• Economia
  • La seducció dels turistes coreans a Catalunya: "Només els volem a ells"

La seducció dels turistes coreans a Catalunya: "Només els volem a ells"

Barcelona està de moda entre els coreans i el sector turístic s'ha marcat com a objectiu fidelitzar visitants que es gasten més de 300 euros diaris

Una turista coreana a Barcelona | iStock
Una turista coreana a Barcelona | iStock
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
06 de Juliol de 2023
Act. 06 de Juliol de 2023

La ciutat comtal i la resta del país està de moda entre els coreans i no és cap novetat que les administracions catalanes s'han marcat com a objectiu seduir un perfil de turista que "gasta moltíssim", segons ha pogut saber VIA Empresa. Uns visitants que odien el sol i la platja, però que se senten atrets pels escenaris que apareixen a les sèries o videoclips, juntament amb la religió i la seva passió per la gastronomia mediterrània. Adéu turisme low cost o de "borratxera" i benvingut turista que va en grup i que no escatima en la despesa mitjana diària.

 

"És impressionant com s'ha multiplicat el nombre d'arribades de turistes coreans els últims anys", apunta Antoni Cuadrada, president de la Comissió de l'Economia del Turisme del Col·legi d'Economistes de Catalunya. De fet, el turisme asiàtic amb prou feines visitava el nostre país, però el 2012 va començar un canvi de tendència i van freqüentar Catalunya 50.000 turistes coreans. A partir de llavors tot va ascendir i el 2019 es va marcar el rècord històric amb 295.400 visitants sud-coreans. El 2022, amb el turisme asiàtic a mig gas per la pandèmia, van arribar a Catalunya 106.100 coreans i, enguany, es preveu que es recuperi el 70% dels visitants coreans que van venir el 2019.

El 2019 es va marcar el rècord històric amb 295.400 visitants sud-coreans a Catalunya

Les estadístiques de la Generalitat revelen que els coreans a Catalunya tenen una despesa mitjana de 300 euros per persona al dia. Una xifra molt interessant si es té en compte que la mitjana internacional és de 180 euros per persona al dia. Malgrat que els americans, japonesos i australians tenen una despesa més elevada, per a Cuadrada "es tracta d'un client molt interessant per múltiples factors".

 

Una experiència turística tecnològica i en grup

Des del 2018 s'han establert vols directes entre Incheon (ciutat sudcoreana que limita amb Seül i té un aeroport internacional) i Barcelona. De fet, en aquests moments hi ha set vols a la setmana que connecten directament les dues ciutats. Com a curiositat, la companyia que ho efectua és Korean Air i el vol dura gairebé 12 hores i el preu supera els 1.000 euros.

Un dels elements més positius per a l'expert és l'arribada dels sud-coreans al llarg de l'any. "A Catalunya el 43% del turisme ens visita al juny, juliol, agost i setembre. El turisme coreà ve a la primavera i a la tardor, i desestacionalitza el mercat mentre genera ocupació en moments vall”. I, apunta amb humor que "molts d'ells venen a Barcelona de lluna de mel i fins i tot es tornen a vestir de nuvis i es fan fotografies a la ciutat", una imatge cada cop més habitual als carrers de la ciutat comtal.

En aquests moments hi ha set vols a la setmana que duren 12 hores i connecten directament Incheon amb Barcelona

L'experiència turística dels coreans està molt lligada a l'ús que realitzen de les aplicacions del mòbil. Hi ha una superApp anomenada Kakao en la qual els coreans integren "totes les xarxes socials, des dels mapes per desplaçar-se, poder pagar amb ella, demanar taxis, llegir el diari... concentren tota la informació per a la vida diària i, si alguna cosa es posa de moda, els arriba gràcies a aquesta aplicació”. Utilitzant Kakao, milions de coreans van veure Jisoo menjant xurros o el videoclip que la cantant YooA va fer a Tossa de Mar (Girona), convertint aquest municipi de la comarca de la Selva en un altre punt de pelegrinatge de coreans.

La història és la següent. Fa prop d'un any i mig Jisoo, cantant del famós grup coreà BlackPink, li va mostrar, als seus 68 milions de seguidors, un vídeo en què sortia comprant i menjant uns xurros de la xurreria San Román, al número 8 del carrer Banys Nous del barri Gòtic. A partir d'aquí, èxit immediat: les cues davant d'aquesta xurreria s'allarguen de turistes coreans que volen reproduir l'experiència de Jisoo, menjant-se com ella uns autèntics xurros amb xocolata catalans al bell mig de la ciutat, en un local que poc podia imaginar quan va obrir el 1968, que els seus principals clients vindrien de 9.580 quilòmetres de distància.

Cuadrada (Col·legi d’Economistes): "El coreà és un turista interessat en la cultura i gastronomia i hem d'intentar millorar la connectivitat aèria amb aquests països que són vitals per a les destinacions turístiques”

O, com apunten diversos hotelers de Tossa de Mar que estan acostumats al turisme de proximitat procedent de Catalunya, el País Basc i el sud de França. "Estem intentant entendre el boom asiàtic, i necessitem saber com venen, perquè venen i què esperen trobar quan arriben a Tossa". "Hem d'oferir més paquets turístics? Noves accions? Tenim prou lloc per tal que puguin dormir? Venen en autobusos de línies regulars des de Barcelona en massa", confessen.

