• Economia
  • La inflació, el dèficit fiscal i les infraestructures, entre els maldecaps dels economistes

La inflació, el dèficit fiscal i les infraestructures, entre els maldecaps dels economistes

Els economistes catalans estan en contra d’intervenir el mercat de l’habitatge de lloguer i a favor de generar més oferta d’habitatge, segons el Col·legi d'Economistes de Catalunya

El degà del Col·legi d'Economistes, Carles Puig de Travy a Barcelona | ACN
El degà del Col·legi d'Economistes, Carles Puig de Travy a Barcelona | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
21 de Juny de 2023
Act. 21 de Juny de 2023

Quins són els principals problemes que afecten l'economia catalana? El degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) Carles Puig de Travy, el director tècnic de l’Enquesta de Situació Econòmica del CEC Xavier Segura i l’economista expert en habitatge i membre de la Comissió d’Economia Territorial i Urbana del CEC Agustí Jover han presentat les principals conclusions de l’Enquesta de Situació Econòmica de Primavera 2023 realitzada entre el 25 de maig i el 16 de juny de 2023 i a la qual han donat resposta més de 600 economistes. En aquest sentit, es posa de manifest una millora en relació amb l’anterior enquesta realitzada durant el febrer i març de 2023. El 44,6% dels economistes creu que l’economia catalana està ara millor que fa un any, el 32,6% opina que està igual i un 21,4% opina que està pitjor, mentre que a l’enquesta d’hivern els percentatges eren, respectivament, d’un 34,0%, d’un 31,7% i d’un 33,3%.

 

Pel que fa als principals problemes, en l’enquesta de primavera apareix una vegada més com a principal problema la inflació i els costos de producció, assenyalat com un dels tres principals problemes pel 64,2% dels enquestats. En el segon i tercer lloc apareixen el dèficit fiscal amb l’Estat i les infraestructures i comunicacions. Els economistes catalans continuen mostrant un grau notable de preocupació sobre l’impacte negatiu que pot tenir en l’economia catalana els increments de preus i costos que s’està produint en l'àmbit nternacional i al nostre país, però aquesta preocupació tendeix a esmorteir-se a mesura que passa el temps. Ara un 20,3% declara mostrar-se molt preocupat per aquest problema, mentre que aquest percentatge era de més del doble (47,0%) fa un any.

 

També s’ha demanat als economistes que valorin la decisió de no posar fi al cicle de pujades de tipus d’interès per part del Banc Central Europeu (BCE). Un 55,1%, dels economistes catalans enquestats s’ha mostrat en desacord amb que el BCE segueixi amb la seva política iniciada el juliol del 2022 d’augment dels tipus d’interès amb la voluntat de continuar-la durant un temps. Un 38,8% hi està d’acord mentre la inflació no comenci a remetre d’una forma més significativa. Un 6,2% no manifesta cap opinió sobre aquesta qüestió. El mercat de l’habitatge ha estat també un dels protagonistes d’aquesta edició de l’enquesta de situació econòmica. De l’anàlisi de la nova Ley por el derecho a la vivienda es pot concloure que els economistes catalans estan en contra d’intervenir el mercat de l’habitatge de lloguer via control de preus i a favor de generar més habitatge assequible amb mesures de foment de l’oferta.

Els membres del CEC també mostren el seu aval a l'acord signat per sindicats i patronal pels salaris. Així, el 71,9 considera que el pacte és "correcte", mentre que el 12,5% el considera "excessiu" i el 12% "insuficient". Finalment, la sequera apareix com el quart problema de l'economia, que millora les seves perspectives.