El transport situa l'IPC en l'1,9% al novembre

La caiguda del preu del petroli arrossega el cost dels combustibles i deixa la inflació anual més baixa des de l'abril

El preu dels carburants influeixen en l'IPC | iStock El preu dels carburants influeixen en l'IPC | iStock

Els preus van pujar un 1,9% al novembre en relació al mateix mes de l'any passat i va situar la taxa d'inflació en l'índex més baix des de l'abril, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística. Respecte el mes anterior, va baixar dues dècimes. Un dels factors que més ha incidit és el descens del transport (-1,4%), combinat amb el dels combustibles (-0,7%), tot i que en termes anuals aquestes cistelles van augmentar un 3,5% i un 6,4%. La caiguda en picat del preu del petroli aquest mes de novembre és la principal causa d'aquest descens.

Els mobles i articles de la llar és la que registra un menor creixement, amb sis dècimes més respecte el 2017, i l'oci i la cultura, que cauen un 0,6%. Pel que fa la resta de l'Estat, la inflació al novembre es a situar en l'1,7%, una dècima menys que l'any passat i sis dècimes inferior a la registrada al mes anterior, i confirma la dada avançada a finals del mes passat.

La inflació a Catalunya al novembre és de les més altes a l'Estat, només superada per Castella La-Manxa, amb un 2% i la mateixa que la Comunitat de Madrid, amb un 1,9%.

Per cistelles, de les que més van augmentar respecte el novembre de l'any passat van ser l'habitatge, l'aigua, l'electricitat, el gas i altres combustibles i el transport, amb un 3,4% i un 3,5%, respectivament, seguit de les begudes alcohòliques i tabac, amb un 2%, i les comunicacions, amb un 1,9%. En termes intermensuals, la categoria que més puja és el vestit i el calçat, amb un 5,4%, seguit de la sanitat, amb sis dècimes més. La resta es mantenen o registren caigudes, encapçalades pel transport (-1,4%) i els restaurants i hotels (-0,9%).

Per demarcacions, la de Lleida és la que va registrar una inflació anual de Catalunya, amb un 2,3%, el que representa una dècima menys que el mes anterior, segons l'Institut Nacional d'Estadística.

Pel que fa les de Girona i Tarragona, els preus van pujar un 1,9%, el mateix índex que la mitjana catalana. En el cas de les comarques gironines, són tres dècimes menys que a l'octubre, mentre que a les de Tarragona quatre dècimes menys que el mes anterior. Per últim, a la demarcació de Barcelona, la inflació es va situar en l'1,8%, una dècima per sota la mitjana catalana i una dècima menys que el mes anterior.

Més informació
La llum i la gasolina fan caure l’IPC
L'IPC es manté estable a l'octubre al 2,3% per la llum i malgrat l'elevat cost del gas
L'electricitat escalfa l'IPC
Avui et destaquem
El més llegit