La rebaixa dels carburants fa caure l'IPC

La inflació disminueix cinc dècimes al desembre i situa la taxa interanual en l'1,2%, la més baixa des de l'abril

Els carburants provoquen una caiguda de cinc dècimes sobre l'IPC | iStock Els carburants provoquen una caiguda de cinc dècimes sobre l'IPC | iStock

Els carburants provoquen la caiguda de l'Índex de Preus de Consum (IPC) fins al seu menor nivell des d'abril. Segons les dades avançades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), aquest mes l'indicador es reduirà un 0,4% respecte al novembre i retallarà cinc dècimes la seva taxa interanual, fins a l'1,2%.

En cas de confirmar-se la taxa interanual de desembre, que es publicarà de manera definitiva el 15 de gener, seria la vint-i-vuitena dada positiva que encadena l'IPC interanual, fet que implicaria que els preus són ara un 1,2% superiors als de fa un any.  Amb tot, després de 6 mesos per sobre el 2%, la xifra de l'IPC ha començat a reduir-se el mes de novembre a causa de la rebaixa dels combustibles, una tendència que ha seguit durant el desembre.

A banda, les dades de l'IPC també tindran efecte sobre les jubilacions, que creixeran un 0,1% per evitar la pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes, ja que la variació interanual entre novembre de 2017 i desembre de 2018 ha registrat un creixement de l'1,7% en els preus.

Més informació
Vincular les pensions a l'IPC dispararà la despesa del PIB un 1,9% el 2030
El transport situa l'IPC en l'1,9% al novembre
La llum i la gasolina fan caure l’IPC
Avui et destaquem
El més llegit