Màxims del cost laboral: 3.394 euros per treballador

A Catalunya les despeses es disparen al quart trimestre del 2023, amb un 10% més respecte al tercer període

Les obres de l'estació de la Sagrera, a la zona del vestíbul | ACN Les obres de l'estació de la Sagrera, a la zona del vestíbul | ACN

Xifres rècord pel que fa a cost laboral. Catalunya va tancar el passat 2023 assolint els 3.394,01 euros per treballador i mes, el nombre més alt des que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) recopila dades. És un creixement del 5,6% respecte a l'any passat, quan el total era de 3.214,5 euros. Concretament, per calcular aquesta quantitat es tenen en compte les cotitzacions a la Seguretat Social, les indemnitzacions i les prestacions.

Més info: El cost laboral puja un 4,6% a Catalunya

Els resultats són dades de l'Enquesta Trimestral de Cost Laboral, elaborada per l'INE. El gran repunt en aquest àmbit es va produir, sobretot, a l'últim trimestre de l'any, quan el cost laboral es va disparar un 10% respecte al període anterior. D'altra banda, pel que fa al cost salarial, inclòs en el cost laboral, no té en compte altres conceptes com cotitzacions. Aquest va créixer un 13,3% respecte al tercer trimestre de 2022, enfilant-se fins als 2.556,83 euros, que també suposa un màxim de la sèrie.

Catalunya, per sobre de la mitjana estatal

Catalunya es troba per sobre de la mitjana del 5% que es van registrar al conjunt de l'Estat. Només Illes Balears (9,46%) i Aragó (7,85%) van superar-la al rànquing individual. Tot i això, les dades van en sintonia amb el conjunt de l'Estat, on la xifra es va enfilar fins als 3.145,99 euros a l'últim període, la xifra més alta en un quart trimestre des de l'any 2000. Aquest augment en el cost de la mà d'obra, que marca una tendència de dotze trimestres seguits d'increments, es manté consistent amb el registre del tercer trimestre del 2023, quan també es va ubicar un 5%.

Al conjunt de l'Estat, el creixement va ser del 5% però també presenta rècords històrics en cost laboral i salarial

A l'Estat també va incrementar-se significativament el cost salarial entre octubre i desembre del passat 2023. En total, les remuneracions van augmentar un 4% interanual en termes bruts, independentment del metàl·lic o en espècie. La xifra concreta va ser de 2.359,38 euros per treballador i mes, també la més alta des que hi ha registres. Per la seva banda, les despeses no salarials van assolir el quart trimestre de l'any passat els 786,61 euros per treballador i mes, amb un repunt interanual del 8%.

Més informació
El cost laboral per treballador arriba als 3.313 euros
El cost laboral per treballador augmenta un 6,6% a Catalunya
El cost laboral per treballador a Catalunya puja i es situa en 2.947,5 euros mensuals
Avui et destaquem
El més llegit