Lamp, il·luminar el camí internacional

L'empresa terrassenca de disseny i fabricació de lluminàries tècniques i arquitecturals acaba de finalitzar les obres del nou parlament de Hanoi i del centre d'oficines a Doha

Fa poques setmanes es va inaugurar la nova Assemblea Nacional del Vietnam, a Hanoi. Que s'hi poguessin encendre els llums ha estat responsabilitat de Lamp, una empresa terrassenca fundada el 1972 que des de l'any 2008 ha capgirat la seva facturació exterior del 25 al 75%. Amb 195 treballadors, 80 dels quals operant a l'estranger, Lamp va facturar 27 milions d'euros el darrer any, una xifra que es manté estable des del 2011.

Vocació internacional
Tot i que l'auge de la importància del mercat exterior s'ha vist accentuat des del 2008, "la inquietud i els esforços per sortir fora vénen de fa molts més anys", assegura a VIAempresa Ignasi Cusidó, director general de la firma.

Amb filials a França i Xile des de finals dels noranta, els anys 2004 i 2005 Lamp va fer un pas endavant en el camí de la implantació per davant de l'exportació tradicional. "Ens va anar molt bé perquè vam poder sembrar molt abans que arribés la catàstrofe del 2008", recorda Cusidó.

La presència al món de Lamp ha consistit en una política comercial "fonamentada en la resolució de les necessitats lumíniques de cada client i la proximitat". Per aquest motiu compta amb filials a França i la Xina, per cobrir el mercat europeu i asiàtic; i a Mèxic, Xile i Colòmbia on, a banda de filials comercials, també disposa de plantes de producció. A més a més, té oficines comercials a Londres, Vílnius, Dubai, Bangkok, Pequín i Kuala Lumpur.

Proximitat i qualitat
"La qualitat del producte i les seves prestacions, sempre amb uns estàndards de qualitat molt alts", enumera ràpidament Ignasi Cusidó quan se li pregunta per les claus de l'èxit de l'empresa. Tot plegat, afegeix, "essent molt curosos amb els costos i la competitivitat per mantenir la flexibilitat industrial". A Terrassa disposen de 15.000 metres quadrats de planta de fabricació per poder produir les prop de 2.500 referències de les quals disposen.

Uns trets especialment valorats en el camp internacional, i és que "un dels nostres grans valors és ser una empresa molt integrada: dissenyem, fabriquem, prescrivim i comercialitzem", diu Cusidó. Fer tot el procés facilita que el client pugui visitar l'empresa i veure com produeix, modificar produccions o adaptar el producte. "En projectes d'arquitectura això es valora molt", afirma el seu director general.

Quan s'agafa aquest concepte d'integració industrial i es porta a l'àmbit internacional amb l'expansió en filials o oficines comercials pròpies, Cusidó destaca que "passa a ser un valor molt important el no fer negocis per e-mail i fer-los cara a cara, que quan hi ha una trucada l'endemà algú és allà donant suport i servei de proximitat".

El Parlament vietnamita
L'oficina comercial de Lamp a Bangkok (Tailàndia), s'ha encarregat de coordinar amb l'equip d'arquitectes la il·luminació del nou parlament de Hanoi. Les lluminàries de Lamp, fabricades a la planta industrial de Terrassa, han il·luminat tres quilòmetres de passadissos i zones comunes de l'interior de l'edifici, amb més de 2.000 sistemes d'il·luminació de tecnologia LED.

El valor de la proximitat en el tracte ha estat clau per la bona relació amb el despatx d'arquitectura alemany que liderava el projecte. "Els vam fer tota la feina de consultoria lumínica, i els representants del govern vietnamita van venir a les instal·lacions de Terrassa. En una obra pública així, no compren si no veuen de primera mà qui són els proveïdors", recorda Cusidó.

Aquesta és la segona obra d'envergadura que l'empresa realitza al Vietnam. Anteriorment, havia dissenyat la il·luminació d'un centre comercial a la mateixa ciutat de Hanoi. Lamp, que va obrir oficina comercial al sud-est asiàtic fa cinc anys amb l'objectiu de treballar des de la proximitat, ha inaugurat enguany una altra seu a Kuala Lumpur (Malàisia).

El World Trade Center de Doha
En el districte financer de Doha, capital de l'emirat de Qatar, Lamp també ha realitzat la il·luminació general de les oficines de l'edifici World Trade Center, que ocuparà la companyia Qatar Petroleum. La instal·lació s'ha resolt amb lluminàries LED per prioritzar l'eficiència energètica, la reducció del cost i el consum de l'electricitat. En total, són 10.000 lluminàries destinades a oficines i altres productes, en menor quantitat, destinades a la il·luminació general.

"A Qatar és diferent, no hi entrem per arquitectura perquè l'edifici ja estava construït", diferencia Cusidó. "Estava buit, i Qatar Petroleum decideix ocupar aquest edifici i condicionar-lo. Gràcies a tenir l'oficina a Dubai, aquest coneixement de proximitat fa que tinguem les relacions correctes", explica el director general de Lamp. "Els dos projectes van coincidir a l'estiu i, per tant, industrialment s'han produït alhora; ha estat un agost divertit", confessa Cusidó un cop s'ha entregat tota la producció entre setembre i octubre.
Avui et destaquem
El més llegit