Foment vol impulsar noves oportunitats de negoci al Marroc

Actualment, 1.600 empreses catalanes exporten al país nord-africà amb un volum de gairebé 2.000 milions d'euros

1.600 empreses catalanes exporten al país nord-africà | iStock 1.600 empreses catalanes exporten al país nord-africà | iStock

Foment del Treball organitzarà una missió empresarial per impulsar noves “oportunitats de negoci” entre Catalunya i el Marroc. Actualment, unes 1.600 empreses catalanes exporten al país nord-africà amb un volum de gairebé 2.000 milions d’euros, una xifra que representa un increment d’un 10% en comparació amb l’any passat.

“En els últims cinc anys la inversió de Catalunya al Marroc ha ascendit a 21,8 milions d’euros, reflectint un compromís constant amb el desenvolupament econòmic i la col·laboració bilateral”, apunta el president de la patronal, Josep Sánchez Llibre

El ministre d’Inversió del Marroc, Mochine Jazouli, ha qualificat "d'increïble" la taxa de creixement del volum de negocis entre Catalunya i el Marroc, i ha situat el seu país com a pont entre Europa i l'Àfrica. "El Marroc és la porta d'entrada per a nous mercats, com tots els països africans", ha posat d'exemple Jazouli, que ha ressaltat igualment el potencial d'inversió d'àrees com l'automoció, el sector aeroespacial, el farmacèutic, l'agroindústria, la gestió de l'aigua o el turisme. Per la seva banda, la consellera d’Economia, Natàlia Mas, destaca que "Catalunya és el territori de l'Estat que més exporta al Marroc".

Més info: Competir amb Marroc no té futur

A tall d’exemple, l’any passat, l’empresa Sumcab va incrementar la seva presència al Marroc amb la instal·lació del seu cablejat tècnic al complex de Jorf Lasfar. Es tracta del primer parc industrial del país, amb 500 hectàrees destinades a indústries com la química i la metal·lúrgia. Sumcab, especialista en el disseny, producció i subministrament de cables industrials, ha proporcionat les seves solucions a diversos equipaments del complex com les plantes químiques o la dessalinitzadora. Sumcab és productor de cablejat especial amb una fàbrica a Sant Pol de Mar.

Així, l’empresa treballa amb els seus clients els processos que van des de l’enginyeria fins a l’abastiment dels cables que poden tenir diferents aplicacions com la instrumentació, el control, la comunicació o la mitja tensió. Recentment, la Generalitat ha nomenat Habiba El Mouali Benomar com a nova delegada del Govern al Nord d'Àfrica per a un mandat de quatre anys.

El consell executiu ha validat la seva elecció després d'haver participat en un concurs del departament per cobrir la plaça que fins ara havia ocupat Ahmed Benallal a Tunis, on hi ha l'oficina de la delegació. Habiba El Mouali està especialitzada en cooperació al desenvolupament i relacions internacionals. Darrerament, havia treballat com a representant al Marroc per a l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Més informació
Cottet vol fer el salt al Marroc i Portugal
El nord d'Àfrica
Àfrica 'boarding pass'
Avui et destaquem
El més llegit