El Mobile es vol quedar al present

John Hoffman i Mats Granryd no miren més enllà de la fi del contracte amb Barcelona abans d'una edició 2022 que vol tornar a ser física amb un 95% dels speakers en format presencial

El Director general de GSMA Mats Granryd amb el CEO de la patronal John Hoffman | EP El Director general de GSMA Mats Granryd amb el CEO de la patronal John Hoffman | EP

El contracte del Mobile World Congress a Barcelona finalitza l'any 2024. A la relació entre la ciutat i el principal congrés de tecnologia mòbil del món li queden tres edicions comptant la d'enguany, com a mínim en els termes actuals. Com recordava Genís Roca en un recent article a VIA Empresa, tot i la profitosa aliança entre Barcelona i la GSMA, el nomenament del president i CEO de Telefónica José Maria Álvarez-Pallete com a president de la patronal té interpretacions molt diverses, i no totes apunten a uns salons de Fira de Barcelona plens el 2025. Això no obstant, el CEO de l'associació empresarial John Hoffman i el seu director general Mats Granryd no miren tant cap al futur. "Estem concentrats a fer del Mobile 2022 un èxit, les perspectives de futur es resoldran en els pròxims mesos", afirma Granryd. En aquest sentit, Hoffman projecta una assistència de fins a 60.000 visitants per al congrés d'aquest 2022, fins al triple que el 2022, però encara lluny dels 100.000 que havien arribat a passar per Fira abans de la pandèmia.  

Els directius patronals han presentat en societat les novetats d'una edició construïda sobre sis verticals: La connectivitat 5G, la tecnologia Cloud, l'avenç de la Intel·ligència Artificial, els nous horitzons tecnològics, les fintech i l'Internet de Tot. "Estem en un viatge cap al tot digital", afirma Hoffman, que reivindica el rol del Mobile World Congress com a accelerador tecnològic no només per a la indústria mòbil, sinó per a tot el sector tecnològic – i per a totes aquelles branques productives que se'n puguin beneficiar. Amb aquest objectiu, com ha confirmat el mateix CEO, més del 80% de la superfície expositiva dels set pavellons que ocuparà el congrés al recinte Gran Via de Fira està ja tancada.

Granryd: "Estem concentrats en fer del Mobile 2022 un èxit, les perspectives de futur es resoldran en els pròxims mesos"

La relació amb la capital catalana, en aquesta recta final de l'acord del congrés amb la ciutat, és, amb tot, molt exitosa. Com ha celebrat el mateix CEO de GSMA, el Mobile World Congress té "un gran efecte positiu per a la regió". Segons les dades facilitades per la mateixa organització, només enguany la celebració del MWC crearà a l'àrea metropolitana 6.100 llocs de treball temporals – una xifra que s'eleva a més de 140.000 en els 17 anys que l'esdeveniment es ve celebrant a Barcelona. L'impacte econòmic del saló a la ciutat ascendeix als 5.300 milions d'euros, amb més de 240 MEUR assolits només en l'edició de 2022, segons les expectatives de Hoffman. "Estem molt orgullosos d'aquest impacte, que és el llegat del Mobile World Congress a Barcelona", afirma el directiu, que es declara "compromès amb l'economia de la regió".

El pilar central de l'edició d'enguany, després d'un 2021 marcat per la hibridació amb formats digitals, és un retorn, fins a on permeti la situació sanitària, del caràcter físic. Segons ha anunciat Granryd, el Mobile World Congress 2022 comptarà amb més de 1.000 speakers entre tots els seus programes, i un 95% faran les seves intervencions de manera presencial. "Aquest serà un esdeveniment marcadament físic", destaca el director general de GSMA, una característica que permetrà als assistents "navegar les tecnologies, explorar les millors pràctiques" amb un model de networking i relacions més proper que en l'edició anterior.

"Això mai ha anat de números – raona Hoffman – volem que vingui la gent adequada". D'entre els principals assistents als salons del Mobile, els directius de GSMA han destacat la presència de representants de tots els grups d'interès del sector mòbil, des de grans figures de l'economia digital, com el CEO de Weta Digital Preem Akaraju; fins a clàssics que opten per adaptar-se a les noves tecnologies, com, Charles Steward, el CEO de la casa de subhastes Sotheby, amb més de 300 anys de trajectòria. "Hi seran els directius correctes de les empreses correctes a les regions correctes", celebra el CEO. 

Sostenibilitat i diversitat

L'assignatura pendent del Mobile, quant als seus speakers i assistents, continua sent la paritat de gènere. Com ha anunciat el mateix Granryd, només el 35% de les speakers d'enguany són dones, una dada superior a la d'altres anys, però encara lluny d'igualar-se a la deles seves contraparts masculines. "No és una dada perfecta, però hi estem treballant", reconeix el director general de la GSMA, que ha destacat el paper de la diversitat en l'organització d'enguany. Mentre que en altres edicions el Mobile World Congress havia dedicat un espai concret a les dones en la indústria tecnològica – Women in Tech – enguany s'ha volgut ampliar a un espai de Diversity in Tech centrada a arribar a "tots els grups d'interès" del congrés. "Volem assegurar que tothom pugui arribar a la indústria, quedar-s'hi i triomfar en ella, i això no és fàcil", es proposa el director.

"Volem assegurar que tothom pugui arribar a la indústria, quedar-s'hi i triomfar en ella, i això no és fàcil"

El repte de la integració de les indústries tecnològiques a la cursa per la sostenibilitat mediambiental també estarà present al Mobile. "Estem treballant pel clima, compromesos amb la reducció de la petjada de carboni". Segons afirmen els directius, un dels objectius del congrés, sota la vertical Tech Horizon, és ajudar a empreses de fora del sector mòbil o tech a beneficiar-se dels avenços que es presentaran al congrés per assolir els seus horitzons climàtics. "Si apliquen les tecnologies mòbils que tenim avui, altres indústries podrien estalviar 11 gigatones d'emissions de CO2, la meitat del que es necessita per seguir al camí de les zero emissions", afanya Granryd.

Lideratge local

Barcelona i Hospitalet comptaran també amb els seus espais al Mobile World Congress. Mentre que l'ajuntament de la ciutat llobregatina organitzarà una zona d'esbarjo a la Plaça d'Europa, sota el nom de Meet & Eat, la capital del país comptarà amb l'espai Beat Barcelona, al Hall 4 de Fira, un espai, segons Hoffman, per "mostrar Barcelona al conjunt de la comunitat del Mobile i ensenyar la ciutat als assistents". Segons el CEO, la presència d'esdeveniments organitzats per la mateixa ciutat permet "portar el Mobile a la comunitat" que l'acull.

Hoffman "Això mai ha anat de números, volem que vingui la gent adequada"

Les autoritats locals i regionals han estat presents també a l'esdeveniment. La presentació de les novetats del Mobile ha comptat amb la participació del tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, així com l'alcaldessa d'Hospitalet de Llobregat Núria Marín; el representant de la Generalitat de Catalunya David Ferrer; la directora de Turisme de Barcelona Marian Muro; el president de Fira de Barcelona Pau Relat i el director general del Gremi d'Hotelers de Barcelona, Manel Casals. També han rebut l'atenció de la sala els membres de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra, amb un aplaudiment especialment llarg dels assistents. "Parlem de lideratge compromès, això és lideratge compromès", conclou Granryd.

Més informació
El Mobile i el que vindrà després
4YFN tornarà al Mobile amb més de 500 startups
El Mobile Social Congress torna a la presencialitat
Avui et destaquem
El més llegit