Immobiliari: dades millor que sensacions

El director general d'Amat, Guifré Homedes, analitza el mercat immobiliari residencial en clau electoral

Sector immobiliari Sector immobiliari

Ja fa un mes i mig que hem entrat en un any on des del punt de vista de l’immobiliari residencial es llegeix amb certa confusió, sobre l’ambient sura un cert pessimisme basat més en sensacions que en les dades del 2018. Nosaltres creiem que 2018 ha estat un any d’estabilització, tant en venda com en lloguer. És evident que tot el que diem pot variar en funció de cada zona, normalment Barcelona ciutat anticipa el que acabarà passant un any després aproximadament al seu entorn més pròxim.

"El comprador del 2019 en general té menys estalvi, condicions laborals més precàries i arriba en un moment de mercat de preu més elevat"

Des del nostre punt de vista aquest 2019 hi haurà diversos fets que convé entendre’ls bé per analitzar correctament l’evolució del mercat immobiliari.

Canvis en l'oferta de lloguer: preveiem un any on en molts dels mercats on treballem hi haurà canvis significatius en l'oferta disponible de lloguer, creiem que creixerà de forma important, i això evidentment tindrà el seu efecte en les rendes de mercat, com a mínim suposarà una estabilització de les rendes i deixaran de créixer com ho ha fet els darrers anys. I d’on surt aquesta oferta? Doncs hi ha dues fonts principals, per una banda promocions d’obra nova destinades al lloguer que es comercialitzaran aquest any, i per altra banda l’entrega de promocions d’obra nova de compra on gran part dels compradors deixen immobles on estaven de lloguer en convertir-se en propietaris. Per posar en context la importància d’aquest fet, en algun mercat una sola promoció d’obra nova destinada al lloguer pot significar més del 50% del que vam llogar en tot un any.

Estadístiques oficials i mercat real: preveiem veure algunes contradiccions en aquest sentit. Durant tot el 2019 s’entregaran molts habitatges d’obra nova que es registraran a l’estadística del 2019, però en realitat són vendes fetes els darrers dos o tres anys, quan es van iniciar tots aquests projectes. Potser aquest any és quan es notarà més significativament aquesta dada després de la crisi, a partir del 2020 ja es normalitzarà l’estadística, sempre sabent que són vendes fetes de mitjana dos anys abans. S’ha de tenir clar que el comprador del 2019 serà un altre i arriba al mercat en unes condicions diferents que els d’aquests projectes que s’entreguen. El comprador del 2019 en general té menys estalvi, condicions laborals més precàries i arriba en un moment de mercat de preu més elevat.

Més info: Homedes: "L'immobiliari ha après molt poc de la crisi"

Polítiques i any electoral: segur que tenim eleccions municipals i també generals. Les polítiques d’habitatge, tot i ser un tema estratègic de qualsevol país, s’utilitzen de forma tacticista i demagògica per la gran majoria de partits polítics. La societat en general i el sector immobiliari en tota la seva amplitud demana consens i estabilitat, i no canvis legislatius sense recorregut, demana coneixement profund i ampli de la realitat, i no superficialitat i titulars mediàtics, demana visió estratègica i amb sentit territorial, i no solucions a curt termini municipi a municipi. En resum, cal pensar en les següents generacions, no en les següents eleccions. Sincerament no som gaire optimistes en aquest sentit en l’escenari post-electoral que tindrem.

"Les polítiques d’habitatge, tot i ser un tema estratègic de qualsevol país, s’utilitzen de forma tacticista i demagògica per la gran majoria de partits polítics"

A part d’això temes macro-econòmics podrien tenir el seu efecte sobre el mercat el 2019, però tot i alguns riscs latents, les previsions són de creixement econòmic.

Per això veiem el 2019 com la continuïtat del procés d’estabilització del mercat que des del nostre punt de vista ja hem experimentat el 2018.

Més informació
Confiança
La Barcelona immobiliària més enllà de dretes i esquerres
Avui et destaquem
El més llegit