La igualtat, els salaris i les pensions protagonitzen l'1 de Maig

Rere el lema 'Ara ens toca a nosaltres', CCOO i UGT es manifesten perquè la recuperació econòmica es traslladi a la classe treballadora

La manifestació del Dia Internacional del Treballador a Barcelona| ACN La manifestació del Dia Internacional del Treballador a Barcelona| ACN

Milers de persones han sortit als carrers de Catalunya aquest dimarts amb motiu del Dia Internacional dels Treballadors. Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han convocat una manifestació unitària a Barcelona per exigir igualtat de gènere, millors salaris, ocupació de qualitat i pensions dignes.

Sota una fina pluja, la protesta ha sortit de la plaça Urquinaona i ha baixat per Via Laietana fins a la plaça de la Catedral. Rere el lema Ara ens toca a nosaltres, demanen que la recuperació econòmica es traslladi a la classe treballadora. Els secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, han encapçalat la protesta. En una entrevista a VIA Empresa, Pacheco ha assegurat que "la classe treballadora no està per celebrar res" i que "no pot ser que els joves vulguin ser explotats per Deliveroo i Glovo".

Més info: Pacheco: "La classe treballadora no està per celebrar res"

També hi han participat alguns partits polítics. Per davant de la capçalera amb els màxims representants del sindicat s'hi ha situat una altra pancarta amb el lema No és abús, és violació i #Noésno, després de la polèmica sentència del cas de La Manada.

No es descarta vaga general

Abans de la manifestació, Pacheco ha defensat que aquest 1 de maig ha de ser un "punt d'inflexió en la intensitat de la mobilització de la gent treballadora d'aquest país". També ha lamentat que "la capacitat de generació de riquesa de l'economia" no ha arribat als salaris ni a les pensions i ha tornat a criticar l'acord entre PNB i govern espanyol per equiparar les pensions a l'IPC als pressupostos de 2018. "Volem mantenir la sostenibilitat i la suficiència de l'estructura", ha dit.

Alhora, també ha afegit que ara "els toca a les dones" i ha afirmat que "l'impuls de la mobilització del moviment feminista" ha de conduir cap a una major igualtat. "Volem una millor ocupació", ha reclamat. Així doncs, el líder de CCOO no ha descartat una vaga general i ha dit que cal "portar les reivindicacions als centres de treball".

D'altra banda, ha reivindicat la "llibertat democràtica de participació" dels sindicats a qualsevol manifestació i el seu paper de "vertebració" de la societat, en col·laboració amb altres moviments socials. En aquest sentit, ha remarcat que cal "tendir ponts" i establir consens, així com unir lluites. 

Una "suma de lluites"

Per la seva banda, el secretari general de la UGT ha afirmat que aquest 1 de maig és una "suma de lluites" per construir una societat millor. De fet, ha explicat que enguany el Primer de Maig "va començar el 8 de març" i "va continuar amb les pensions". També ha condemnat la sentència del cas 'La Manada': "Amb aquesta sentència i les actuacions dels darrers mesos, mai la justícia havia estat tan injusta", ha criticat. Ros ha dit que tot i que la "justícia pot ser independent" això "no li ha de permetre que no la puguem criticar". 

Més info: "Derogar la Reforma Laboral és protegir els treballadors de les pimes"

"Plou sobre mullat sobre les condicions de treball, que són cada cop pitjors", ha afegit. El líder d'UGT ha demanat "unitat" de la classe treballadora. "Ens volem dividir", s'ha queixat. "La seva divisió cap a nosaltres és el seu benefici empresarial i polític". Per això, Ros ha reivindicat que "hi ha més coses que ens uneixen que les que ens separen" i ha fet una crida al "consens" i al "diàleg". El secretari general de la UGT ha afirmat que aquest dimarts és un "dia clau" per anar cap a una "gran mobilització general contra les polítiques del PP i el bloqueig de la patronal".

A favor de formar Govern 

En els seus discursos finals a la plaça de la Catedral, Ros i Pacheco han reiterat els arguments contra la precarietat laboral pels contractes temporals i els sous baixos, tot i l'augment dels beneficis empresarials, cosa que posa en risc el futur digne de les pensions. També han demanat que es constitueixi Govern aviat i alhora han defensat la seva participació en les mobilitzacions a favor de la democràcia, els drets i les llibertats individuals i col·lectives, que han considerat en retrocés.

En contra del greuge masclista

Abans de Ros i Pacheco ha parlat Montserrat Vilà, coordinadora de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere. De fet, la pancarta contra la sentència de 'La Manada' ha encapçalat la manifestació. Vilà ha criticat durament la decisió judicial, i l'ha emmarcat en un context de societat masclista. Ha dit que la decisió judicial és un "greuge masclista que afecta totes les dones", que estan "indefenses davant les diferents manades i la justícia masclista". Així, considera que els magistrats han estat "condescendents" amb la violència masclista com si aquesta fos "natural".

Per això, ha instat a mobilitzar-se, com va passar amb la vaga feminista del 8 de març, per tal de pressionar per revisar la sentència. L'acte ha acabat amb el cant de la Internacional i l'himne dels Segadors.

 

Més informació
Desconnectar és un dret
Avui et destaquem
El més llegit