La llum modera l'IPC a l'agost fins al -0,5%

El preu dels aliments puja un 0,1% respecte al juliol i els frescos són un 3,5% més cars que fa un any

El IPC de agosto se modera gracias a la luz y los alimentos | iStock El IPC de agosto se modera gracias a la luz y los alimentos | iStock

L'Índex de Preus de Consum (IPC) no va experimentar variació a l'agost en relació al mes anterior, però va elevar una dècima la seva taxa interanual, fins al -0,5%, enfront del -0,6% de juliol, principalment a causa de l'encariment de l'electricitat, segons l'indicador avançat publicat aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Amb aquest avanç d'una dècima, l'IPC interanual torna als ascensos després d'haver retrocedit al juliol tres dècimes. Amb la dada d'agost, la inflació encadena cinc mesos en taxes negatives.

L'organisme estadístic ha atribuït l'augment de la taxa interanual de l'IPC a la pujada dels preus de l'electricitat, enfront del descens que van experimentar a l'agost del 2019. En sentit contrari, l'INE destaca que els preus dels paquets turístics van pujar a l'agost d'aquest any menys que un any abans.

Estadística recorda que, després de la finalització de l'estat d'alarma el passat 22 de juny, tots els productes que conformen l'IPC estan disponibles per a la seva adquisició pels ciutadans. Així, explica, en l'IPC d'agost s'ha prosseguit amb la recollida presencial dels preus, mantenint-se la recollida per mitjans telemàtics quan, per motius de seguretat sanitària, no ha estat possible o convenient realitzar-la de manera presencial.

Més info: Els combustibles tornen a rebaixar l'IPC fins el -0,8%

A causa de la situació de confinament de les llars per la covid-19, l'INE va elaborar dues agregacions especials en les quals es recull l'efecte en els preus dels béns i serveis que la majoria de les llars van seguir consumint durant la pandèmia. Aquestes dues agregacions se seguiran publicant per permetre analitzar la situació després de la fi de l'estat d'alarma.

Pugen els aliments frescos

Els preus dels productes del 'Grup especial béns covid-19', en el qual s'inclouen els productes d'alimentació, begudes, tabac, neteja i articles no duradors per a la llar, menjar per a animals, productes farmacèutics i cura personal, augmenten un 1,7% a l'agost respecte al mateix mes del 2019, una dècima menys que al juliol.

Dins d'aquest grup, Estadística destaca el comportament dels aliments frescos, que assoleixen una taxa del 3,5%, quatre dècimes més que el mes anterior, i dels aliments envasats, que situen la seva taxa anual en l'1,3%, quatre dècimes per sota de la del juliol.

Per la seva banda, els preus del 'grup especial serveis covid-19', en el qual figuren els serveis de lloguer d'habitatge i garatge, la distribució d'aigua, clavegueram, recollida d'escombraries, despeses comunitàries, electricitat, gas, gasoil per a calefacció, telefonia, música i televisió en streaming, assegurances, comissions bancàries i serveis funeraris, van disminuir un 2% a l'agost en taxa interanual, nou dècimes per sobre de la del juliol, a causa de l'encariment de l'electricitat.

En termes mensuals (agost sobre juliol), els preus dels productes inclosos en el 'grup especial béns covid-19' van pujar un 0,1%. Els preus dels aliments i begudes no alcohòliques van augmentar un 0,1% després de mantenir-se el preu dels aliments frescos i pujar un 0,1% el dels envasaments.

Per la seva banda, els preus del 'grup especial serveis Covid-19' es van incrementar un 0,2% a l'agost respecte a juliol. L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC d'agost el proper 11 de setembre.

Més informació
La covid-19 manté l'IPC en negatiu (tot i escalar quatre dècimes)
El transport i l'habitatge deixen l'IPC al -1%
Avui et destaquem
El més llegit