Més de 500 milions d'euros en mascaretes, guants, tests i respiradors xinesos

El Govern central supera en 77 milions d'euros el pressupost que havia anunciat per comprar material mèdic a la XIna

Material sanitari que el Govern espanyol ha comprat a la Xina | Europa Press Material sanitari que el Govern espanyol ha comprat a la Xina | Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que les operacions per comprar material sanitari a la Xina ja sumen 509 milions d'euros per fer front a la manca de productes per fer front al coronavirus. Això suposa 77 milions més dels que havia detallat. Les adquisicions inclouen 550 milions de mascaretes, 11 milions de guants, 1.114 equips de respiració assistida per a les UCI i 5,5 milions de tests ràpids.

Illa no ha detallat, però, si algunes de les noves comandes de tests s’han fet a l’empresa Bioeasy, que no té la llicència per produir-los, tal i com ha informat l’ambaixada xinesa a Espanya. De fet, diversos laboratoris han descobert que els tests que ja s'havien adquirit a aquesta companyia i havien arribat a l'Estat espanyol no detecten els casos positius de covid-19 com haurien de fer-ho.

Més info: ‘Makers’ i empreses: la impressió 3D es posa al servei de la medicina

El ministre ha defensat de nou les mesures adoptades, ha admès que no poden saber la data exacta en què la corba començarà a baixar i ha tornat a apel·lar a la “unitat”. Durant la seva compareixença, Illa ha detallat el nombre de mascaretes que s’han repartit a les comunitats autònomes des del 10 de març. En total, n’han distribuït 6.748.268, 1,9 milions de les quals han anat a la Comunitat de Madrid i 887.073, a Catalunya. A Andalusia, se n’han lliurat 798.554, a Castella i Lleó 480.613 i al País Valencià, 480.753, entre d’altres.

El ministre ha insistit que no s’estan bloquejant compres a les administracions autonòmiques i ha dit que la compra centralitzada, “no significa compra única”. “El paper de Sanitat és reforçar-les per assegurar els subministraments”, ha remarcat. 

Més informació
Crida empresarial al Penedès per la falta de material sanitari
Acció empresarial per aconseguir mascaretes sanitàries a l'Anoia
Avui et destaquem
El més llegit