Els turistes diuen prou: el 10% no vindrà a Catalunya si continuen les onades de calor

Molts europeus opten per destins del nord com ara Dinamarca, Suècia, Noruega i Finlàndia

Una turista a la platja de la Barceloneta | iStock Una turista a la platja de la Barceloneta | iStock

Salta l'alarma al sector turístic català. Ja fa setmanes que Europa pateix una de les onades de calor més importants de la seva història i això té repercussions pels països del sud del continent per l'elevada dependència del turisme que tenen. Amb temperatures per sobre dels 45 graus hi ha molts governs que decreten l'ampliació d'horaris de monuments i llocs d'interès turístic per tal que els visitants esquivin les hores centrals de calor. Ara bé, hi ha qui té clar que ha arribat l'era de l'"ebullició global", terme que utilitza el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, per referir-se a la "fi de l'escalfament global". I així ho corroboren les dades del Centre Comú d'Investigació Europeu: el sud d'Europa reduirà el 10% el nombre de turistes a l'estiu si les onades de calor es repeteixen.

Actualment, la indústria del turisme, una vegada superada la pandèmia del coronavirus i la paralització del sector dels serveis, aporta 1,9 bilions d'euros a l'economia del continent europeu. I, per entendre la dependència que té el sector dels països del sud, només falta analitzar el producte interior brut (PIB) de cadascú. El turisme contribueix amb el 14,9% al PIB de Grècia, mentre que per Itàlia i Espanya les xifres són del 9,1% i del 8,5% respectivament. A Catalunya és més elevat i assoleix el 12%.

Més info: El turisme, un dels motors de Catalunya

A això s'hi ha de sumar diversos estudis que preveuen que el clima de ciutats com ara Madrid serà similar al de Marràqueix el 2050, mentre que Londres tindrà temperatures com les de Barcelona. Finalment, Estocolm experimentarà condicions similars a les de Budapest.

Del 'tourist go home' a optar per altres països

Si molts europeus confessaven a una enquesta de la Comissió Europea de Viatges que la principal raó per escollir una destinació per les vacances era que tingués "bones condicions climàtiques agradables", ara ha fet un gir de 180 graus. Tal com publica el Daily Mail, les agències de viatges britàniques han advertit que comença a haver-hi una disminució a les reserves a Catalunya, Espanya i Itàlia per evitar la calor abrasadora. I és que l'interès per visitar la Mediterrània cada cop és menor, amb una baixada del 10% del juny al novembre del 2022. Els anglesos cada vegada opten més pel nord d'Espanya i el nord d'Europa.

Guterres (Nacions Unides): "L'era de l'escalfament global s'ha acabat. Ha arribat l'era de l'ebullició global"

A les elevades temperatures cal afegir que, segons una anàlisi de CaixaBank Research, l'interès per viatjar a Espanya va baixar fortament al Regne Unit el mes de juny, en situar-se un 12,5% per sota del nivell de referència. En aquest sentit, el mal exercici macroeconòmic del país, la forta pujada de tipus i la debilitat de la lliura esterlina són un fort condicionant per al turisme britànic. Des d'Expedia.com confessen que han detectat un increment notable de reserves de britànics a països com Dinamarca, Suècia, Noruega, Finlàndia, Letònia i els Països Baixos.

A més, el motor de recerca de vols Kayak també està constatant una tendència similar, amb Amsterdam convertint-se en la destinació més buscada per a vacances a l'agost i el setembre d'aquest any. Altres destins entre els seus deu primers llocs inclouen Dublín, Belfast i Estocolm.

Una solució, a curt termini

L'augment de les temperatures mitjanes i els fenòmens de les onades de calor poden fer que les destinacions fins ara més populars a l'estiu hagin d'adaptar les seves ofertes i promocions per atraure visitants en èpoques més temperades de l'any. Molts experts creuen que escurçar les vacances d'estiu i distribuir-les durant tot l'any afavorint la desestacionalització del turisme podria ser una manera d'abordar aquesta situació que sembla imparable.

Més info: La seducció dels turistes coreans a Catalunya: "Només els volem a ells"

Aquesta solució ja és viable a altres països europeus, on les setmanes de vacances escolars a l'estiu s'han vist reduïdes per tenir més disponibilitat durant altres mesos de l'any. En el cas d'Espanya, sembla que això seria difícil d'aconseguir, ja que canviar la temporada d'estiu requereix una reestructuració significativa, que afecta molts sectors econòmics i socials, no només el turístic.

El clima de ciutats com ara Madrid serà similar al de Marràqueix el 2050

Alguns empresaris turístics fins i tot han arribat a demanar el retard de l'inici del període escolar per impulsar les reserves i allargar la temporada estiuenca. Un possible retard de l'inici de curs a mitjans de setembre permetria impulsar les reserves més tardanes alhora que es protegiria els menors de les altes temperatures que moltes vegades pateixen als centres escolars.

Més informació
El turisme rural a Lleida: el regne del visitant de proximitat
El “bon ritme” de l’economia catalana: resiliència, retorn del turisme i més exportacions
Avui et destaquem
El més llegit