• Economia
  • Naturgy alerta de l'efecte de la inflació en l'electrificació de l'economia

Naturgy alerta de l'efecte de la inflació en l'electrificació de l'economia

La situació macroeconòmica actual, la forta inflació i la devaluació de l'euro enfront del dòlar estan impactant en la distribució elèctrica i les energies renovables

Exterior de la seu de Naturgy a Madrid | ACN
Exterior de la seu de Naturgy a Madrid | ACN
Redacció VIA Empresa
13 de Febrer de 2024
Act. 13 de Febrer de 2024

Un informe elaborat per Arthur D. Little i publicat per Fundació Naturgy alerta que la situació macroeconòmica actual, la forta inflació i la devaluació de l'euro enfront del dòlar estan impactant en les activitats amb ingressos regulats, com la distribució elèctrica i les energies renovables, la qual cosa podria posar en perill les inversions necessàries per aconseguir els objectius del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC). Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe L'efecte de la inflació en l'electrificació de l'economia, que s'ha presentat avui en un webinar en el qual han participat també experts del sector.

 

L'informe d'Arthur D. Little realitza una exhaustiva anàlisi sobre la conjuntura macroeconòmica, el marc retributiu de la distribució elèctrica i altres activitats associades a l'electrificació de l'economia. "La falta d'implementació de solucions conjunturals, tal com s'ha fet en altres àmbits, que permetin mitigar els efectes perjudicials de l'alta volatilitat de preus i assegurin l'estímul a la inversió, podria ocasionar un retard en el desenvolupament de la infraestructura elèctrica posant en perill la consecució dels objectius de descarbonización de l'economia.", ha destacat Luis del Barri.

Per a Mónica Puente, directora de Xarxes Electricitat Espanya de Naturgy, "per mantenir uns nivells adequats d'inversió és necessari disposar d'uns senyals que permetin tenir una rendibilitat raonable de la nostra activitat". Per això, la màxima responsable de la distribuïdora d'electricitat UFD apunta que, si ben el model actual de retribució és adequat, les condicions que ho envolten són excepcionals, per la qual cosa es requereix la proposta de mesures que permetin mitigar aquesta situació i assegurar el necessari ritme de les inversions per a la integració de les energies renovables, la flexibilitat de la demanda i, per tant, per a l'assoliment dels objectius mediambientals marcats pel PNIEC.

 

Puente: "Per mantenir uns nivells adequats d'inversió és necessari disposar d'uns senyals que permetin tenir una rendibilitat raonable de la nostra activitat"

Per la seva banda, Cristina Olivera ha incidit en la necessitat d'aplicar de manera excepcional un ajust a la taxa lliure de risc, com s'ha fet en sectors regulats similars al de la distribució elèctrica. "La metodologia WACC és correcta i aporta estabilitat, però és important que els paràmetres empleats siguin adequats perquè es donin senyals correctes d'inversió, especialment la taxa lliure de risc", ha indicat. Addicionalment, Olivera ha assenyalat les seves tres recomanacions per a aquesta activitat davant la conjuntura actual: "actualització de costos unitaris, revisions transitòries dels paràmetres utilitzats per al càlcul de la Taxa de Retribució Financera en situacions d'excepcionalitat i flexibilització del límit d'inversió".

Per a Guillermo Amann, president de l'Asamblea General de la Asociación de Fabricantes de Bienes de Equipo Eléctricos(AFBEL), "és important la claredat i visibilitat regulatòria a llarg termini perquè les activitats regulades puguin planificar, i que rebin una retribució adequada ajustada a la situació financera". També ha incidit que els valors unitaris de referència estan desactualizats des de fa anys, per la qual cosa "és necessari que siguin realistes perquè segueixin sent una eina per a la competitivitat i assegurin la inversió".

El president d'AFBEL ha mostrat la preocupació del sector sobre el mecanisme d'ajust en frontera per les emissions que provoquen la producció dels equips. "Els distribuïdors encara aprecien la nostra capacitat de servei, però si el diferencial de cost s'eleva veiem una afecció a mitjà termini", ha apuntat.

José María González, director general d'APPA Renovables, ha apuntat que la inflació hauria de ser considerada en les properes subhastes de renovables. "El fracàs de l'última subhasta de renovables va ser conseqüència de l'alta inflació. A més, en les properes subhastes es veurà afectada per la Taxa d'Ajust per Carboni de la Unió europea", ha assenyalat. "Per a la integració de renovables fan falta les xarxes, per al seu desenvolupament és necessària la inversió i, per invertir, és necessària una retribució raonable", ha resumit.