• Economia
  • L'hidrogen verd, protagonista a la jornada d'Energies Renovables de Tarragona

L'hidrogen verd, protagonista a la jornada d'Energies Renovables de Tarragona

El Tinglado 1 del port de Tarragona acull les II Jornades Internacionals d'Energies Renovables i Sobirania, el 13 i 14 de novembre, dins el marc de la Catalunya Hydrogen Week

Les II Jornades Internacionals d'Energies Renovables i Sobirania | Cedida
Les II Jornades Internacionals d'Energies Renovables i Sobirania | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
14 de Novembre de 2023
Act. 14 de Desembre de 2023

Les jornades, que tenen el suport del Port de Tarragona, Forestàlia, RWE i Albert i Noya, han arrencat amb tres ponències d'experts en transició energètica. La primera ponència ha estat a càrrec de l'exdirector de canvi climàtic a l'Agència Federal del Medi Ambient d'Alemanya, Harry Lehmann, que ha exposat el protagonisme que pot tenir l'hidrogen verd per a determinats processos industrials, vinculats a la logística i el transport d'alta capacitat.

 

Tot seguit, l'enginyer, empresari, professor i assagista Joan Vila, ha donat una visió de la transició energètica des del punt de vista de l'empresa i com aquest camí cap a la descarbonització es pot convertir en una oportunitat, si s'aprofita la transformació econòmica i social que implica, o com pot ser un llast pel benestar i la qualitat de vida si no se n'aprofita. En aquest sentit, Vila ha remarcat que "cal canviar de model econòmic, per passar d'un model de producció i consum indiscriminat, a un basat en la qualitat, que afecti fins i tot els models de consum, passant de la propietat a l'ús" .

D'altra banda, l'expert en energies renovables i articulista Jaume Morron ha fet un repàs a les dades que marquen l'estat de desenvolupament de les energies renovables a Catalunya, remarcant que "ocupa una posició de cua respecte a la resta d'Europa i de l'Estat". En aquest sentit, a partir de les xifres que es proposen a la PROENCAT aprovada pel Govern de la Generalitat, Morron ha apuntat que “el model a seguir és el d'Escòcia, que en vuit anys ha estat capaç de fer un salt qualitatiu i quantitatiu fins a cobrir un 112% de la comanda elèctrica a partir de renovables, o Dinamarca que supera el 75%”.

 

La transició energètica de les indústries energèticament intensives

Elena Busquets, directora de VIA Empresa ha moderat la jornada | Cedida
Elena Busquets, directora de VIA Empresa ha moderat la jornada | Cedida

La taula ha comptat amb la participació d'Oriol Alcoba, director general d'indústria de la Generalitat de Catalunya; Maria Mas, directora de l'AEQT; Javier Uría, líder de CO2 a Espanya per CEMEX; i Joan Vila, CEO de LCPaper i president de la comissió d'energia a PIMEC. La directora de l'AEQT, Maria Mas, ha remarcat la necessitat de “garantir seguretat jurídica per continuar descarbonitzant l'activitat del sector”. L'AEQT té previst multiplicar per tres el consum elèctric actual el 2030 i per sis el 2050. Sense una normativa clara que eviti regulacions diferencials no serem competitius”.

Morrón: “El model a seguir és el d'Escòcia, que en vuit anys ha estat capaç de fer un salt qualitatiu i quantitatiu fins a cobrir un 112% de la comanda elèctrica a partir de renovables"

Javier Uría, líder de CO2 per CEMEX, ha remarcat que “la descarbonització implica electrificació, i el full de ruta competitiu actual es limita a l'autoconsum i els acords de PPA (Power Purchase Agreement)”. Joan Vila ha compartit l'experiència de la paperera LCPaper com a solució alternativa, “la hibridació de l'activitat ens ha posicionat al sector. Deixar de pensar únicament en l'estalvi energètic per situar la reducció i el reaprofitament del CO2 com a palanca de transformació. A partir d´aquí hem desenvolupat nous productes, lliures de plàstic, CO2 zero i residu zero”.

Per acabar, Oriol Alcoba, director general d'indústria de la Generalitat de Catalunya, ha destacat el rol dels centres de recerca “per desenvolupar una cadena de valor del coneixement. La transició energètica s'ha de liderar des de la indústria i una de les vies és la combinació de tecnologies que permeti la captura, l'ús i l'emmagatzematge de CO2”.

Recerca i desenvolupament de projectes de H2

La taula sobre investigació en projectes de H2 ha comptat amb la participació de Míriam Díaz dels Bernardos, directora de la Xarxa H2CAT; Rubén Folgado, director general de Messer Ibèrica; Isaac Justícia, director de la Vall de l'Hidrogen; i Emilio Palomares, director de l'ICIQ. Míriam Díaz dels Bernardos, directora de la Xarxa H2CAT, ha recalcat la complexitat del canvi, ja que “la innovació necessita temps i assolir la neutralitat climàtica el 2050 és un procés urgent”. Isaac Justícia, director de la Vall de l'Hidrogen, ha destacat la que “quan pensem en indústria, pensem en grans empreses, però el teixit empresarial de Catalunya és fonamentalment PIME. Des de la Vall de l'Hidrogen, precisament, volem fer créixer i exportar la transferència de coneixement des d'aquesta PIME cap a la indústria”.

En aquest sentit, Rubén Folgado, director general de Messer Ibèrica, ha manifestat que “hi ha unes condicions i oportunitats extraordinàries. A Messer tenim equips a tot el món per impulsar la investigació i el coneixement i Tarragona té tots els ingredients per ser un pol de referència i innovació internacional”. Finalment, Emilio Palomares, director de l'ICIQ, ha explicat que “per fer competitiu l'hidrogen cal un canvi de cicle econòmic. La transició implicarà un canvi profund, en què algunes empreses desapareixeran i d'altres s'hi adaptaran. La clau és generar una nova indústria que mantingui la ja existent, i això només és possible a través de la transferència de coneixement”.