Jaume Guardiola, 20è president del Cercle d'Economia

La candidatura continuista guanya a les urnes en una jornada electoral marcada per la novetat, la il·lusió i els retards

Jaume Guardiola guanya les eleccions a la presidència del Cercle d'Economia | Cedida Jaume Guardiola guanya les eleccions a la presidència del Cercle d'Economia | Cedida

Les primeres eleccions a la presidència del Cercle d'Economia amb dos candidats conclouen amb Jaume Guardiola com a 20è president de l'entitat. L'exconseller delegat del Banc Sabadell s'ha imposat a l'empresària Rosa Cañadas amb el 70,8% dels vots a favor. La seva victòria, de fet, no ha esdevingut cap sorpresa: ja era considerat el candidat favorit des que va duplicar els avals presentats per ella. La jornada electoral, que ha estat marcada per la novetat, la il·lusió i els retards, ha conclòs amb 895 vots dels quals 11 han sigut en blanc i set s'han declarat nuls.

"Hi ha hagut partit", ha afirmat Salvador Alemany, president de la Mesa, qui ha comunicat els resultats i ha donat pas a Javier Faus. El ja sortint president ha fet un breu discurs de cloenda del seu mandat i ha presentat a Guardiola -qui l'ha acompanyat en la Junta del seu mandat- com a nou president del Cercle d'Economia. Guardiola ha celebrat "la festa democràtica" demanant disculpes als socis per la seva insistència: "He estat molt pesat i he après a demanar vots -ha afirmat-. Però la pesadesa té premi". 

Guardiola: "Vull humilment engrandir el llegat històric del Cercle”

“La meva obsessió des del primer dia serà satisfer les expectatives dels socis”, ha afirmat Guardiola en un discurs de cloenda carregat d'agraïments, en el qual ha expressat la voluntat de redreçar el Cercle i ha parafrasejat Vicens Vives. "Per a mi el Cercle d’Economia té un rol molt important per a la societat catalana. Aquest país, com deia Vicens Vives, està en un procés de redireccionament. Crec que el Cercle és una institució amb la força, el prestigi, el rigor intel·lectual i la capacitat de tractar els temes fonamentals i d’ajudar a contribuir al país.”

A les urnes ha guanyat el mandat continuista. "Vull humilment engrandir el llegat històric del Cercle”, ha afirmat l'actual president. Un llegat marcat per l'estela del Club Comodín i que té tres principals potes: debat, opinió i influència. La continuïtat és present, també, en els membres de la junta: un total de 16 membres dels 20 que l'acompanyen formen part de la junta actual. S'estrenen en el càrrec Daniel Aicart, cap d'estudis B:SM, Clara Campàs, sòcia gerent i cofundadora a Assabys Partners, Pol Morillas, director del CIDOB, i Rita Almela, sòcia-fundadora de 101 Ventures i consellera de CaixaBank P&C. L'acompanyen també, com a vicepresidentes -i aportant la cara femenina- l'economista Teresa García-Milà i Núria Cabutí, CEO de Random House.

El Cercle d'Economia enceta un trienni en el qual la democràcia, Europa, l'economia, Catalunya i el seu encaix territorial, i Barcelona esdevindran els grans temes del Cercle; aspectes que l'exconseller delegat del Banc Sabadell vol tractar amb una mirada llarga i amb notes d'opinió independents, valentes i que siguin transaccionades, que busquin l'acord.

Cañadas: "Per primera vegada en tota la història del Cercle hem obert una conversa sobre el model d'entitat que desitgem, i en el qual creem"

Després de felicitar Jaume Guardiola i la seva candidatura i expressar agraïments a totes les persones implicades i en especial al seu equip, Cañadas ha remarcat la contribució que ha fet la seva candidatura a la institució. "Per primera vegada en tota la història del Cercle hem obert una conversa sobre el model d'entitat que desitgem, i en el qual creem", ha indicat. L'empresària, que hauria sigut la primera dona a presidir el Cercle d'Economia en els seus 64 anys d'història en cas d'haver guanyat, ha convidat la nova Junta a tenir en consideració les propostes que el seu equip ha posat sobre la taula. "Confio en en el fet que la veu dels socis que han expressat la necessitat de renovació, amb els valors que sempre han fet del Cercle un espai tan únic i singular, sigui tinguda en compte", ha afegit.

Amb la victòria de Guardiola finalitza un dia històric per a l'entitat i es posa punt i a part a una època de campanya on no ha faltat el joc entre els candidats i el debat continu, que lluny de crear ferides internes, ha aconseguit transcendir més enllà de la institució. I aquesta fita és, de fet, una clara victòria per al Cercle.

Més informació
El Cercle enceta la jornada electoral amb un gran favorit
El Cercle i Catalunya, segons Mas Cantí
Clatellades i punts de trobada al debat final del Cercle d'Economia
Avui et destaquem
El més llegit