• Economia
  • Les llars sense ingressos creixen prop d'un 15% a Catalunya

Les llars sense ingressos creixen prop d'un 15% a Catalunya

Els treballadors en risc de pobresa s'han reduït al 10,9%, però encara en queden uns 351.000 en tot el país

La pobresa laboral es redueix a Catalunya però el nombre de llars sense ingressos es dispara | ACN
La pobresa laboral es redueix a Catalunya però el nombre de llars sense ingressos es dispara | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
05 d'Abril de 2022

ComissionsObreres ha detectat un creixement del 14,8% en les llarssenseingressos al país, fins a les 104.000. Unes 466.500 persones a Catalunya patirien privaciómaterial severa, mentre que un terç dels ciutadans del país no podrien fer front a despesesimprevistes, segons un recent informe elaborat pel sindicat.

 

Els representants dels treballadors detecten un profund efecte de la inflació sobre un mercat de treball que "encara no s'havia recuperat des de la pandèmia". El sindicat, així, reclama una bonificació de 300 euros perquè els col·lectius vulnerables puguin fer front a l'augment de preus, en una situació en què fins a un milió de persones que "viuen en llars que tenen una renda inferior al salari mínim anual".

Quant a la pobresa laboral, es tracta de la nota positiva de l'informe. Comissions Obreres constata l'efecte positiu de la reforma laboral en l'increment de la contractació indefinida, i els treballadors pobres han baixat per sota de l'11%, fins als 351.000, un dels indicadors més baixos dels últims anys. L'exercici 2018, les persones amb activitat laboral en risc de pobresa van arribar a fregar el 15% de la població catalana. La disminució, celebren des del sindicat, es deu principalment a la pujada de l'SMI.

 

La pandèmia també ha aplicat un gran canvi sobre els règims de treball. Durant el segon trimestre del 2021, prop d'un 15% de la població catalana estava teletreballant, tot i que la feina a distància s'ha quedat com a "mesura puntual", a diferència dels inicis de la pandèmia. Per altra banda, fins a 77.100 treballadors han fet hores extraordinàries sense cobrar-les, un augment del 74% en comparació amb el 2021. El treball no cobrat a Catalunya correspondria a uns 10.418 llocs de treball a temps complet.