L'impacte econòmic de la covid-19 en els comptes del Govern

La Generalitat calcula que el coronavirus suposarà una despesa total de 4.972 milions d'euros, equivalent a un 2,31% del PIB català

El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, explica l'impacte econòmic de la covid 19 | ACN El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, explica l'impacte econòmic de la covid 19 | ACN

El Govern calcula que la crisi de la covid-19 tindrà un impacte pressupostari d'almenys 4.972 milions d'euros, una xifra que representa el 2,31% del PIB català. En una compareixença al Parlament, el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha dit que espera rebre 3.225 milions dels 16.000 milions que l'Estat transferirà a fons perdut a les autonomies, una dotació que "no serà suficient" per cobrir les pèrdues de la pandèmia.

I és que, segons les estimacions del titular d'Economia, un cop rebudes aquestes transferències encara li quedaran per cobrir 1.747 milions. Per això, ha reclamat que el fons extraordinari s'incrementi fins als 25.000 milions i que se situï l'objectiu de dèficit del 0% a l'1% aquest exercici. El Departament d'Economia calcula que la pandèmia provocarà una caiguda de la recaptació de 2.407 milions d'euros i un augment de 2.565 milions d'euros en l'apartat de despeses de la Generalitat.

En una intervenció a la Comissió d'Economia i Hisenda, Aragonès ha xifrat en 1.742 milions el sobrecost destinat al sistema sanitari i els serveis socials durant l'emergència, mentre que les despeses indirectes, on es compten el pagament a proveïdors, la compensació a operadors de transport, els ajuts a les persones i empreses o les despeses del curs escolar, s'han enfilat fins a 1.076 milions d'euros.

El forat de recursos públics que deixarà la pandèmia es compensarà amb els fons de contingència, amb modificacions pressupostàries internes i amb els fons extraordinaris que s'habilitin per combatre la covid-19, ha dit Aragonès. Justament aquesta setmana el Congrés dels Diputats ha aprovat la partida de 16.000 milions d'euros addicionals a fons perdut que el Govern espanyol transferirà a les comunitats autònomes.

Més info: Més enllà de la política: adéu austeritat, hola expansió

Segons el conseller, a la Generalitat li tocaran 3.225 milions d'euros. El titular d'Economia espera rebre 1.853 milions del fons sanitari, 1.249 dels quals s'haurien d'abonar aquest juliol, mentre que 604 s'esperen per al mes de novembre. El Govern ja va anunciar que havia aprovat la generació de crèdit per ampliar en 1.230 milions d'euros els pressupostos, una quantitat inferior als 1.249 milions que han d'arribar al juliol per si finalment hi ha un "càlcul a la baixa", ha dit Aragonès.

Preguntat per quines reorientacions ha fet la Generalitat per adequar-se a la pandèmia, ha detallat que el Govern ha reprioritzat 104 milions d'euros i ha aprovat modificacions internes dels Departaments per valor de 86,1 milions d'euros. L'oposició també ha acusat la Conselleria d'"enganyar" i introduir els 350 milions d'euros de la disposició addicional tercera o el deute del finançament de Mossos en la caiguda d'ingressos. El conseller d'Economia ha contestat que el seu equip fa constar tot el que esperava rebre amb uns nous pressupostos generals de l'Estat, "que no es van aprovar per la pandèmia".

Més informació
El tancament kafkià del Segrià
La covid-19 manté l'IPC en negatiu (tot i escalar quatre dècimes)
L'ambulància de la recuperació econòmica
Avui et destaquem
El més llegit