Nou decret llei perquè les treballadores de la llar puguin cobrar el subsidi d'atur

La mesura també elimina la figura del desistiment, que permetia l'acomiadament sense causa

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz | ACN La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz | ACN

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el reconeixement del dret a cobrar el subsidi d'atur de les treballadores de la llar. El govern espanyol ha donat llum verda a un decret que regula un nou règim laboral per al col·lectiu, que "corregeix la discriminació" patida fins ara, segons ha destacat la vicepresidenta segona de l'executiu i ministra de Treball, Yolanda Díaz, al Palau de la Moncloa. La norma desenvolupa el mandat del conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) sobre les treballadores de la llar, que l'executiu espanyol va ratificar aquest any. "Avui aquest país és molt millor", ha dit Díaz.

Amb l'entrada en vigor d'aquest decret, el col·lectiu podrà accedir a les prestacions d'atur en els nivells contributiu i assistencial perquè tinguin els mateixos drets "que qualsevol altra persona". La norma també elimina la figura del desistiment, que permetia l'acomiadament sense causa. A partir d'ara, caldrà acreditar els motius.

A més, el text protegeix el col·lectiu davant la insolvència o el concurs de les persones que les contractin a través del Fons de Garantia Salarial (FOGASA). Díaz ha defensat que és una norma "transversal" i "feminista", que també protegeix a les famílies que contractin amb un augment de les bonificacions per sobre del 20% segons la tipologia de la llar i el nivell de renda i patrimoni. Un altre element és el desenvolupament de polítiques de formació i acreditació per a les persones treballadores de la llar així com una comissió d'estudi de malalties professionals amb perspectiva de gènere.

Díaz ha destacat que un 95% de les treballadores de la llar són dones, un 44% són d'origen estranger i que el col·lectiu està "altament envellit". Un 54%, a més, treballa a temps parcial amb menys de 60 hores al mes per ocupador.

Més informació
La inspecció de treball reclama recursos per garantir els drets laborals
Puja l'atur, però registra l'agost més baix des del 2008
Avui et destaquem
El més llegit