Reclam unitari de les patronals per suspendre els impostos

Foment, Pimec i 22 entitats demanen que les empreses de comerç, turisme i restauració que han hagut de tancar no hagin de pagar IVA, IRPF ni quotes de la Seguretat Social

Els presidents de Foment del Treball i Pimec, Josep Sánchez Llibre i Josep González |ACN Els presidents de Foment del Treball i Pimec, Josep Sánchez Llibre i Josep González |ACN

Les patronals Foment del Treball i Pimec, conjuntament amb 22 entitats, gremis i associacions dels sectors comerç, turismerestauració, demanen de forma "unitària, urgent i imminent" que s'aprovi la suspensió en el pagament d'impostos en el proper consell de ministres. En concret, de les taxes de l'IVA, l'IRPF i les quotes a la Seguretat Social d'aquelles empreses que han hagut de tancar o han reduït significativament l'activitat i facturació arran de l'estat d'alarma pel coronavirus.

Segons els empresaris, la suspensió en el pagament permetria generar a Catalunya més de 700 milions d'euros de liquiditat immediata al mes en els sectors afectats i això ajudaria les empreses a afrontar el pagament de proveïdors i treballadors.

Més info: Foment demana a Sánchez una moratòria fiscal per les empreses

Les patronals, entitats, gremis i associacions afectades reclamen suspendre durant els propers tres mesos la presentació de les declaracions i autoliquidacions tributàries pel que fa als tres tipus d'impostos esmentats, tant les mensuals com les relatives a la totalitat del primer trimestre, excepte aquells que tinguin dret a devolució, com és habitual en el sector d'apartaments turístics i hoteler.

També volen que aquesta mesura s'apliqui amb independència de l'import i els subjectes que les realitzin i sense interessos. A la vegada, demanen que les quantitats suspeses es puguin pagar fraccionades amb posterioritat durant els pròxims sis mesos.

Anem x Feina crida a la desobediència

Per la seva banda, la patronal Anem x Feina ha fet una crida a la desobediència en el pagament d'impostos, taxes i Seguretat Social a les administracions "si el Govern espanyol no respon". La patronal dona suport a la petició de Foment i PImec i també proposa que l'exempció es faci efectiva a la resta de sectors productius a més del comerç, el turisme i la restauració.

A través d'un comunicat, la patronal impulsada per l'ANC ha exigit al Govern espanyol que actuï i fa una crida a les grans patronals i als sindicats per a què "facin una crida unitària a la desobediència econòmica amb la garantia que se'ls oferirà el suport legal necessari per fer front a una iniciativa com aquesta". A més, sosté que també s'haurien de suspendre els impostos de societats i altres taxes de qualsevol administració.

Més informació
El coronavirus provoca una "pertorbació sense precedents" en l'economia
Empresaris i treballadors desorientats
Els comerços hibernen ‘sine die’
Avui et destaquem
El més llegit