Un congrés converteix Lleida en la capital de la bioeconomia

El primer Congrés BIT, el referent en bioeconomia, innovació i tecnologia de Catalunya, reunirà a La Llotja més de 50 ponències el 29 i 30 de setembre

Imatge de la presentació del Congrés BIT 2022 i del Saló Bit Expo que se celebrarà a Lleida aquest 29 i 30 de setembre | DIPUTACIÓ DE LLEIDA Imatge de la presentació del Congrés BIT 2022 i del Saló Bit Expo que se celebrarà a Lleida aquest 29 i 30 de setembre | DIPUTACIÓ DE LLEIDA

Lleida es converteix aquest mes de setembre en la capital catalana de la bioeconomia amb l’organització de més d’un centenar d’activitats que tenen per objectiu la informació, la difusió, la formació i la sensibilització a l’entorn de la bioeconomia. Aquestes activitats es desenvoluparan en la setmana prèvia a la Fira de Sant Miquel de Lleida i durant la celebració del certamen firal de referència de l’agroindústria catalana. La primera Setmana de la Transformació Econòmica, el Congrés BIT i el saló BIT Expo centralitzen aquesta iniciativa inèdita fins ara a Lleida.

Són fruit de les sinergies que des de fa tres anys impulsa l’anomenat G-6, el grup de treball conformat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, la Paeria de Lleida, les cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega i la Universitat de Lleida. A aquestes institucions, s’hi sumen l’IRTA, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, el centre tecnològic Eurecat i DACC, a més d’altres institucions que han estat col·laborant en algunes de les actuacions.

Escoles i empreses

Per tal de dotar el Congrés BIT de gruix social i de generar interès i sensibilitzar la població sobre la importància de la bioeconomia com a motor de transformació, s’ha organitzat, prèviament, la I Setmana de la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran. Del 19 al 25 de setembre tindran lloc activitats a tot el territori de la demarcació en forma de tallers escolars, jornades de portes obertes a empreses i jornades participatives a totes les comarques.

En la seva primera edició, el tema central serà ‘La bioeconomia circular’, una oportunitat cabdal per transformar l’economia, atès que Lleida concentra gran part dels excedents de l’activitat agrícola i forestal de Catalunya. La valorització d’aquests recursos pot significar la creació d’una bioindústria que impulsi l’economia del territori.

Al llarg de tota la setmana, tindran lloc més d’una trentena d’accions transformadores participatives a tot el territori, amb el nom de ‘Transformaccions’ i l’eslògan ‘Ens trobem?’, amb un total d’onze escoles que participaran als tallers sobre la bioeconomia i sis empreses i entitats locals que faran jornades de portes obertes el dissabte dia 24 de setembre. A banda, al llarg de tota la setmana també tindran lloc sis sessions participatives en les que es donaran a conèixer experiències d’èxit en bioeconomia de totes les comarques del territori.

Al llarg de la setmana participaran als tallers de bioeconomia les escoles Sant Miquel de Miralcamp, M. Immaculada de Tremp, La Valira de la Seu d’Urgell, Mossèn Josep Arques de Cervera, Ridolaina de Montellà del Cadí, Sant Róc de Bossost, Setelsis de Solsona, Bonavista de Bellcaire d’Urgell, El Tallat de Sant Martí de Riucorb, La Creu del Batlle de Lleida i l’escola Albirka d’Arbeca. En total han estat 23 les escoles que s’han volgut sumar a la iniciativa, motiu pel qual s’ha previst que els tallers continuïn la setmana del 3 al 7 d’octubre.

D’altra banda, els CEI de Vielha, Sort, La Seu d’Urgell, Cervera, Torrefarrera, Les Borges Blanques i Tàrrega acolliran jornades participatives on es donaran a conèixer diferents casos d’èxit d’empreses del territori que treballen en bioeconomia.

El dissabte 24 de setembre les empreses i entitats que mostraran les seves experiències en bioeconomia seran Mas Colom-Casa Borges de Tàrrega, la Llar d’Infants Municipal l’Era d’Agramunt, l’explotació Torre Santa Maria de Vallfogona de Balaguer, la planta comarcal de compostatge de Sort, el Grup Sebastià (Rialp) i la xarxa de calor municipal amb biomassa de Llavorsí.

Més de 50 experts

L’eix central d’aquesta aposta per la nova economia lleidatana serà la celebració del Congrés BIT 2022, el congrés de referència de la Bioeconomia, la Innovació i la Tecnologia de Catalunya, que tindrà lloc els dies 29 i 30 de setembre a La Llotja de Lleida i que reunirà més de 50 experts en la matèria.

El Congrés BIT, organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Fira de Lleida i l’Ajuntament de Vic, amb el suport de la Diputació i l’Ajuntament de Lleida, és el principal punt de trobada de les empreses, startups i centres de recerca que lideren el futur de la bioeconomia catalana per transformar el sector primari i agroindustrial.

L’objectiu del congrés és el de promoure estratègies empresarials i innovacions tecnològiques que permetin produir bioproductes i bioenergia

Una cinquantena de ponents donaran a conèixer les seves experiències entorn de la bioeconomia en diferents sessions temàtiques, taules rodones, tallers i ponències. L’objectiu del congrés és esdevenir un espai d’impuls a la transformació del sector primari i agroindustrial amb la promoció d’estratègies empresarials i innovacions tecnològiques que permetin produir bioproductes i bioenergia de manera més eficient, saludable i respectuosa amb el medi ambient.

