• Economia
  • Imhoit, la ‘UCI’ de les dades

Imhoit, la ‘UCI’ de les dades

Centrada en la seguretat, la certificació i la traçabilitat a través de la IoT, ha creat la divisió ‘Inside Earth’ per fer un diagnòstic remot de la Terra

La plantilla d'Imhoit, a les instal·lacions del Dfactory | Cedida
La plantilla d'Imhoit, a les instal·lacions del Dfactory | Cedida
Barcelona
18 de Juliol de 2023

Les Unitats de Cures Intensives (UCI) dels hospitals són àrees destinades als pacients amb problemes de salut, potencialment mortals, que requereixen una atenció constant. Fent la translació al món tecnològic, en situacions crítiques, en les quals en depèn la seguretat dels processos i de les persones, les dades poden adquirir un valor incalculable, gairebé letal. En aquest escenari és on es mou l’empresa Imhoit, la tecnològica catalana que centra el seu negoci en la seguretat i la sobirania de les dades, “focalitzant en les situacions crítiques per a l’ésser humà”. Així ho explica Julio Botto, cofundador de la companyia. Com a exemple, Botto indica dues situacions en què l’analítica de dades resulta essencial: el monitoratge del funcionament de les bateries de liti, controlant prèviament el risc que explotin, i l’auditoria posterior a un accident laboral en què estigui involucrat un robot. La pregunta evident, a la qual la tecnologia d’Imhoit pot ajudar, és: qui té la responsabilitat?

 

Ubicada a l’edifici Dfactory, Imhoit orienta el seu negoci en dos àmbits. L’inicial és la protecció de les dades mitjançant l’Internet de les coses (IoT). “Assegurem la dada des del mateix lloc on es produeix, encriptant-la amb el blockchain’, explica Botto. Aquesta branca, la nuclear d’Imhoit, ara només suposa el 20% del total. On s’estan posant més esforços és en la nova divisió ‘Inside Earth’, en la qual es realitza un diagnòstic remot de la Terra mitjançant una ressonància magnètica nuclear. És una tecnologia ja provada gràcies a un conveni formalitzat amb la NASA, que permet la prospecció d’hidrocarburs, minerals sòlids i aigua. L’operació afavoriria l’obtenció d’energia neta i reservoris hídrics a milers de metres de profunditat.  Aquesta eina disruptiva ja centra el 80% del volum de negoci d’Imhoit.

La santíssima trinitat d’Imhoit està formada per tres processos: desenvolupament de la seguretat, certificació i traçabilitat amb la IoT com a eix transversal

De la seva presència al Dfactory, Botto en destaca que “ens dona visibilitat i en ser un hub tecnològic ens facilita participar en missions governamentals per la pertinença de l’edifici al sector públic”. El cofundador d’Imhoit parla d’un ecosistema amb una mirada àmplia que ajuda a la convivència entre diferents empreses. En aquest sentit, afegeix que el fet que la seu del Dfactory es trobi en un hub d’innovació que reuneix les empreses més innovadores de la indústria 4.0 amb projectes tecnològics de punta en robòtica, impressió 3D, AI, Blockchain i IoT “és una motivació permanent on obtenim inspiració diàriament”.

 

Col·laboració internacional

La santíssima trinitat d’Imhoit està formada per tres processos: desenvolupament de la seguretat, certificació i traçabilitat amb la IoT com a eix transversal. Nascuda fa dos anys, amb presència al Dfactory des del febrer de 2022, Imhoit és una firma que complementa les operacions de la companyia de ‘cloud computing’ Cloudspace Technology, una consultora de Tecnologies de la Informació (TI), software i dades amb delegacions a l’Argentina, d’on és originari Julio Botto, Xile, Perú i els Estats Units.

Tot i reconèixer el caràcter incipient de l’empresa, Botto explica que Imhoit disposa d’una plantilla d’entre set i vuit persones a la seu de Barcelona i compta amb col·laboradors a Nord-amèrica i Amèrica Llatina. “Es tracta d’heretar i compartir el coneixement entres les diferents unitats de negoci”. De fet, la tecnològica catalana es podria definir com una startup en fase inicial d’inversió, però recolzada per un conglomerat d’unitats de negoci que es complementen.

Ha guanyat un concurs europeu atorgat per Digiprime, un consorci format per 36 empreses, gràcies a la seva iniciativa per brindar traçabilitat del procés de transport de bateries en desús 

A Imhoit, han desenvolupat una plataforma de traçabilitat pròpia, basada en la IoT amb una certificació de dades SDS (Secure Data Server) i equipada amb un protocol de capa de seguretat de transmissió per a xarxes. El projecte s’està aplicant amb empreses argentines per millorar la traçabilitat dels productes agroalimentaris.

Premi a la traçabilitat del transport

Recentment, Imhoit ha guanyat un concurs europeu atorgat per Digiprime, un consorci format per 36 empreses, gràcies a la seva iniciativa per brindar traçabilitat del procés de transport de bateries en desús i tractament d'aquestes, certificant diverses accions que duen a terme com el procés de transport, el monitoratge de gasos i el control de vibracions fora de rang. Tal com assegura Botto, es tracta d’una “anàlisi del cicle de fugida tèrmica dels gasos de les bateries de liti en el moment previ  a l’explosió”.

Igual que amb les bateries de liti, la tasca d’Imhoit, que també es pot aplicar al transport del material radioactiu, ajuda a certificar les dades d’entrada i sortida dels processos amb el suport del ‘blockchain’, un mètode que segons Botto, “blinda de forma immutable el registre d’operacions, discernint quines són responsabilitat de les errades tècniques o humanes”.

Està previst que Imhoit impulsi una nova divisió logística durant aquest any 2023. Ho farà de la mà d’un ‘partner’ establert als Estats Units, que treballarà conjuntament amb la seu de Barcelona. En tots els projectes, la tecnològica catalana reivindica la dada com a unitat bàsica per la transformació digital, passant per la informació útil, el coneixement i acabant al progrés social.