• Economia
  • ICIL Lab, la ‘simulació’ logística

ICIL Lab, la ‘simulació’ logística

L’empresa, ubicada al DFactory de la Zona Franca, aposta per millorar la competitivitat de la cadena de subministrament a través de la formació

Les instal·lacions d'ICIL LAB, al DFactory | Cedida
Les instal·lacions d'ICIL LAB, al DFactory | Cedida
Barcelona
16 d'Octubre de 2024

Fa més de quatre dècades, gairebé ningú hi prestava molta atenció a la cadena de subministrament del teixit industrial. Tot i això, en aquell moment van néixer entitats que ja apostaven per millorar la competitivitat en aquest àmbit. És el cas d’ICIL, una associació professional sorgida en el marc de l’escola d’Enginyers de Barcelona. Malgrat els anys que han passat des de 1980 i els canvis vinculats a aquesta trajectòria, en l’ADN d’ICIL sempre ha estat present aquest propòsit amb tres eines bàsiques: la formació, la consultoria i la divulgació del coneixement. El primer aspecte suposa al voltant d’un 70% del negoci de l’entitat, mentre que la resta es reparteix entre el 20% de la consultoria i el 10 de la divulgació. Amb aquest enfocament, s’ha posicionat com a organització líder al seu sector en l’Estat espanyol. 

 

Poc abans de la pandèmia de la Covid-19, ICIL va fer un gir en la seva estratègia empresarial, mantenint això sí els plantejaments inicials de la seva creació. L’any 2019  va emprendre un ambiciós procés d'internacionalització, establint la seva presència en diversos països de Llatinoamèrica i Europa. Tal com assegura el director general, Xavier Rius, “la sortida a l’exterior i la pandèmia ens van impulsar a virtualitzar la formació, tant des del punt de vista de la digitalització com de la presencialitat, on els alumnes no reben el coneixement, sinó que mitjançant les eines informàtiques virtuals experimenten a través de simuladors”.

ICIL LAB proporciona a les organitzacions les eines i coneixements necessaris per a entendre i impulsar el concepte de cadena de subministrament 4.0

A partir d’allà, es va produir l’expansió a Colòmbia, Equador, Panamà, la República Dominicana i altres països llatinoamericans. L’any 2022, ICIL va aterrar al DFactory del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), un pol d’innovació tecnològica que, segons Rius, “ens ha proporcionat l'entorn perfecte per a integrar i desenvolupar eines disruptives com el Blockchain, la Realitat Augmentada, el Data  Analytics i, més recentment, la Intel·ligència Artificial. Des d'aquest hub, ICIL ha creat ICIL LAB, una iniciativa dedicada a la digitalització de la cadena de subministrament.

 

Coneixement creuat entre empreses

En el moment de posar en marxa l’ICIL LAB, l’escola es va plantejar a quin lloc es podia instal·lar per desenvolupar aquest tipus d’activitat. Xavier Rius recorda que “ens vam topar amb el DFactory, un espai on es fomenta el coneixement creuat entre les empreses que hi formen part”. A més, precisa que “es generen avantatges derivats d’esdevenir un ecosistema empresarial que ajuda a la col·laboració i la hibridació”.

Actualment, l’ICIL LAB el fan servir un 35% dels alumnes de l’escola, tot i que l’objectiu d’aquesta és que aquest percentatge s’incrementi fins que arribi a ser el 100% dels usuaris. L’ICIL LAB suposa un 25% de la plantilla. De fet, hi treballen quatre persones de les 16 que estan ocupades al projecte. 

ICIL LAB s'ha convertit en un espai de trobada i col·laboració per a l'ecosistema logístic. “Amb el suport de socis com Seat, Fujitsu,  Usyncro, la càtedra de Logística de la Universitat de Barcelona, el mateix Consorci de la Zona Franca de Barcelona i el Port de Barcelona, aquest laboratori ofereix un entorn on s'explora la gestió digital de la cadena de subministrament a través de simuladors, eines de ludificació, realitat augmentada i el metavers”, explica Rius.

"El DFactory és un espai on es fomenta el coneixement creuat entre les empreses que hi formen part"

El laboratori no només facilita la transferència de coneixement, sinó que també organitza ponències, ‘workshops’ i grups de debat, tant presencials com virtuals. L'objectiu, detalla Rius, és proporcionar a les organitzacions les eines i coneixements necessaris per a entendre i impulsar el concepte de cadena de subministrament 4.0. En aquest context, el director general d’ICIL emmarca la col·laboració amb el DFactory Barcelona. “Aquest entorn d'innovació, juntament amb la incubadora Logistics Incubator 4.0 del Consorci de la Zona Franca, ens ha permès coordinar esforços amb empreses tecnològiques d'avantguarda”. Aquesta sinergia ha estat resultat d'una combinació poderosa d'experiència en gestió de la cadena de subministrament i avançada tecnologia.

La franquícia ICIL LAB

Xavier Rius anuncia que el futur immediat de l’escola demana replicar el model ICIL LAB als països llatinoamericans on ja està implantada. “Volem posar-ho en marxa amb els nostres ‘partners’ per aprofitar el camí que ja hem recorregut”. ICIL percep la visió de la indústria 4.0 com una oportunitat, en les quals entren en joc factors com l’adaptació i la reinvenció. Utilitzar aquestes tecnologies implica un increment de la competitivitat. 

En relació amb la professió logística, Rius puntualitza que abans el perfil era molt més tècnic, mentre que ara ho és de lideratge. “De tècnic de laboratori ha passat a gestor d’equips i de proveïdors”. Així, assegura que en el seu dia a dia, pren decisions que afecten l’empresa, per la qual cosa es troben integrats en el si de les companyies. L’evolució del logístic també implica veure la cadena de subministrament més com un centre de benefici que de cost. “L’objectiu és assolir un bon servei i que el client rebi una experiència satisfactòria”. 

Per atraure els joves a la professió, Xavier Rius advoca per fer una tasca de difusió als centres educatius, vinculant la formació a aspectes tecnològics, desterrant la idea que la logística comporti treballar amb camions i magatzems. Aquesta necessitat de professionals, en un sector amb una inserció laboral alta i més demanda que oferta, es dona en un àmbit productiu en creixement, que ara ha entrat de ple en el camp de la indústria 4.0.