• Economia
  • La firma d'hipoteques a Catalunya va caure un 25,9% al novembre

La firma d'hipoteques a Catalunya va caure un 25,9% al novembre

L'informe del Col·legi de Registradors de la Propietat i Mercantils assenyala que en l'onzè mes de l'any es van firmar 5.092 hipoteques

La constitució d'hipoteques sobre habitatges a Catalunya va caure un 25,9% al novembre del 2023 | ACN
La constitució d'hipoteques sobre habitatges a Catalunya va caure un 25,9% al novembre del 2023 | ACN
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
11 de Gener de 2024
Act. 25 de Gener de 2024

La constitució d'hipoteques sobre habitatges a Catalunya va caure un 25,9% al novembre del 2023, segons l'avançament de les dades del Col·legi de Registradors de la Propietat i Mercantils d'Espanya. L'informe assenyala que en l'onzè mes de l'any van firmar-se 5.092 hipoteques, mentre que en el mateix període de 2022 se'n van registrar 6.869. Pel que fa a les compravendes d'habitatge també van experimentar una rebaixa, del 16,8% al novembre, passant de 8.675 operacions el 2022 a 7.219 el 2023. Al conjunt de l'Estat aquestes xifres també van retrocedir, les hipoteques sobre habitatges es van reduir un 19,3%, fins a les 31.205, mentre que les compravendes ho van fer en un 14,9%, fins a les 45.077.

 

L'informe del Col·legi de Registradors recull que l'única comunitat autònoma amb xifres positives en hipoteques per comprar un pis és Castella-la Manxa, amb un 42,9% i també la ciutat autònoma de Ceuta, amb un 43,6%. L'organisme recorda que es manté "una tendència negativa" a l'Estat del nombre d'hipoteques sobre habitatges amb oscil·lacions que es mouen entre el 18 i 28% de descens els últims vuit mesos. L’accessibilitat a l’habitatge ha patit un deteriorament en els darrers anys a Catalunya: amb l'augment de la precarietat laboral (especialment entre els col·lectius més vulnerables) i la pujada dels tipus d'interès, gran part de la demanda d'habitatge s'ha traspassat de la compra al lloguer.

I aquest canvi estructural en el mercat de l'habitatge, sumat a la manca d'oferta disponible en lloguer, ha provocat que l’accessibilitat al lloguer hagi empitjorat notablement durant les darreres dues dècades, amb especial intensitat a partir del 2015. Aquestes són algunes de les conclusions que ha publicat aquest dimecres la Cambra de Comerç de Barcelona, en el marc dels Indicadors de Progrés i Benestar (IPB), que ha acompanyat d'una sèrie d'exigències per a les administracions: "que consensuïn polítiques a curt i llarg termini que afavoreixin l’accessibilitat a l’habitatge, especialment focalitzades en els col·lectius socials més vulnerables".