La llum i la gasolina fan caure l’IPC

La inflació disminueix sis dècimes al novembre, fins a l’1,7%, la xifra més baixa des del passat mes d’abril

L'abaratiment de la gasolina redueix la inflació | EP L'abaratiment de la gasolina redueix la inflació | EP

L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha caigut un 0,1% al novembre en relació al mes anterior i ha retallat sis dècimes la seva taxa interanual, fins a l'1,7%, a causa de l’abaratiment de l’electricitat i els carburants. Segons les dades avançades publicades aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), es tracta del nivell més baix registrat des del passat mes d’abril.

La taxa interanual de novembre, en cas de confirmar-se, seria la vint-i-setena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són ara un 1,7% superiors als de fa un any. Després de sis mesos per sobre del 2%, el novembre l'IPC ha aconseguit disminuir d'aquesta barrera i situar-se en el nivell més baix des d'abril.

Un descens que afavoreix la Seguretat Social, ja que l'economia espanyola arriba al mes de desembre amb una inflació molt propera a la pujada que van experimentar les pensions aquest any, de l'1,6%, la qual cosa podria reduir la factura de la paga compensatòria als pensionistes per la desviació dels preus.

El Ministeri de Treball ja ha explicat que farà servir l'IPC de desembre com a indicador per revisar el poder adquisitiu de les pensions. Si es manté al desembre l'IPC interanual en l'1,7%, la desviació dels preus sobre la pujada de les pensions serà d'una dècima i la Seguretat Social haurà de desemborsar uns 128 milions d'euros per compensar els pensionistes per aquesta desviació i una quantitat similar per consolidar-la en nòmina.

En termes mensuals, l'IPC ha disminuït un 0,1% al novembre, el seu primer descens en aquest mes des del 2014.

Més informació
L'electricitat escalfa l'IPC
El carburant i el turisme abaixen una dècima interanual l'IPC
L'IPC es manté estable a l'octubre al 2,3% per la llum i malgrat l'elevat cost del gas
Avui et destaquem
El més llegit