200 anys per tornar a Moragas

La Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País celebra el seu segon centenari de la mà d'Isidre Fainé i amb la Fundació 'la Caixa' com a fruit principal de les seves "llavors"

El president de la Fundació 'la Caixa', Isidre Fainé | EP El president de la Fundació 'la Caixa', Isidre Fainé | EP

"La Fundació 'la Caixa' és un gran arbre, amb branques fortes i molts fruits". El seu president, Isidre Fainé, celebra la solidesa de l'ens que representa 117 anys després de la seva creació, en 1904, com a Caixa de Pensions per la Vellesa. El que fóra president de CaixaBank, més de 40 anys després de la seva primera vinculació amb l'entitat, ha explorat a la celebració del 200 aniversari de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País el creixement del gegant que és avui el banc català. La SEBAP va ser, com recorda el mateix Fainé, una de les "llavors" de l'arbre, i un acompanyant durant el turbulent segle XX que ha ajudat a "no perdre els valors fundacionals". El president de la Societat, Miquel Roca i Junyent, s'enorgulleix, de fet, dels seus vincles amb la història de 'la Caixa', que demostra que "fa 117 anys ja hi havia gent que entenia que darrere el fet empresarial calia una acció social".

Fainé, president de CaixaBank fins a l'any 2016 – abans director general, abans sotsdirector – esgrimeix quatre dècades de coneixença i lideratge al principal banc català per reivindicar el paper de la SEBAP en la construcció d'unes finances socials al país. La Societat, segons el president de la Fundació, "ha estat sempre una font d'inspiració que proporciona noves idees, tant per l'activitat empresarial com per l'obra social" – un binomi "no només complementari sinó necessari" que, segons el directiu, està gravat a l'ADN de l'entitat. Roca, en aquest sentit, celebra que la influència intel·lectual i pràctica de l'organisme que presideix hagi portat a una activitat econòmica de país – a CaixaBank, però també a moltes altres entitats, empreses i institucions – que "justifica la rendibilitat per tal de finançar la funció social que ha assumit".

Fainé: "Una cosa és guanyar diners i una altra invertir-los bé en obra social"

Més d'un segle després, assegura Fainé, la Fundació 'la Caixa' i la seva obra social demostren que el banc "roman fidel als principis i la missió amb què havia nascut". Aquests principis rectors han fet, segons el president, que l'activitat empresarial i financera de l'entitat sigui indestriable de la seva obra social – una màxima que arriba des de la mateixa constitució de l'entitat, quan es decideix dedicar els beneficis després de reserves a accions solidàries. Tant és així, afirma, que a l'altra cara de la moneda de la Fundació es troba CriteriaCaixa, el holding d'inversions de l'entitat. "Una cosa és guanyar diners i una altra invertir-los bé en obra social", avisa, i en la connexió entre fundació i inversions rau l'equilibri entre les dues parts.

"Hem tornat a Moragas", reivindica Fainé, tot refermant que la Fundació, en l'actualitat, és més fidel que mai als propòsits fundacionals. El primer director de la Caixa, Francesc Moragas, deia als seus empleats, narra el ponent, que la visió de l'entitat es resumia en "amb el treball al cap i la gent al cor", una combinació entre serveis financers i accions socials i solidàries que, segons defensa el directiu, arriba fins a l'actualitat "en el seu sentit més ample". Aquesta combinació, a més, no es concreta mitjançant la transició de capitals entre accions separades – guanyar diners i invertir-los bé – sinó en l'activitat mateixa no només de CaixaBank, també de les seves participades. Les empreses de la cartera de CriteriaCaixa – Naturgy, Telefònica o Agbar, entre altres – "han ofert nombroses facilitats als seus clients més vulnerables" durant la pandèmia, i col·laboren amb les seves pròpies accions amb els horitzons de l'obra social. "Prioritzem aquells projectes amb gran impacte", reitera.

Quan al país se'l deixa fer

"Ens va raonablement bé", ironitza Fainé, que veu un camí de creixement exponencial entre les primeres inversions al germen de la Caixa de Pensions i l'actual mida de la Fundació 'la Caixa'. "De la col·lecta que va portar a la nostra creació – 87.800 pessetes, uns 526 euros – a un patrimoni actual de 20.000 milions d'euros". Un segle a un creixement real del 10% anual, que respon, segons el president, a l'eficiència interna de treballadors i equip directiu i a la gestió "rigorosa" d'unes inversions rendibles i amb impacte social. Amb prop de 100 entitats absorbides al llarg de més d'un segle – un especial vincle uneix la presentació amb la Caixa d'Estalvis i Mont de pietat de Barcelona, annexionada l'any 1990, que també té la SEBAP a les seves arrels – CaixaBank ja és el primer banc de la península Ibèrica, amb gran influència sobre organismes com el World Savings Bank Institute, que presideix el mateix Fainé. La Fundació, per la seva banda i des de la seva separació de l'entitat, és una de les més grans del món, equiparable a gegants del seu sector com la Bill & Melinda Gates. Els reptes, recollint el passat olímpic de l'entitat de la mà de Joan Antoni Samaranch, són tres: "Més ràpid, més alt i més fort".

Roca: "Aquest país té iniciativa, i sempre que li han deixat fer coses, n'ha fet moltes"

El creixement, tant en activitat com en abast geogràfic, té una màxima per Fainé: mantenir els principis socials. El progrés entès en termes econòmics, en què s'inclou tant l'activitat de Fundació com la del banc, si no fa seva aquesta perspectiva, "no serà ni sostenible en el temps ni acceptable moralment". En aquest sentit, el president fa seves les tres R que defineixen la missió del WSBI: retail – proximitat amb el client – roots – arrelament al territori – i responsible – compromís social.

"La regla d'or és tenir capacitat per adaptar-se a l'entorn sense deixar de ser fidel als valors fundacionals", avisa Fainé, que augura per als pròxims anys un "creixement fort" i un augment de l'impacte en l'entorn de les seves inversions i la seva activitat. El president, en aquest sentit, confia que la SEBAP "posarà tot l'esforç i el talent per ajudar al gran arbre de 'la Caixa', perquè és una llavor pròpia". El mateix Miquel Roca ha donat fe d'aquest compromís, tot reivindicant l'activitat de la Fundació com "la gran realitat d'avui creada en 1904". "Aquest país té iniciativa, i sempre que li han deixat fer coses, n'ha fet moltes", conclou el president de la Societat.

Més informació
Isidre Fainé, l'home que fa la feina
La Fundació ”la Caixa” facilita 11.920 nous llocs de treball a persones vulnerables
La Fundació ”la Caixa” atorga 110 beques per dur a terme investigacions punteres
Avui et destaquem
El més llegit