La canonada d'hidrogen verd entre Barcelona i Marsella costarà 2.500 MEUR

Espanya, França i Portugal presentaran el projecte davant la Comissió Europea abans del 15 de desembre

La presidenta de la Comissió Europea Ursula Von der Leyen i el president del govern espanyol Pedro Sánchez | EP La presidenta de la Comissió Europea Ursula Von der Leyen i el president del govern espanyol Pedro Sánchez | EP

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha xifrat en aproximadament 2.500 milions d'euros la inversió necessària per construir la canonada submarina que ha de transportar hidrogen verd entre Barcelona i Marsella, batejada com a H2Med. La previsió és que Espanya, França i Portugal presentin el projecte davant la Comissió Europea abans del pròxim 15 de desembre i així rebre fons europeus que podrien arribar a cobrir la meitat del cost total de la infraestructura.

L'anunci s'ha realitzat en una compareixença celebrada a Alacant en el marc de la IX Cimera EU-MED9, juntament amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen; el president francès, Emmanuel Macron, i el president de Portugal, António Costa.

El macro projecte de l'H2Med preveu transportar dos milions de tones anuals d'hidrogen verd l'any 2030, un 10% del total de la Unió Europea d'aquesta energia renovable. El que encara està per decidir serà l'origen i és que mentre el president Macron continua insistint en la possibilitat d'obtenir hidrogen d'origen nuclear, cosa que la Comissió Europea aprova, des d'Espanya i Portugal insisteixen que l'hidrogen haurà de ser d'origen renovable i procedència fotovoltaica o eòlica.

Més info: El conducte submarí entre Barcelona i Marsella transportarà només hidrogen verd

La presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, ha mostrat el total suport de la Unió Europea a un projecte basat en l'hidrogen, que "canviarà la història d'Europa i serà una part crucial del nostre sistema energètic" ha dit. S'ha mostrat també congratulada pels esforços d'Espanya, França i Portugal de cara a continuar avançant en la transició energètica i ha declarat que "El projecte va clarament en la bona direcció, i li dono la benvinguda perquè apliquin als fons comunitaris. Això només és el principi, però és un principi molt prometedor. La Península Ibèrica serà un dels grans hubs energètics de la Unió Europea".

Més informació
Naturgy, Repsol i Reganosa projecten un hub d'hidrogen renovable de fins a 200 MW a Galícia
KH-7 Epsilon serà el primer camió en córrer el Dakar amb hidrogen
La UE invertirà 13.500 milions en investigació i innovació el 2023
Avui et destaquem
El més llegit