Catalunya reverteix la bona tendència de l'atur amb 3.310 desocupats més

El Departament reivindica la salut del mercat laboral català enfront de les incerteses tot i la primera caiguda de l'ocupació en cinc mesos

La taxa d'atur ha baixat a Catalunya | ACN La taxa d'atur ha baixat a Catalunya | ACN

L'atur frena la dinàmica a la baixa dels últims cinc mesos i registra un repunt de 3.310 desocupats més al juliol a Catalunya, un increment del 0,98% respecte al mes anterior. La tendència, però, continua sent positiva ja que, des del març del 2021 només hi ha hagut dos mesos amb repunts (aquest juliol i el gener del 2022) i, a més, el volum actual de persones apuntades a les llistes d'ocupació (341.391) és un 16,39% inferior al de fa exactament un any, segons dades del Ministeri de Treball i Economia Social. Es tracta, a més, d'una xifra històricament baixa, ja que se situa als nivells del juliol del 2008.

Si bé la dada d'atur és negativa per primer cop en prop de mig any, la Generalitat nega que aquest canvi de tendència mostri signes de mantenir-se en el temps. Segons el Secretari de Treball del Departament d'Empresa i Treball, Enric Vinaixa, la concentració sectorial i el caràcter estacional dels perfils laborals que s'han perdut durant el mes de juliol no fa pensar que en els pròxims mesos hagi de continuar la caiguda. "No tenim indicis per creure que als sectors més tractors, que no han patit aquesta situació d'atur, es produeixi una caiguda de l'ocupació", explica Vinaixa.

La dada que sí ha evolucionat positivament al juliol és la de les noves afiliacions generades a Catalunya: 3.306, xifra que suposa un increment del 0,37% respecte el mes anterior. Les afiliacions per treballadors també han registrat una tendència positiva (3,83%), amb 134.583 noves en el mes de juliol.

En el conjunt de l'Estat també s'ha registrat un increment de persones desocupades en el mes de juliol: la xifra s'ha incrementat un 0,1% respecte el mes de juny, amb 3.230 desocupats més. El volum total se situa, per tant, en 2.883.812 persones i és, com a Catalunya, la xifra més baixa registrada en un mes de juliol des del 2008.

L'augment de l'atur ha sigut més acusat entre les dones, que han passat a ser 197.828 desocupades al juliol, és a dir 2.752 més que l'any anterior. En el cas dels homes, l'increment ha sigut de 558 persones. 

Canvi estructural en la contractació

Dels 282.489 contractes signats en el setè mes de l'any, 125.226 han sigut indefinits, xifra que representa el 44,3% del total i que se situa per sobre de la dada estatal (41,4%). Segons el Ministeri de Treball, aquesta xifra multiplica per quatre la mitjana històrica i, alhora, consolida ja la pauta observada en els mesos anteriors.

Segons les dades facilitades pel Departament d'Empresa i Treball, 41.915 d'aquests contractes han estat en format de fixe discontinu, un model incentivat per la retallada dels casos on es permet la temporalitat de la darrera reforma laboral. La contractació indefinida, de fet, mostra un fort creixement a totes les demarcacions del país, liderada per Lleida i Tarragona.

Els contractes temporals, per la seva banda, estan en clar retrocés, especialment a Tarragona, Lleida i Girona. La província de Barcelona, amb una elevada càrrega del sector serveis, encara conserva una elevada taxa de noves contractacions per circumstàncies de la producció, si bé fins i tot a la capital del país aquests es redueixen un 13,3% en termes interanuals. 

Millor que Madrid

Catalunya ha sigut la comunitat on més ha pujat l'atur, seguida de Castilla-La Mancha (2.705) i la Comunitat de Madrid (2.432). En el costat oposat del rànquing, la llista de persones desocupades s'ha disminuit a vuit comunitats autònomes i s'hi troben al capdavant la Comunitat Valenciana (- 2.937), Andalusia (-2.263) i Astúries (-1.464). El Secretari de Treball del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat considera tot i aquestes dades que el mercat laboral català gaudeix d'una millor salut que el d'altres territoris de l'Estat. 

Segons Vinaixa, "Catalunya enfronta molt millor que altres indrets de l'Estat incerteses com la inflació, el preu de l'energia o la situació internacional". Per justificar la seva anàlisi, el Secretari esgrimeix unes dades d'afiliació que superen les de territoris com la CAM, on, de fet, ha patit un important retrocés. "Gràcies al teixit productiu català, s'han produit 13.000 afiliacions, un 0,4% més", postil·la Vinaixa, tot lloant la reacció de l'empresa del país a un entorn internacional cada cop menys favorable. 

L'augment de l'atur, segons el Departament, es deu principalment a l'alentiment d'activitats de lleure complementàries a l'ensenyament a la província de Barcelona. El sector serveis, de fet, ha registrat 3.038 persones aturades més, més del 90% del total de desocupats. La desocupació ha pujat també en els altres sectors d'activitats com la indústria, que ha registrat 330 desocupats més; la construcció, amb 178 persones més i l'agricultura, amb 67 aturats més que el juny.

Vinaixa complementa les bones dades d'afiliació amb una anàlisi d'un atur juvenil que continua en caiguda. La desocupació entre els menors de 25 anys ha caigut en 5.590 en termes interanuals, i ara en són 17.733. També es registra una disminució en comparació amb el mes anterior, amb 473 joves menys apuntats a les llistes d'ocupació. El secretari destaca els "efectes dels plans de xoc del departament" al rerefons del bon rendiment del mercat laboral català entre els seus nous integrants.

Més informació
Catalunya és la comunitat on més baixa l’atur
Disparitat d’opinions sobre les dades de l'atur
Avui et destaquem
El més llegit