L'ICF, un any d'inversions per combatre la covid-19

L'entitat finança un total de 3.800 empreses per valor de 1.329 milions d'euros durant el 2020

El recentment escollit conseller delegat de l'ICF, Víctor Guardiola | ACN El recentment escollit conseller delegat de l'ICF, Víctor Guardiola | ACN

Vivim en un context de doble crisi, sanitària i econòmica. Davant d'aquesta doble línia d'actuació, l'Institut Català de Finances (ICF) ha presentat els seus resultats de l'exercici del 2020, un exercici que, segons el conseller delegat de l'ICF, Víctor Guardiola, "s'ha de veure des d'un marc molt més gran, entre la crisi de la covid i la necessitat de seguir amb els valors de l'entitat".

I és que l'ICF ha finançat un total de 3.800 empreses per valor de 1.329 milions d'euros durant el 2020. D'aquests, 1.046,1 milions d'euros s'han formalitzat a través de l'Institut Català de Finances i 282,9 milions a través d'Avalis de Catalunya. Un 68,4% de l'import, 909,2 milions d'euros, s'ha destinat a fer front a la pandèmia. A més, unes 3.013 companyies, gairebé el 80%, s'han finançat a través de les solucions covid-19. Aquesta activitat s'ha fet mitjançant la concessió de nous crèdits, garanties i la reestructuració d'operacions amb l'objectiu de flexibilitzar el calendari de pagament dels préstecs vigents.

Pel que fa a la classe d'empreses, el 97% dels destinataris d'aquest finançament han estat autònoms i pimes, mentre que la resta han estat empreses consolidades que necessitaven una reestructuració. D'altra banda, Guardiola ha mencionat que el 96% de les empreses a les que han finançat són empreses privades, una xifra que no dista molt de les xifres de l'exercici anterior. La diferència en l'exercici del 2020 envers altres exercicis ha estat la inversió en empreses públiques, que ha pujat fins al 4%: "La raó principal d'aquest augment de finançament en empreses públiques ha estat a causa de les ajudes que hem donat a alguns ajuntaments per promoure més habitatges socials", ha afegit el conseller delegat.

Guardiola: "Hem donat ajudes a alguns ajuntaments per promoure més habitatges socials"

Segons les xifres presentades, l'ICF ha pogut mantenir, restaurar i aconseguir 123.500 llocs de treball en els diferents sectors catalans. A més a més han apujat les seves participacions monetàries en empreses en procés de creació. En aquest sentit, el conseller delegat ha parlat d'uns 33,5 milions d'euros d'inversions de capital en empreses noves, restaurades, companyies públiques i startups. "Davant dels aproximadament 80 milions d'euros que s'han invertit en empreses, la xifra proporcionada per l'ICF ha estat una part molt important del total de diners invertits", ha afegit el conseller delegat. Cal recordar que l'ICF participa en 50 fons de capital risc i acumula compromisos d'inversió per valor de 329,5 milions d'euros. A aquest import s'hi sumen 3.374,6 milions d'euros d'altres inversors, assolint una capacitat inversora de 3.704,1 milions d'euros.

Divisió sectorial i territorial

En el cas de la divisió sectorial d'aquests diners, Guardiola ha deixat clar que el sector amb més inversió de l'ICF ha estat el sector de l'hostaleria, restauració i transport que s'ha endut un terç del finançament de l'Institut, per valor d'uns 427,9 milions d'euros. "Tot i les circumstàncies nosaltres hem intentat seguir amb els valors ja establerts i acompanyar a tots els sectors en proporció al pes que tenen en l'economia catalana", ha explicat Guardiola. Les indústries manufactureres han obtingut el 28% del finançament, les empreses i entitats de serveis el 13% i l'àmbit cultural el 7%, així com el sector de la construcció i l'obra pública ha aconseguit un 6%.

Més info: L'ICF posa en marxa el seu primer pla d'igualtat de gènere

La divisió territorial de l'ICF a Catalunya també s'ha vist molt marcada per l'argument del "pes en l'economia" que ha mencionat el conseller delegat. D'aquesta manera, l'Institut  reparteix els diners dins del territori català en proporció a l'activitat econòmica que tenen en les diferents comarques i províncies. En el cas de l'àrea de Barcelona, s'emporta la part més gran del finançament, arribant així a un 70% del total. Tot i això, tal com ha lamentat Guardiola, Girona té un "forat" administratiu en aquest aspecte, és a dir, tot i que Girona en proporció, hauria de tenir més inversió, no en té tanta com necessitaria: "som conscients que és un problema que tenim i ja estem intentant corregir-lo", ha recalcat.

Amb tot, l'ICF ha tancat 2020 amb uns resultats nets de 5,4 milions d'euros, després d'aplicar una política prudent en matèria de classificació dels riscos davant la incertesa que suposa el context econòmic actual i destinar 10,4 milions a provisions extraordinàries per fer front a l'impacte de la covid-19 als sectors més damnificats.

Més informació
L'ICF al costat de les empreses: el cas d'Enrique Tomás
Avui et destaquem
El més llegit