Llum verda a la reforma del subsidi per desocupació acordada amb CCOO i UGT

La prestació contributiva de desocupació serà compatible amb un salari i el subsidi passarà de 480 a 570 euros durant els primers sis mesos

El Govern reedita el subsidi per els autònoms que es va posar en marxa al març | iStock El Govern reedita el subsidi per els autònoms que es va posar en marxa al març | iStock

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts la reforma del subsidi per desocupació signada entre el Ministeri de Treball i CCOO i UGT el passat 8 de maig i amb la qual Espanya dona compliment a una de les fites associades al quart pagament dels fons europeus, segons han confirmat a Europa Press en fonts del Govern.

La reforma del subsidi per desocupació contempla un augment per trams de la quantia d'aquesta ajuda, actualment de 480 euros al mes (80% de l'Iprem); amplia el col·lectiu de beneficiaris, i permetrà compatibilitzar amb un salari tant el subsidi com la prestació contributiva de desocupació, entre altres mesures.

Permetrà compatibilitzar amb un salari tant el subsidi com la prestació contributiva de desocupació

En el cas del subsidi, la durada màxima del qual continuarà sent de 30 mesos, la compatibilitat serà per un període límit de 180 dies per cada nova ocupació a temps complet o parcial, sense reducció de la quantia.

En el cas de la prestació contributiva, si no hi ha canvis d'última hora en el text de la norma, es podrà compatibilitzar amb una ocupació després d'un any cobrant prestació sempre que el salari no superi el 225% de l'Iprem (1.350 euros al mes amb l'Iprem actual).

Aquesta mesura, que no estava recollida en l'anterior reforma i que en principi operaria a partir de 2025, persegueix evitar que l'atur "s'enquisti", doncs a partir de l'any és quan comencen a existir "grans problemes d'inserció". D'aquesta manera, la compatibilitat de la prestació contributiva amb una ocupació es configura com "una fórmula especial de protecció als aturats de llarga durada", en paraules del secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey.

Persegueix evitar que l'atur "s'enquisti", doncs a partir de l'any és quan comencen a existir "grans problemes d'inserció"

Millores en la quantia dels subsidis

La reforma, que no ha estat signada per CEOE i Cepyme, millora les quanties dels subsidis durant els 12 primers mesos de percepció, establint tres trams: el subsidi serà del 95% de l'Iprem durant els primers sis mesos de cobrament (570 euros mensuals amb l'Iprem actual); del 90% durant els següents sis mesos (540 euros) i de l'actual 80% durant la resta de la durada de la prestació (480 euros).

Eliminació dels subsidis parcials: es cobraran íntegres

La reforma elimina els subsidis parcials pels qui haguessin treballat a temps parcial, podent cobrar-los íntegres, al mateix temps que permetrà que les persones amb menys de 12 mesos cotitzats (que són els necessaris per accedir a una prestació contributiva) puguin accedir al subsidi, mesura que beneficiarà fonamentalment als joves.

 

Més informació
Govern espanyol i sindicats pacten la reforma del subsidi d'atur sense el suport de la patronal
Acord al govern espanyol per elevar el subsidi per desocupació a 570 euros
Nou decret llei perquè les treballadores de la llar puguin cobrar el subsidi d'atur
Avui et destaquem
El més llegit