Noves reaccions a la fusió bancària

Els sindicats no volen retallades de personal i la Cambra de Comerç de Barcelona creu que "serà un pas més per concentrar el poder a Madrid"

Canadell s'ha mostrat crític amb la possible fusió | ACN Canadell s'ha mostrat crític amb la possible fusió | ACN

Continuen les reaccions als diferents àmbits per la futura fusió entre Caixabank i Bankia. Des dels sindicats, CCOO exigeix "garanties" per a la plantilla. "A la complexitat de la situació actual s’uneix la incertesa davant aquesta operació; cal no oblidar que la suma de totes dues plantilles supera les 44.000 persones", recorda Comisions Obreres. Des de CCOO de Catalunya s'exigeix un acord laboral en què buscarà garanties d’ocupació, sortides voluntàries si es plantegen excedents, preservació i millora de les condicions salarials i laborals i un projecte d’empresa amb viabilitat futura. 

També des del sindicat han volgut valorar aquesta operació, i apunten que en la seva opinió "segueix en la línia de concentració iniciada a partir de la crisi anterior (...) donada la situació de mercat, tipus d’interès i avanç de la digitalització, és una operació que té lògica empresarial", anoten. A més, també assenyalen que es tracta d’una "operació d’abast en termes estratègics de país", ja que opinen que l’entitat resultant "tindria assegurada no sols la seva viabilitat futura, sinó que seria una important palanca per a la canalització de projectes d’inversió en un moment de reconstrucció econòmica".

L'opinió de la Cambra

D'altra banda, la Cambra de Comerç de Barcelona s'ha oposat a la possible fusió entre CaixaBank i Bankia, i ha anunciat que demanarà formalment que l'operació no es dugui a terme. "Si es confirma la unió serà un pas més per concentrar el poder a Madrid i allunyar-se dels orígens catalans per sempre. Una llàstima, i una conseqüència més de no tenir un Estat a favor", ha assegurat el president, Joan Canadell, en un fil a Twitter. "Respecte a l'accionariat de la possible entitat resultant, tot i que la Fundació la Caixa sigui el soci principal, és obvi que l'Estat té eines múltiples per aconseguir el que li convingui. És qüestió de temps que la Caixa sigui plenament espanyolitzada per sempre i perdi els orígens", ha avisat Canadell. 

Canadell: "És qüestió de temps que la Caixa sigui plenament espanyolitzada per sempre i perdi els orígens"

Sobre els motius econòmics de la fusió, el president de la Cambra de Comerç ha negat que calgui aquesta unió CaixaBank i Bankia "per ser competitives". "A Alemanya hi ha encara més de 600 caixes i a Suècia més de 150 i ha estat just la sort per les pimes per mantenir el crèdit a la crisi de 2008", ha recordat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona. "El too big to fail és una estratègia errònia que passarà factura tard o d'hora", ha reflexionat en veu alta Canadell, que considera que l'actual crisi provocada per la Covid-19 "no necessita de major concentració bancària i, per tant, menys competència".

Més info: Els perquès de la possible fusió entre Caixabank i Bankia

"Cal una major proximitat a les pimes, adaptació a la banca de futur (digital) i a la internacionalització, que es podria fer fusionant amb un banc europeu", ha enumerat el president de la Cambra de Comerç, que igualment alerta del risc per als llocs de treball de molts treballadors de CaixaBank. "Per fer l'entitat viable es parla de l'eliminació de milers de llocs de treball i això afectarà a milers de catalans que no en tenen cap culpa de la ineficiència i mala gestió des de Caja Madrid", ha disparat Canadell, que ha finalitzat avançant que la Cambra de Comerç –com a membre fundadora de la Caixa de Pensions- demanarà formalment que no es produeixi la fusió.

"Emplacem a les altres quatre fundadores –Foment del Treball, Ateneu Barcelonès, Institut Sant Isidre i Societat Amics del País- a manifestar-se en la mateixa línia i demanarem formalment que no es porti a terme l'operació", ha conclòs el president de la Cambra.

Les valoracions polítiques

També des de la política s'han escoltat veus en contra i a favor. Aquest dilluns el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha valorat positivament la possible fusió, que al seu entendre té “aspectes molt positius”. Ha recordat que l’anunci “ha estat ben acollit pels inversors”, i ha apuntat que l’interès de l’executiu és maximitzar el valor dels 22.000 milions d'euros que l’Estat va posar per rescatar Bankia. “Si es produeix aquesta fusió serà el primer banc d’Espanya i el 10è europeu”, ha dit. Sánchez ha justificat que Podem no estès al cas de la fusió perquè al seu entendre aquesta era una informació “molt sensible” de la que només tenien coneixement les entitats, i "no ho sabia ningú del Govern"

Sánchez: “Si es produeix aquesta fusió serà el primer banc d’Espanya i el 10è europeu”

Per contra, els eurodiputats de JxCat, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí demanen a la Comissió Europea "analitzar el risc sistèmic" que suposaria la fusió entre CaixaBank i Bankia per al sector bancari. En una pregunta escrita a la Comissió, els eurodiputats de JxCat reclamen a l'executiu europeu que "valori les conseqüències" de la possible fusió en crèdits i cost de finançament per a famílies i pimes. Al seu torn, després que el vicepresident Pere Aragonès instés l'Estat a sortir de Bankia, l'eurodiputat de Catalunya en Comú, Ernest Urtasun, ha apuntat a través d'una piulada que la sortida de l'entitat seria "un error"; "l'Estat va injectar 24.000 milions d'euros a Bankia. Ha de fer valer la seva posició de segon accionista perquè el nou grup exerceixi funcions de banca pública", apunta Urtasun.

Més informació
La Caixa destina 443.610 euros a la lluita contra l'exclusió social
CaixaBankia
Avui et destaquem
El més llegit