• Economia
  • La inflació a Catalunya encadena tres mesos consecutius d'augments

La inflació a Catalunya encadena tres mesos consecutius d'augments

L'Índex de Preus de Consum ha crescut tres dècimes al maig a Catalunya fins al 3,6%, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística

La inflació a Catalunya encadena tres mesos consecutius d'augments  | iStock
La inflació a Catalunya encadena tres mesos consecutius d'augments | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
13 de Juny de 2024

L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha crescut tres dècimes al maig a Catalunya fins al 3,6%, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta de la tercera pujada consecutiva dels preus, que aquest cop s'atribueix a l'encariment de l'electricitat i els carburants. La taxa anual de la inflació subjacent, que no té en compte els preus més volàtils, ha pujat una dècima després de gairebé un any de baixades, fins al 3,1%. Els aliments s'han situat un 3,8% més cars que fa un any, una xifra tres dècimes més baixa que el mes passat. En termes intermensuals, durant el maig els preus han repuntat un 0,3% a Catalunya. Les variacions anuals i mensuals de l'IPC a Catalunya durant el maig han coincidit amb les de l'Estat.

 

Durant el maig, per tant, els preus han continuat pujant. La variació interanual del 3,6% és la més elevada des de l'abril de l'any passat. Tot i això, Catalunya no s'ha situat entre les comunitats de l'Estat amb la inflació més elevada durant el cinquè mes de l'any. El rànquing l'han encapçalat Galícia (4%) i el País Basc (3,9%), mentre que a l'extrem contrari s'han situat Melilla (8+2,9%) i Ceuta i les Canàries (3,4%, respectivament). En comparació amb l'any passat els preus han pujat arreu.  

Es tracta de la tercera pujada consecutiva dels preus, que aquest cop s'atribueix a l'encariment de l'electricitat i els carburants

En relació amb l'IPC subjacent, que no inclou ni l'energia ni els aliments frescos, a l'Estat també ha repuntat una dècima, fins al 3%. Tot i el lleuger augment, es tracta d'una taxa relativament baixa respecte dels registres de fa un any -aleshores se situava al voltant del 6%-.

 

Els aliments moderen els preus

Durant el maig el preu dels aliments ha continuat moderant-se i la variació anual del 3,8% és la més baixa des de finals del 2021. La xifra contrasta amb la de fa un any, quan el menjar estava disparat amb taxes per sobre del 10%.

Per productes, a Catalunya respecte del 2023 el que més s'ha encarit amb diferència és l'oli (+48,2%). Amb variacions menys pronunciades hi ha la carn ovina (+9,2%) i les fruites fresques (+8,8%). En canvi, ha abaixat el preu de la llet (-4,2%), els llegums (-2%) i els cereals i derivats (-1,3%).

Pugen els preus dels serveis vinculats al turisme a les portes de l'estiu

A les portes de l'estiu, l'INE també ha ressaltat l'augment dels preus dels serveis vinculats al turisme. Respecte de l'abril s'han encarit els hotels i restaurants (+1%) i l'oci i la cultura (+0,7%). També el vestit i el calçat (+3,6%).

En comparació amb l'any anterior també destaca l'encariment dels carburants (+4,5%).