La Barcelona immobiliària més enllà de dretes i esquerres

La capital catalana tanca el millor segon semestre en inversió immobiliària en oficines dels últims 10 anys

El districte barceloní del 22@ està de moda El districte barceloní del 22@ està de moda

Barcelona, Barcelona, Barcelona. Amb aquesta oda a la capital catalana, la presidenta i CEO de Savills Aguirre Newman Barcelona, Anna Gener, s'estrenava com a opinadora de VIA Empresa coincidint amb la Mercè de 2018 i també amb el millor segon semestre en inversió immobiliària en oficines dels últims 10 anys. En total, 635 milions d'euros. "Els hi diem als polítics que hi ha dos tipus de capital: el voltor que li agrada el risc i el prudent que no és especulatiu i vol aportar valor a la ciutat. No és una qüestió d'esquerres o dretes ni de sobiranisme", ha assegurat Gener durant la presentació del darrer informe del mercat d'oficines de Barcelona elaborat per Savills Aguirre Newman. Estabilitat, seguretat i confiança cotitzen a l'alça entre inversors.

Gener: "Els hi diem als polítics que hi ha dos tipus de capital: el voltor que li agrada el risc i el prudent que no és especulatiu i vol aportar valor a la ciutat. No és una qüestió d'esquerres o dretes ni de sobiranisme"

La diferència d'inversió, però, és prou significativa entre el primer i el segon semestre: d'una posició de wait and see d'entre 25 i 30 milions d'euros a la recerca del temps perdut (com l'obra de Marcel Proust) amb 635 milions d'euros. Tal com Gener anticipava a VIA Empresa: "Després de dedicar els sis primers mesos de l’any traslladant confiança, hem passat els darrers sis, a un ritme embogit, localitzant operacions immobiliàries per satisfer la fam endarrerida".

Un dels principals punts d'inflexió de l'any es va produir al llarg del mes de juliol amb la compra de la seu de Planeta per part del fons nord-americà Blackstone. En total, s'han tancat operacions per valor de 220 milions d'euros al llarg de 2018 alhora que ha crescut l'interès d'inversors internacionals amb capital prudent com l'alemany. Tant és així que s'han assolit els 600 milions d'euros en promoció de noves oficines, 400 dels quals al 22@. 

 Savills Aguirre Newman

Hipólito Sánchez, Anna Gener i Natalia Montal presentant el nou informe de Savills Aguirre Newman. | VC

En aquest sentit, el director de Capital Markets de Savills Aguirre Newman, Hipólito Sánchez, ha remarcat que "el començament de l'any ha sigut complicat pel que fa a la confiança de l'inversor i el mercat s'ha comprimit en sis o vuit mesos". Però mai és tard si la dita és bona i la confiança ha ressorgit fins a tal punt que l'objectiu de cara a 2019 és que es produeixi una inversió total de 1.000 milions d'euros. "Ja no som una ciutat o un país amb risc, cada cop tenim nous fons que volen invertir a Barcelona", ha insistit. 

Més fites immobiliàries

El 2018 ha sigut un any de grans fites immobiliàries. Més enllà de la inversió, l'informe de la consultora immobiliària també destaca que s'ha registrat una contractació total de 382.360 metres quadrats a la capital catalana, la segona més alta dels últims 11 anys. Per davant, només hi ha l'any 2015 amb 420.448 metres quadrats.

Més info: La realitat és tossuda

Encara més: l'increment d'absorció del mercat d'oficines de Barcelona ha sigut un 11% més gran que el 2017, la demanda de superfícies de més de 3.000 metres quadrats ha crescut un 53% i s'ha assolit el rècord històric de 24 operacions de més de 3.000 metres quadrats que suposen una contractació de 140.367 metres quadrats. A tot plegat, el coworking ha viscut el seu particular boom amb un 105% més de contractació que el 2017, el que suposa un 11% de l'absorció total. I el líder indiscutible és Wework amb un 32%.