Fira agrària de referència

El Congrés es portarà a terme coincidint amb la Fira de Sant Miquel de Lleida, esdeveniment de referència del sector agrari català que, al seu torn, incorporarà com a novetat un Pavelló de la Bioeconomia, on les empreses mostraran les seves experiències i avenços en els sectors econòmics que tenen com a base els productes naturals de la terra i l’economia circular i sostenible.

La conferència inaugural tindrà lloc el dijous 29 de setembre a les 9.45 hores i anirà a càrrec del geògraf i meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio, Francesc Mauri, que oferirà una visió sobre la bioeconomia a Catalunya. Seguidament intervindrà Christian Patermann, considerat el ‘pare’ europeu de la bioeconomia, que oferirà una xerrada sobre la visió europea d’aquesta nova forma d’economia basada en els recursos orgànics renovables. Completarà la mirada europea Jorge Molina, responsable de Política de la Direcció General d’Investigació i Innovació de la Comissió Europea.

A les 11.00 hores, el cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Jaume Sió, donarà a conèixer les conclusions de l'edició BIT-Vic 2022, que va tenir lloc l’abril passat, així com els avenços en la implementació de l’Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2030 a través del Pla d’Acció 2022-2024.

A continuació es desenvoluparan tres sessions temàtiques en paral·lel que porten per títol ‘Bioeconomia i el desenvolupament rural’ , ‘El coneixement: motor de la bioeconomia’ i ‘Activem el talent per impulsar la bioeconomia’.

Per acabar la jornada del dijous, després del dinar-networking ofert als assistents, es durà a terme una sessió específica sobre l’etapa preindustrial de la bioeconomia, que comptarà amb una important presència internacional.

La jornada del divendres s’inicia amb la presentació de les conclusions del 8è Congreso Forestal Español (8CFE) i del V Congreso Nacional de Ingenieros Agrónomos, dos certàmens professionals de referència celebrats a Lleida aquest any i que tenen una vinculació directa amb la bioeconomia.

Posteriorment, es duran a termes tres taules empresarials en paral·lel, amb una nodrida representació d’actors econòmics protagonistes de tres de les principals cadenes de valor vinculades al desenvolupament de la bioeconomia.

Així, en aquestes taules s’abordarà la ‘Valorització comercial de co-productes i subproductes de la cadena alimentària’, la ‘Valorització comercial de les dejeccions ramaderes i altres recursos orgànics’ i la ‘Millora de la gestió forestal i l’aprofitament comercials dels recursos forestals’.

Durant la segona part del matí, i fins a la part de conclusions i cloenda, es realitzaran dues sessions temàtiques, mitjançant les quals s’abordarà, per una banda, la necessària col·laboració trans-sectorial com a element catalitzador de l’efectiva activació d’aquests noves cadenes de valor, i per l’altra, els diferents mecanismes de finançament disponibles per impulsar la bioeconomia a nivell autonòmic, nacional i europeu

Activitats complementàries

El Congrés BIT incorpora el ‘BIT EXPO’, el Pavelló de la Bioeconomia. Aquest espai, ubicat al pavelló 4 de Fira de Lleida estarà distribuït en tres àrees: la “Bioempresarial”, amb una mostra d’empreses que treballen en l’àmbit de la bioeconomia, la del “Bioconeixement”, amb una mostra d’entitats i organitzacions amb capacitat per desenvolupar i adaptar biotecnologies i validar bioproductes i la “Biosocial”, en l’anomenat Àgora BIT, on s’hi duran a terme jornades tècniques, presentacions i tallers participatius al voltant de la bioeconomia.

Transformar l’economia

La Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran és un projecte promogut per la Diputació de Lleida i que compta amb el suport i implicació de les principals institucions lleidatanes. Es tracta d’una eina que ha de permetre generar un nou model econòmic basat en l’economia verda, circular i digitalitzada.

Es tracta d’un projecte estratègic a vuit anys vista, que compta amb un pressupost inicial en la seva primera fase (2020-22) de 17,7 milions d’euros compromesos per part de les diferents entitats i institucions del territori que li donen suport. Està coordinat pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida mitjançant l’Oficina Tècnica per la Transformació.

Assegurar la viabilitat econòmica, social i ambiental de la producció agrícola, ramadera i forestal com a sector estratègic i afavorir l’arrelament al territori en base a la creació d’ocupació de qualitat en sectors emergents són alguns dels principals objectius del projecte.

Unió institucional

La unió institucional del projecte es materialitza en l’anomenat G-6, el grup de treball conformat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, la Paeria de Lleida, les cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega i la Universitat de Lleida.

Atès que el desenvolupament de la bioeconomia és un repte en l’àmbit de Catalunya, aquesta unió institucional s’ha reforçat amb altres membres com l’IRTA, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Eurecat, DACC i amb col·laboració del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, ACCIÓ (Agència per la Competitivitat de l’empresa), el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

Més informació
Fira de Lleida recupera l'activitat presencial amb intel·ligència artificial
La 7a fira aeronàutica Lleida Air Challenge tanca amb més de 4.000 visitants
Barcelona serà la seu de la conferència internacional de biotecnologia BioSpain 2023
Avui et destaquem
El més llegit