L'IPC assoleix el nivell més alt dels darrers quatre anys

Els preus són un 2,7% superiors que fa un any després de pujar un 0,4% al maig

L'IPC puja al maig al major nivell des de fa quatre anys | Europa Press L'IPC puja al maig al major nivell des de fa quatre anys | Europa Press

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,4% al maig en relació al mes anterior i va situar la taxa interanual al 2,7%, cinc dècimes per sobre de la d'abril, segons les dades avançades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Amb aquest repunt, amb el qual l'IPC anual encadena la cinquena taxa positiva consecutiva, la inflació escala a nivells desconeguts des de fa quatre anys. De fet, no s'aconseguia una taxa d'IPC tan elevada des de febrer del 2017, quan es va situar en el 3%.

Segons Estadística, al fort increment dels preus al maig hi ha contribuït, principalment, l'encariment dels carburants i combustibles, en contrast amb la baixada de preus que van experimentar el mateix mes del 2020. En taxa mensual, l'IPC va augmentar un 0,4% al maig, vuit dècimes menys que a l'abril, i ja suma tres mesos consecutius d'ascensos.

L'INE incorpora en l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que xifra per a maig en un 0,2% interanual, dues dècimes més que a l'abril i taxa 2,5 punts inferior a l'índex general.

El cinquè mes del 2021, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la taxa interanual en el 2,4%. Si aquesta dada es confirma, la taxa anual de l'IPCA augmentaria quatre dècimes respecte al mes anterior. Per la seva banda, l'indicador avançat de l'IPCA va pujar un 0,5% en taxa mensual. L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de maig el proper 14 de juny.

Més informació
L'IPC arriba al nivell més alt des de finals del 2018
L'energia eleva l'IPC fins l'1,3%
Avui et destaquem
El més llegit