El 22@ està de moda

La part més gran del pastís d'operacions a Barcelona se l'endú el 22@ que es consolida com a districte tecnològic de moda a la capital catalana. Tant és així que l'Associació 22@ Network BCN ja va estimar poc abans de tancar el 2018 que es crearien al voltant de 5.000 llocs de feina per any al 22@ fins a 2021. I de fet, ja ha generat 130.000 nous llocs de treball des del 2000. 

El 22@ crearà al voltant de 5.000 llocs de feina per any fins a 2021

Més concretament, el 22@ ha assolit els 170.000 metres quadrats, el que suposa un 45% del total de la demanda i implica un creixement del 2,3% respecte el 2017 mentre que la perifèria de la ciutat es troba ja en els 94.100 metres quadrats i un 103% més que l'any anterior. "Al 22@ és on hi ha més demanda d'empreses i on s'estan desenvolupant més projectes i on hi ha més sòl", ha apuntat Natalia Montal, directora associada de les oficines de Savills Aguirre Newman. 

Els 25.000 metres quadrats d'Everis a La Siberia, els 9.027 del Competence Call Center de Facebook a la Torre Glòries o els 8.500 metres quadrats de Criteo a Almogàvers són només algunes de les operacions més destacades. En total, Barcelona ha assolit un estoc de 6.062.800 metres quadrats en ple mes de gener de 2019 i el 22@ amb l'empenta també de la zona de Fira de Barcelona concentra un 54% del total. 

La disponibilitat escanya

De moment, però, la taxa de disponibilitat continua baixant i ja es troba en un 5,44%, el que suposa no només quatre punts menys que el 2016 sinó també situar-se a nivells previs a la crisi econòmica. O encara pitjor: la disponibilitat en zones prime o el centre es troba al voltant d'un 1% o en un 4% en el cas del 22@. 

Més info: "A Catalunya no hi ha trasllat ni de persones ni d'espais"

"De fet, si no s’ha assolit un volum d’inversió superior és perquè hi ha poc producte en venda. L'escassetat d'operacions disponibles en el mercat ha escanyat el ritme inversor", afegeix Gener. A tall d'exemple, la Torre Glòries que té una superfície total d'oficines de 27.000 metres quadrats en 27 plantes ja només té disponibles les primeres plantes rehabilitades.

"Com menys disponibilitat hi hagi més pujaran els preus i la força la tindran més els propietaris que els arrendataris que tindran molt poques alternatives", alerta Montal. 

La realitat catalana és tossuda 

De cara al futur més present, Savills Aguirre Newman preveu més rehabilitació i decisions de promoció, menys desocupació en les noves àrees de negoci i la perifèria així com una pujada dels prelloguers, el coworking i la renda que és un 10% superior al darrer any. "Barcelona és considerada una ciutat tecnològica que atrau empreses i té una capacitat molt alta per captar talent. Hem de resoldre l'accés a l'habitatge, treballar-ho a escala metropolitana i articular el lloguer d'una forma professionalitzada", ha explicat Gener. 

Sánchez: "Ja no som una ciutat o un país amb risc, cada cop tenim nous fons que volen invertir a Barcelona"

Val més prevenir que curar i entre que es detecta una necessitat immobiliària fins que es satisfà poden passar un parell o tres d'anys, temps suficient com perquè el cicle econòmic ja hagi canviat. Amb les dades a la mà, la consultora també estima que la nova oferta assoleixi els 168.500 metres quadrats entre 2019 i 2020 cap a la fita dels 200.000 metres quadrats prevista pel 2021 coincidint amb l'entrega més gran de projectes dels últims 12 anys.

"A Catalunya no hi ha hagut trasllat ni de persones ni d'espais. No s'està produint deslocalització i no es produirà", defensava Gener a mitjans d'any. El temps li ha donat la raó i és que la realitat catalana és tossuda de la mateixa manera que "els assessors immobiliaris són experts en exhibir seguretat i traslladar confiança". Barcelona, Barcelona, Barcelona. 

Més informació
El 22@ està de moda
Relat posa pau i futur a la Fira de Barcelona
El 22@ atraurà 5.000 llocs de feina a l'any fins el 2021
Avui et destaquem
El més llegit