• Economia
  • Nexiona, el regne de la sobirania de les dades

Nexiona, el regne de la sobirania de les dades

La fabricant de software, amb presència a Barcelona i Mèxic, es consolida com a referent en la indústria 4.0 en l’àmbit de les multinacionals industrials

Jaume Rey, director general de Nexiona | Marc Llibre
Jaume Rey, director general de Nexiona | Marc Llibre
Barcelona
15 de Febrer de 2023

Fa temps, que els experts afirmen que les dades s’estan convertint en el petroli del segle XXI. I en alguns casos, la sentència adquireix tot el seu sentit. És l’exemple de la firma barcelonina de software Nexiona, dedicada al desenvolupament d’aplicacions tecnològiques a través de la Internet de les coses. Ells mateixos es defineixen com “experts a donar eines per prendre decisions en temps real en funció del que passa al món físic”. La seva especialització s’ha concentrat en les instal·lacions industrials, la indústria 4.0 i els actius immobiliaris (smart buildings). De la captura de dades al món físic, presents a màquines, dispositius i sensors, Nexiona extreu les dades que posteriorment explota. D’aquesta idea sorgeixen les seves àrees de negoci: la indústria 4.0, la fabricació de màquines de serveis digitals monitoritzables i el facility management.

 

El director general de Nexiona, Jaume Rey, explica que la integració de totes les dades d’una planta industrial amb un sistema informàtic, el que es coneix com a ‘data lake’, és la base sobre la qual se sustenta l’àrea de la indústria 4.0, que representa un 45% del negoci de la companyia. Un software que analitza l’eficiència energètica, la gestió, la producció o el control de la qualitat és el que s’ha implantat a 26 plantes de la multinacional Celsa a Espanya, França i Noruega. D’aquest projecte, Rey se’n mostra orgullós perquè ha estat premiat com la millor iniciativa del món de l’any 2021 en el sector de la indústria 4.0.

Nexiona es defineix com a "experts a donar eines per prendre decisions en temps real en funció del que passa al món físic”

La creació de màquines de serveis digitals, que suposa el  35% del volum de Nexiona, s’articula mitjançant aplicacions de gestió remota. Un exemple serien els dispositius d’analítiques de les extraccions de sang i plasma de la multinacional catalana Grífols. Un altre dels segments pels quals està apostant l’empresa és el ‘facility management’. Basant-se en una espècie de torres de control dels edificis, des del software dissenyat per Nexiona es poden controlar variables com l’eficiència energètica, el clima, les alarmes, el consum, la qualitat de l’aire o de l’aigua... Projectes per Sanitas i Fresenius avalen aquest camí, que aglutina un 20% del negoci de la firma.

 

Les dades, al centre

Nexiona, que es troba ubicada a l’edifici DFactory del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), destaca la seva presència perquè “es tracta d’un centre d’excel·lència en la indústria 4.0 que ens permet tenir un paper rellevant en aquest ecosistema”. Així ho assegura Jaume Rey, qui afegeix que “el DFactory potencia la nostra imatge de marca i ens atorga oportunitats de col·laboració en un espai on els clients ens poden veure a nosaltres i altres companyies interessants”.

La seu de Nexiona al CZFB, on hi treballen 26 persones | Cedida
La seu de Nexiona al DFactory, on hi treballen 26 persones | Cedida

Rey insisteix que la seva proposta de valor, “la que ens diferencia de la competència està en la sobirania de les dades”. En aquest cas, els clients de Nexiona són els propietaris de la plataforma i de les bases dades, de forma que tenen l’opció d’instal·lar-les a qualsevol lloc. “En altres companyies, els clients només són usuaris de la plataforma”.

Recentment, la firma rebut el reconeixement com a ‘Company of the Year in IOT in Europe 2023'

La seva consolidació en el context de la indústria 4.0 ha rebut un estímul recent amb el reconeixement com a ‘Company of the Year in IOT in Europe 2023’, segons la revista nord-americana ‘CIO Review’. Rey comenta que suposa “un aval a la nostra estratègia comercial i la col·laboració amb les empreses instal·lades  en la indústria 4.0". Respecte al perfil de firmes amb les quals treballen, el director general de Nexiona assenyala que acostuma a ser una multinacional que ja té clar el que significa la Internet de les coses i vol implantar un sistema de digitalització als seus processos productius. De fet, Nexiona també disposa d’un servei de consultoria de maduració digital de la mà de Maturity Center, referent mundial en el desenvolupament de la indústria 4.0, de la qual és el seu ‘partner’ a l’Estat espanyol.

Creixement exponencial

Fundada l’any 2012, Nexiona compta amb una plantilla de 26 persones, que preveu incrementar fins als 30 treballadors enguany. El 80% dels empleats són enginyers de software. A més de la seu central de Barcelona, la companyia disposa d’una delegació comercial a Mèxic. La previsió de la firma és finalitzar l’any 2023 amb una facturació que superi els 3 milions d’euros, xifra que suposaria triplicar la del 2022, que ja havia fet el mateix respecte a la de 2021. Jaume Rey precisa que el seu posicionament als mercats exteriors es produeix a través de les solucions digitals que els hi ofereixen als seus clients.

Els impulsors de Nexiona descriuen la seva feina en el camp de la Internet de les coses com una forma de connectar equips i màquines per extreure’n dades, actualitzar-les, contextualitzar-les i prendre decisions. En relació amb el futur més immediat, la seva aspiració és esdevenir una empresa líder en l’esfera europea en la indústria 4.0, un àmbit on s’estan especialitzant de forma exclusiva. Així, actualment ja tenen incorporada l’etiqueta de companyia coneguda i reconeguda en una activitat emergent.