El MWC 2021 es posposa al juny

La cancel·lació de l'edició del 2020 del Mobile ha obligat la GSMA a reduir la plantilla entre un 20% i un 35%

Imatge d'arxiu de John Hoffman, conseller delegat de la GSMA, l'empresa organitzadora del MWC | ACN Imatge d'arxiu de John Hoffman, conseller delegat de la GSMA, l'empresa organitzadora del MWC | ACN

El Mobile World Congress (MWC) torna a patir les conseqüències del coronavirus. Aquest 2020, la major fira de Barcelona es va suspendre al principi de la pandèmia; al 2021, la celebració de moment es mantindrà però en unes dates diferents a les establertes a l'inici. El MWC 2021 estava previst entre els dies 1 i 4 de març, però l'organització de l'esdeveniment, la GSMA, ha decidit posposar-lo a finals de juny -del dia 28 al primer de juliol- davant la incertesa de la situació provocada per la covid-19. 

En una roda de premsa organitzada a última hora, el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, ha estat tan contundent com ho va ser abans d'anul·lar l'edició d'enguany: "El Mobile 2021 es farà, sens dubte". Després del cop econòmic que va suposar per la GSMA la cancel·lació de l'edició 2020 del MWC, aquest nou ajornament també tindrà un impacte rellevant als comptes de l'empresa organitzadora, segons fonts properes a la fira. Hoffman ha explicat que la manca d'edició aquest 2020 ha obligat la GSMA a reduir la plantilla entre un 20% i un 35%. 

La decisió que Hoffman ha assegurat que el consell de la GSMA ha pres aquest mateix dimarts el que fa és canviar el MWC de Barcelona pel de Xangai. De fet, l'organització celebra cada any tres Mobiles: el de Barcelona sol ser al primer trimestre, el de Xangai, a l'estiu i el de Los Angeles, a finals d'any. Així, el 2021 el primer en tenir lloc serà el de la Xina -a finals de febrer-, mentre que el de Barcelona serà a principis d'estiu i el dels Estats Units es manté per a l'octubre. Tot i aquest canvi, Hoffman ha assegurat que Barcelona seguirà essent l'esdeveniment més important i el "buc insígnia" de la GSMA. 

Més info: MWC 2021: el més gran i millor de la història (i el més barat)

A més, serà una alteració de calendari temporal: "Al 2022 recuperarem l'ordre habitual: primer a Barcelona, i després a Xangai i Los Angeles". La decisió s'ha basat en l'obertura dels actes a la Xina, que ha estat més ràpida que en altres llocs d'arreu del món. A més, ha dit que així s'asseguraran la presència física de més expositors. En principi, la fira serà presencial i tindrà només una part virtual. Tot i que ha elogiat els esdeveniments online que s'estan realitzant arreu del món, el conseller delegat de la GSMA considera que "no és el mateix" a nivell de contactes i sinergies que es poden crear entre els expositors i assistents. 

En aquest sentit, Hoffman ha recordat que, de moment, un 78% dels grans expositors del Mobile ja han confirmat que hi assistiran l'any que ve, mentre que esperen que amb aquest canvi de dates la xifra pot pujar fins a un 85%. En total, han signat un contracte 700 empreses. Hoffman no ha parlat sobre què passarà amb els salons complementaris al MWC, el 4YFN, el YoMo i l'XSide, però sí que ha confirmat que l'acte comptarà amb la presència dels emprenedors i startups que normalment participen al 4YFN. 

"Era el que tocava fer"

Així, Barcelona tindrà dos MWC en un període de vuit mesos, després de més d'un any i mig sense comptar amb aquest esdeveniment que, per a aquest 2020, es preveia que deixaria un impacte econòmic de 492 milions d'euros. Hoffman ha defensat la decisió que es va prendre d'anul·lar l'edició del 2020, que en el seu moment va ser molt polèmica: "Era el que tocava fer, tot i que va afectar molta gent d'aquí i d'arreu del món". 

Barcelona tindrà dos MWC en un període de vuit mesos, després de més d'un any i mig sense comptar amb aquest esdeveniment 

Una de les conseqüències de la suspensió del MWC 2020 va ser allargar el contracte de la GSMA amb Barcelona per mantenir el congrés a la capital catalana un any més del que estava estipulat, per tal de recuperar les pèrdues. Així, de moment està previst que el MWC se celebri a Barcelona fins l'any 2024. Una altra va ser la creació d'un altre esdeveniment, impulsat per l'ecosistema emprenedor. En només 10 dies, el Barcelona Tech City va organitzar un congrés -de dimensions molt menors que el Mobile-, el Barcelona Tech Spirit.    

L'anunci del canvi de dates arriba la mateixa setmana que Fira de Barcelona ha celebrat el primer saló presencial després de l'arribada de la pandèmia, que també ha estat el primer de tot l'Estat espanyol. Amb un format híbrid, el BizBarcelona i el Saló de l'Ocupació han suposat la tornada de l'activitat firal a Montjuïc. 

Fa uns dies, una altra de les grans fires que s'ha de celebrar l'any que ve a Barcelona també va anunciar que es posposava uns mesos. És l'ISE, la fira audiovisual més important del món, que s'havia celebrat a Amsterdam els darrers anys i el 2021 s'estrena amb Barcelona com a seu. Amb dates inicials al febrer, els organitzadors de l'ISE també han optat per moure el calendari fins al juny. 

Més informació
Un MWC sense contacte físic
El Govern aporta 5 milions d'euros per a la celebració del MWC
MWC es queda a Barcelona fins a 2024, almenys
Avui et destaquem
El més llegit