El nombre de filials estrangeres a Catalunya creix un 3% el 2019

Un total de 8.900 companyies estrangeres s'ubiquen a territori català, principalment franceses, alemanyes i nord-americanes

Barcelona incrementa el seu atractiu per a multinacionals pel seu ecosistema empresarial i qualitat de vida | iStock Barcelona incrementa el seu atractiu per a multinacionals pel seu ecosistema empresarial i qualitat de vida | iStock

El nombre de filials d'empreses estrangeres ubicades a Catalunya va créixer un 3% el 2019, xifra que representa un 60% des del 2013, segons les dades d'ACCIO, adscrita al Departament d'Empresa i Coneixement. En total, l'any passat es van identificar 8.900 filials estrangeres, de les quals 1.369 pertanyien al sector tecnològic, és a dir, un 16% de total i un 21% més que el 2018. El director d'ACCIO, Joan Romero, ha destacat que els factors que influeixen més en la instal·lació de companyies estrangeres és la gran diversificació industrial i sectorial, ja que a Catalunya hi troben clients i proveïdors dins la seva cadena de valor; la posició geoestratègica i el talent.

Durant l'any passat, ACCIO va captar 365,2 milions d'euros d'inversió estrangera, un 13% més que l'any anterior. A més, es van generar 5.757 llocs de treball, un 5,5% més que el 2018 i se'n van mantenir 1.349 d'addicionals, un 6,3% més. Segons l'agència, per cada euro públic de pressupost destinat a l'atracció d'inversió estrangera a través de les 40 oficines que té repartides pel món s'obté un retorn de 144 euros per part de les companyies internacionals.

Els països amb més presència a Catalunya són França i Alemanya, ambdós amb el 13% de total; seguit dels Estats Units (12%). Segons el director d'ACCIO, aquests tres països sumen més de 1.000 companyies i suposen la "punta de llança" de la inversió estrangera a Catalunya. Els segueixen Itàlia (9%), el Regne Unit (9%), els Països Baixos (7%), Suïssa (5%), Luxemburg (4%), Dinamarca (3%) i el Japó (3%). Tot i que la Xina no es troba entre els primers llocs de la llista, la seva posició ha anat escalant del lloc 33 que tenia el 2013 fins al 14è l'any passat.

Els països amb més presència a Catalunya són França i Alemanya, ambdós amb el 13% de total; seguit dels Estats Units (12%)

En aquest sentit, el director d'ACCIO subratlla que Xina ha passat a ser un país receptor d'inversions estrangeres fa uns vint anys a ser un país que inverteix en d'altres. Segons Romero, està atrapant els Estats Units com a principal inversor a escala mundial i la capacitat inversora dels països asiàtics continuarà creixent. "Aquí hem de ser força atractius perquè les inversions poden ser tecnològiques capdavanteres i generadores d'activitat qualificada", apunta Romero, que afegeix que cal que "es fixin en Catalunya per invertir". Amb tot, l'augment més rellevant per àrees geogràfiques és la d'Àsia-Pacífic, amb un creixement del 15% interanual.

D'altra banda, Romero destaca que el 50% de la inversió que rep Catalunya és greenfield, és a dir, que pren la decisió d'instal·lar-se a Catalunya i que l'altre 50% ja estan aquí i decideixen ampliar l'activitat. A més, un 18% de les filials d'empreses estrangeres a Catalunya s'ha creat en els darrers cinc anys i un 63% ja porta més d'una dècada a Catalunya.

Un 63% de les empreses porten més d'una dècada fincades a territori català

Pel que fa el creixent nombre d'empreses del sector tecnològic, 1.369 en total, són filials que es dediquen majoritàriament a les TIC, a la indústria 4.0, a la biotecnologia, a l'electrònica, la salut i els equipaments mèdics, les ciutats intel·ligents i els continguts digitals i audiovisuals, entre d'altres.

En aquest apartat, el director d'ACCIO celebra que fires com el Mobile World Congress, que s'ajorna fins al juny, posicioni Barcelona i Catalunya com a "actor principal" en els àmbits vinculats a les TIC i el 5G, entre d'altres. "Ens fa ser referents i quan una empresa estrangera vol fer un tipus d'inversió d'aquestes característiques al sud d'Europa, la primera paraula que li ve al cap és Barcelona i Catalunya", remarca Romero.

Més informació
La filial d'Ikea TaskRabbit aterra a Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit