La inflació dóna un respir a l'OCDE

Així i tot, s’espera que els nivells d’inflació continuïn elevats a conseqüència de la incertesa i el risc

S'espera que la inflació continuï elevada | iStock S'espera que la inflació continuï elevada | iStock

La inflació al conjunt de països pertanyents a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) s'ha moderat, per primera vegada des del novembre del 2020, i ha registrat una alça interanual del 10,2%. Aquest fet suposa una caiguda d'una dècima respecte al mes anterior.

“Aquesta reversió probablement anirà a més en els pròxims mesos”, comenta Josep Lladós, professor de la UOC, qui remarca que la inflació no ha baixat, sinó que, el que ha disminuït és el ritme d’acceleració, que “sembla que ha tocat sostre”.

Els preus energètics van alentir la seva escalada en situar-se en el 35,3% al juliol, davant del 40,7% del juny. Aquest increment més baix dels preus de l'energia es va compensar per una alça dels preus dels aliments del 14,5%, fet que suposa 1,2 punts més que el ritme d'encariment del juny. D'aquesta manera, la inflació subjacent, que s'obté en descomptar els preus de l'energia i els aliments per la seva volatilitat més gran, es va situar en el 6,8% el setè mes de l'any, tres dècimes més que al juny.

Els preus s'han moderat almenys 0,5 punts percentuals a països com el Canadà, els Estats Units, Grècia o Luxemburg, però han registrat pujades de doble dígit en 15 països. Aquesta moderació es dona gràcies a les bonificacions dels governs als elements (electricitat, transport…) que més influeixen en la inflació.

Només als països del G7 (Alemanya, el Canadà, els Estats Units, França, Itàlia, el Japó i el Regne Unit), els preus han pujat un 7,6% el setè mes de l'any, tres dècimes menys que al juny. En tots ells, els preus de l'energia s'han moderat menys al Regne Unit, on han continuat pujant. Per la seva part, la inflació al G20 s'ha mantingut estable al 9,2% al juliol. A l'eurozona, la pujada de preus registrada al juliol ha estat del 8,9% al juliol, tres dècimes més comparada amb la dada del juny.

La taxa d'inflació més gran es va registrar a Turquia, amb una alça del 79,6%, seguida d'Estònia (22,9), Lituània (21,6%) i Letònia (21,5%). Cap país va registrar deflació, de manera que els menors ritmes de pujades de preus es van poder observar al Japó (2,6%), Suïssa (3,4%) i Israel (5,2%).

“El tema inflació no està resolt”, avisa Lladós. Entre altres coses perquè el component que genera més inflació (vinculat a l’energia i al transport) continua mostrant senyals importants d’incertesa i risc. “Les darreres notícies fan pensar que es continuarà amb els preus a l’alça”, explica.

Més informació
L'expectativa d'inflació augmenta entre els consumidors, segons el BCE
L'IPC es modera a l'agost al 10,4%, però la inflació subjacent escala al 6,4%
Cau la inflació als EUA, s'hi emmirallarà Europa?
Avui et destaquem
El més llegit