• Economia
  • Lideratge i talent, claus per a la transformació digital de les pimes

Lideratge i talent, claus per a la transformació digital de les pimes

La transformació digital i la indústria 4.0 s'han convertit en el camí imprescindible per garantir la supervivència de les empreses

La transformació de la indústria, essencial per la seva supervivència| iStock
La transformació de la indústria, essencial per la seva supervivència| iStock
Bernat Bella
Periodista
Sant Cugat
28 d'Octubre de 2020
Act. 03 de Novembre de 2020

"Digitalitzar-se per sobreviure". Aquesta és l'advertència a les petites i mitjanes empreses que va llançar Xavier Armengol, vicepresident d'indústria de la zona ibèrica d'Schneider Electric, durant la primera trobada del cicle de Jornades per potenciar la Indústria 4.0 de la Fundació per la Indústria. L'objectiu del programa és posar en contacte grans empreses amb les pimes industrials catalanes per afavorir la transformació digital.

 

Una transformació que en el nou escenari mundial s'ha convertit en una obligació per no desaparèixer. Però sovint aquest pas sembla una odissea per les petites i mitjanes empreses, que no saben per on començar. "La transformació digital és convertir tot l'entorn empresarial en dades que puguin ser analitzades i explotades", explica Armengol, deixen clar que la digitalització no vol dir posar els productes que vens a una pàgina web. Una anàlisi de les dades de tots els processos d'una empresa, per petita que sigui, que permetrà una gestió més eficient amb l'objectiu d'incrementar les vendes.

El president de la Fundació per la Indústria, Josep Roca, va reivindicar el paper de la indústria en l'economia del país i la creació d'ocupació de qualitat i va demanar el suport de les administracions per tal d'ajudar a les pimes a avançar en la digitalització.

 

Xavier Armengol: "Hi ha competidors amb qui ara m'he d'aliar"

Una regla bàsica pel vicepresident d'Schneider és que les pimes vagin pas a pas i facin una implantació gradual. I encara més important, definir prèviament l'estratègia empresarial: "Moltes vegades es posa la tecnologia per davant". També tenir una visió més global del territori i col·laborar amb l'entorn, siguin empreses, universitats o centres de recerca. "La pime està molt acostumada a treballar per ella mateixa, recomano aixecar el cap", afegeix Armengol, que ho resumeix explicant que potser "hi ha competidors amb qui ara m'he d'aliar".

"És molt important canviar la forma de pensar que jo m'ho faig tot i cal començar a treballar en el concepte d'ecosistema", sentencia. I en aquest punt, emfatitza, el paper de l'administració és fonamental per tal d'apostar per determinades tecnologies i ecosistemes innovadors, especialment tenint en compte el repartiment dels fons europeus de recuperació. Uns fons europeus que, com va mencionar Xavier Ferràs, Doctor en Economia i Empresa, han de ser per transformar el model i avançar en la innovació si no es vol perdre l'últim tren.

Com han de ser els líders?

Però si hi ha un aspecte imprescindible en una empresa per impulsar la transformació digital, aquest és un líder. "El CEO ha de liderar la transformació digital", resumeix Armengol, que apunta algunes de les qualitats que ha de tenir per poder destacar en aquest nou entorn més horitzontal com la humilitat, l'empatia, la confiança i reconèixer el talent.

"Fer el pas a la 4.0 ja no és una elecció, és una necessitat. I les empreses necessiten líders per fer-ho", emfatitza Núria Aymerich, experta en lideratge transformacional i secretària general del Gremi de Fabricants de Sabadell. Uns líders, apunta, que han de saber superar la por al canvi i al fracàs. I considera que actualment hi ha una manca d'aquest lideratge.

Núria Aymerich: "Limitar el talent a l'empresa és condemnar-la al fracàs"

Per Aymerich, una qualitat essencial del líder és "portar al seu costat al màxim talent". "El líder és capaç de mantenir el talent, que és el que dona solidesa a les organitzacions. Ens hem d'envoltar de talent", reitera. I aquesta és una de les altres claus per tenir èxit en la transformació digital. És per això que fa una crida als empresaris a reconèixe'l: "El talent vol ser reconegut i valorat; la jerarquia ha de ser molt més horitzontal. Limitar el talent a l'empresa és condemnar-la al fracàs".

I el paper del líder també és el de detectar el talent extern, ja que, comenta Armengol, és molt més gran el talent que hi ha fora de les empreses. "Hem d'estar molt atents perquè si no generem un entorn on vol estar, és molt fàcil que se centrifugui a multinacionals o startups molt tecnològiques i el perdem", recalca el vicepresident d'Scheinder. En aquest sentit, emfatitza la importància del líder. "S'ha de crear l'entorn perquè el nou talent se senti tan compromès amb l'empresa que en vulgui formar part".

Els fons europeus, l'oportunitat

I aquesta transformació digital s'ha convertit més imprescindible que mai en l'etapa oberta amb la pandèmia, en què la digitalització s'ha accelerat. "Ha sorgit una nova economia i noves oportunitats de productes i serveis. Estem en fase de reinventar-nos, innovar", assenyala Àurea Rodríguez, Directora de la Unitat d'Innovació Empresarial d'ACCIÓ.

I una oportunitat per poder afrontar aquest repte, detalla, són els fons europeus. Per poder acollir-s'hi, els governs hauran de presentar projectes tractors amb la innovació com a pal de paller. I una de les preocupacions és si aquests diners finalment arribaran a les pimes. "Jo crec que els fons europeus arribaran a les petites empreses", va afirmar Rodríguez.

En aquest sentit va destacar el projecte de. Digital Innovation Hub de Catalunya, "un paraigües on es posaran totes les tecnologies de la indústria 4.0 perquè puguin accedir a alguns dels fons europeus".