El cost laboral per treballador arriba als 3.313 euros

Catalunya queda per darrere de Madrid, Euskadi i Navarra

Imatge d'una treballadora | ACN Imatge d'una treballadora | ACN

El cost laboral per treballador a Catalunya ha arribat als 3.313 euros, durant el segon trimestre de l’any. La xifra representa un increment del 6,2% en comparació amb el mateix període del 2022, segons un informe de l’Institut Nacional d’Estadística. D'aquesta forma, se situa per sobre els 3.300 euros mensuals, la xifra més alta de la sèrie històrica des del 2008. El cost laboral inclou els salaris, les cotitzacions a la Seguretat Social, les indemnitzacions i les prestacions. 

Pel que fa només els salaris, es van situar de mitjana en els 2.490,45 euros, un 5,6% més que el període entre abril i juny de l'any passat i també se situa com la dada més alta de la sèrie històrica de l'INE. El cost laboral per hora durant el segon trimestre es va situar en els 25,34 euros, davant els 23,01 euros del trimestre anterior i els 23,67 euros del mateix període de fa un any.

Pel que fa el cost salarial total per hora va ser de 19,05 euros, davant els 16,89 euros del primer trimestre i els 16,32 euros del mateix període del 2022. Per sectors d'activitat, el cost laboral per treballador a la indústria durant el segon trimestre va ser de 4.007,54 euros, mentre que a la construcció va ser de 3.568,93 euros i i als serveis de 3.164,59 euros. D'altra banda, en comparació amb les dades del conjunt de l'Estat, el cost laboral de les empreses es va situar en els 3.037,52 euros per treballador i mes, xifra que suposa una variació del 5,8% en relació al segon trimestre del 2022. Si es té en compte el cost salarial per treballador i mes va augmentar un 5% i arriba als 2.262,63 euros de mitjana. Per comunitats, el cost laboral més elevat durant el segon trimestre es va registrar a Madrid, Euskadi i Navarra

L’11,2% dels treballadors a Espanya afronta un risc elevat de patir assetjament laboral, mentre que el 18,8% presenta un risc mitjà. El 70% restant es troba en una situació de risc baix, tal com recull l'estudi de la Fundació la Caixa. De l’estudi també es conclou que l’11,2% dels participants que presenten un risc elevat de patir assetjament laboral tenen gairebé cinc vegades més de probabilitats de desenvolupar un trastorn d’ansietat generalitzada. Per dur a terme l’estudi, els investigadors han considerat assetjament laboral una sèrie de comportaments negatius, com per exemple patir aïllament a la feina, burles i bromes pesades que no són ben rebudes, ocultació de la informació necessària per fer correctament les tasques que ha desenvolupat o crítiques constants i sense fonaments, entre altres aspectes. Comportaments dirigits de manera sistemàtica i repetida al llarg del temps a una o diverses persones, que acaben en una posició d’inferioritat i indefensió.

Més informació
Els treballadors estrangers: motor del mercat laboral lleidatà
Els petons en l'entorn laboral, en el punt de mira
Protesta laboral pels acomiadaments d'una subcontractada de Facebook a Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit