 1992, és avui una de les ciutats amb millor front marítim del món i amb una molt alta valoració en els rànquings mundials. Aquesta realitat permet encarar el futur gestionant els grans esdeveniments cercant els millors impactes amb una perspectiva económica i també social i mediambiental. Per això, cal que els governs hi segueixin apostant i es faci amb la máxima col.laboració publico privada de tots els actors. Sens dubte, quan sumem, multipliquem.

Més informació
Fira de Barcelona incorpora dos esdeveniments mundials al seu catàleg
Avui et destaquem
El més llegit