Barcelona està de moda entre els coreans | iStock
Barcelona està de moda entre els coreans | iStock

"Quan hi ha discursos que diuen que hem arribat a la capacitat màxima de visitants, ens interessa molt seleccionar el visitant i els asiàtics són importants perquè tenen una despesa elevada i no donen problemes", afegeix l'expert del Col·legi d'Economistes. "És un turista interessat en la cultura i gastronomia i hem d'intentar millorar la connectivitat aèria amb aquests països que són vitals per a les destinacions turístiques”.

Espanya, el país més visitat després dels Estats Units

A Fitur 2023, molts representants de les principals organitzacions de promoció turística de Catalunya i Barcelona esmentaven que els perfils de turista que més interessaven atreure eren els de la Xina, el Japó i Corea del Sud. Especialment els que procedeixen d'aquest últim país, "ja que quan decideixen viatjar, ho fan pensant en el luxe. En no escatimar amb la despesa mitjana diària i, per tant, comptar amb el luxe".

Per als coreans, Espanya és el segon país més visitat després dels Estats Units

Sembla que aquests esforços per convèncer aquest perfil de viatger van donant els seus fruits, ja que les primeres dades de Frontur, l'organisme que controla les arribades de viatgers a les fronteres espanyoles, revelen que els sud-coreans tornen a elegir Espanya i concretament Catalunya per viatjar. Per als coreans, Espanya és el segon país més visitat després dels Estats Units.

"Dels gairebé 300 euros de mitjana que cada coreà es deixa al dia a Espanya, bona part se'n va en compres i records. Les seves vacances són cada cert temps, per la qual cosa són també conscients del desemborsament total del viatge, així que tracten de mantenir bons records de l’experiència, sense pensar gaire en si el que se'ls dona és, o no, un servei ajustat en relació qualitat-preu", continua Cuadrada.

"Els coreans no viatgen només pel seu compte. Solen fer-ho en grup, amb organització, previsió i, sobretot, intermediaris que li aportin seguretat i confiança". "Sobre els seus costums a Corea a l'hora de buscar el destí, sol ser sempre a través d'agències de viatges, ja que els resulta més senzill per si sorgeix alguna complicació o cal fer alguna reclamació", destaca l’expert.

Quant a si aquestes visites aniran a més en el que queda d'any, tot sembla indicar que sí. Des dels organismes emissors de turisme del país assenyalen que les reserves podrien arribar a duplicar-se fins a final d'any. Des de Korean Air, diuen, que són "optimistes" amb el nombre de reserves dels pròxims mesos. Un parer que comparteixen des de l'Agència Catalana de Turisme, l'oficina de turisme de Barcelona i fins i tot el mateix Turespaña, que assegura que al llarg de l'any es promocionarà més al país. O, com apunten diversos hotelers catalans a VIA Empresa (i que prefereixen no desvelar el seu nom): “Només els volem a ells”. Un perfil de turista en contraposició amb el visitant low cost que pot generar moltes més complicacions en tots els àmbits. Annyeonghasimnikka, Corea.

El vincle empresarial de Catalunya amb Corea del Sud

 

Molts experts apunten que l'auge del turisme coreà també pot millorar les relacions comercials entre Catalunya i Corea del Sud. Segons apunten fonts d'Acció, en aquests moments hi ha 698 empreses catalanes que exporten regularment a Corea del Sud. Els coreans s'han enamorat de la nostra carn, principalment la de porc, dels productes farmacèutics i dels plàstics. Tanmateix, pel que fa a les importacions, els catalans necessiten importar vehicles made in Corea, productes químics i plàstics.

 

De fet, Corea del Sud és un dels mercats més importants d'Àsia. A més, és un país que ha viscut una transformació econòmica espectacular. Forma part del denominat grup dels “quatre dracs o tigres asiàtics” juntament amb Hong Kong, Singapur i Taiwan. És l'onzena economia del món i la quarta d'Àsia. El sector d'aliments i begudes és particularment interessant per a les empreses catalanes, entre altres factors, per l'alt poder adquisitiu dels 51 milions d'habitants, l'occidentalització dels gustos del consumidor i l'interès per la gastronomia i els productes europeus i mediterranis.

 

En aquest context, el mercat sud-coreà presenta una gran oportunitat per al sector agroalimentari català, on exporta cada cop més: en els últims 10 anys les exportacions a Corea del Sud han crescut un 303% en valor i un 155% en volum.

 

Entre les apostes dels últims mesos destaca l'empresa sud-coreana ILJIN que invertirà 600 milions d'euros per obrir una fàbrica a Mont-Roig del Camp, Tarragona. Aquest acord generarà 500 llocs de treball a partir del 2024. A més, es tracta de la inversió industrial més important que arriba a Catalunya en els darrers 20 anys.